Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Simone: ‘Ik schrok wel: 42 jaar, geen kinderwens en nu ineens onbedoeld zwanger’

simone-ik-schrok-42-geen-kinderwens-en-onbedoeld-zwanger.jpg

“Als ik nu zwanger zou zijn, dan zou ik het echt even niet weten”, zei Simone* rond de kerst van 2009 tegen een vriendin. Een paar weken later, in februari, ontdekte ze dat ze op 42-jarige leeftijd onbedoeld zwanger was van haar kersverse vriend. Een kinderwens heeft ze nooit gehad, dus stond ze voor een moeilijke beslissing.

Simone (nu 53 jaar) is niet de enige die dit overkomt: één op de vijf vrouwen raakt in haar leven onbedoeld zwanger.

Onbedoeld zwanger

In februari 2010 merkte Simone dat haar menstruatie uitbleef. “Heel vreemd, want ik werd altijd redelijk regelmatig ongesteld. Toen begon ik ‘m wel een beetje te knijpen.” Ze was 42 en eerder was het altijd goed gegaan met anticonceptie, dus een zwangerschap verwachtte ze totaal niet. “Er was niet één haar op m’n hoofd die dacht dat ik óóit zwanger zou raken.” Toch deed ze een test, waaruit blijkt dat ze zwanger is. “Ik raakte niet in paniek of overstuur, maar schrok wel even. Ik was 42, had geen kinderwens en was nu ineens onbedoeld zwanger.”

Vriend

Meteen belde ze haar vriend, met wie ze nog een prille relatie had, om het nieuws te delen. “Hij bleef ook wel heel rustig, maar gaf wel snel aan dat hij hier echt geen behoefte aan had.” Ook de vriend van Simone had duidelijk geen kinderwens, al heeft hij wel een zoon. In een eerdere relatie had hij namelijk al een onbedoelde zwangerschap meegemaakt. Zijn ex heeft toen besloten het kind te houden, tegen zijn zin in. “Maar mijn vriend was heel duidelijk: hij wilde echt niet nog een kind.”

Op een rijtje zetten

Zelf had Simone meer twijfels. Hoewel ze nooit een kinderwens had, wilde ze eerst alles op een rijtje zetten voor ze een beslissing nam. “Ik wilde echt de ruimte nemen om te voelen wat ik écht voelde, zodat ik later geen spijt zou krijgen”, vertelt Simone. Er waren heel wat factoren die meespeelden in haar beslissing, waaronder haar leeftijd, de mening van haar partner, haar eigen gezondheid en de gezondheid van de baby. Om zich zo min mogelijk te laten beïnvloeden door de mensen in haar omgeving, sprak ze met hulpverleners van Fiom, een onafhankelijke organisatie die kan ondersteunen bij zo’n moeilijke beslissing.

Beslissing

“We waren allebei al wat ouder; hij was toen 50 en ik was 42. Dat is natuurlijk niet de ideale leeftijd om zwanger te raken”, vertelt ze. Daarnaast heeft ze een sterke visie op de wereld en het hebben van kinderen in de huidige maatschappij. “Er gebeurt zo veel in de wereld, en ik vind het leven lang en niet altijd gemakkelijk. Het hebben van een kind is een enorme verantwoordelijkheid die je je hele leven meedraagt. Ik denk niet dat ik een slechte moeder zou zijn, maar ik weet wel dat ik er geen behoefte aan heb om moeder te zijn. Uiteindelijk was mijn conclusie dan ook dat ik dit niet moet willen.” Uiteindelijk besloot Simone de zwangerschap te laten beëindigen met een abortus.

Tien jaar later

Nu, ruim tien jaar later, kijkt Simone nog altijd tevreden terug op haar beslissing. Het was een zware tijd, maar spijt heeft ze niet. “Er wordt vaak gedacht dat alle vrouwen zich schuldig voelen na een abortus, maar dat is niet zo. Ik denk dat dat afhankelijk is van hoe de keuze tot stand is gekomen, of je er goed over na hebt kunnen denken en of je zélf de keuze hebt kunnen maken.” Lang niet iedereen in haar omgeving weet van de abortus, al vertelt ze het wel vaker aan mensen. Ze krijgt veel mooie reacties, bijvoorbeeld van mensen die door haar openheid ook met hun eigen verhaal naar buiten komen.

Maar sommige mensen reageren ook negatief. “Ik merkte al heel snel dat er veel onbegrip was. Een vriendin vertelde me bijvoorbeeld dat ik een moord gepleegd had omdat ik een abortus had gehad. Dat kun je echt niet zeggen, vind ik. Daar schrok ik echt van, want daarmee ga je totaal voorbij aan de keuze die ik heb moeten maken.”

Hulp zoeken

Tegen andere vrouwen die dit overkomt, wil Simone graag zeggen dat ze geen overhaaste beslissingen moeten nemen. “Hoewel de tijd dringt bij een onbedoelde zwangerschap, moet je wel de tijd nemen om echt te voelen. En ga praten met mensen die er onafhankelijk in staan, die je willen helpen in plaats van je een mening willen opdringen.” Ze verwijst daarvoor naar onbedoeldzwanger.info, een nieuw onafhankelijk platform dat Fiom in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport beheert. Vrouwen én mannen kunnen daar 24/7 anoniem terecht voor een luisterend oor en informatie over keuzes bij een onbedoelde zwangerschap.

Geen trauma

“Zorg dat je zelf de keuze maakt en neem daarin alle kanten mee. Erken de gedachten en gevoelens die je hebt, en ook de mening van je partner. Zelfs als hij een sterke mening heeft, is het belangrijk dat hij erkent dat het een ingewikkelde situatie is. Geef elkaar de ruimte om te voelen wat je voelt en om een weloverwogen beslissing te nemen.” Ook wil Simone benadrukken dat een onbedoelde zwangerschap niet iets is waar je een leven lang last van hoeft te hebben. “Hoewel je het altijd wel meedraagt in je leven, hoeft het echt geen trauma te zijn; je kunt het ook accepteren. Het is geen leuke beslissing, maar als je goed nadenkt, de juiste hulp krijgt en zelf de keuze maakt, hoeft het geen zware bagage te zijn om mee te dragen.”

*Simone is een gefingeerde naam om haar privacy te beschermen. De afbeelding bovenaan deze pagina is ter illustratie en geen foto van de geïnterviewde.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Beeld | iStock

Ook interessant