null Beeld

Olivia: ‘Door de bijdrage van Kinderhulp kon mijn dochter op dansles’

Olivia Swinkels (59) kon de danslessen voor haar dochter Ada (18) niet betalen. Via een bijdrage van Kinderhulp lukte het toch. “Zonder hun bijdrage had Ada haar passie niet kunnen najagen.”

Margriet in samenwerking met Kinderhulp

“Als klein meisje stond Ada altijd al te dansen in de woonkamer, op verjaardagen gaf ze hele voorstellingen. Ze was altijd druk met muziek en bewegen. Dat ze uiteindelijk op dansles wilde, verbaasde mij dan ook niks.” Maar helaas, door omstandigheden kon Olivia de dure danslessen voor haar pleegdochter, die al sinds haar eerste jaar bij Olivia woont, niet betalen. “Ik werkte als verpleegkundige, maar door een zenuwbeschadiging in mijn been, kwam ik thuis te zitten. In die tijd scheidde ik ook van mijn partner, geld voor extraatjes was er toen niet meer. We hadden het financieel niet breed.”

Haar dochter Ada, die als meisje de diagnose ADHD en asperger kreeg, was inmiddels dertien jaar. Ze had moeite met concentratie en het was altijd druk in haar hoofd. Dansen zou de ideale manier zijn om al haar energie in kwijt te kunnen. Olivia: “Pleegzorg vertelde mij over Nationaal Fonds Kinderhulp die ouders met weinig geld financieel ondersteunt bij zaken als sport, een fiets of bijvoorbeeld medicijnen. Pleegzorg sprak met Ada en diende een aanvraag in bij Kinderhulp voor financiële ondersteuning van de danslessen. Niet lang daarna kon ze zich inschrijven op een dansschool.”

Al snel werden de danslessen haar lust en haar leven, Ada is drie keer per week op de dansschool te vinden en volgt allerlei verschillende klassen, van female hiphop tot afro beat. Ada: “Het dansen heeft mij veranderd. Ik ben er rustiger door geworden en de lessen hebben mij structuur gegeven. Als kind slikte ik ritalin om mij beter te kunnen concentreren, sinds ik dans is dat gelukkig niet meer nodig. Ik ben heel blij dat ik door Kinderhulp deze kans heb gekregen.” Olivia: “Zonder Kinderhulp had Ada haar passie niet kunnen najagen. Kinderhulp biedt ouders met weinig geld de mogelijkheid hun kind toch een beetje gelukkiger te maken. In Nederland leven veel gezinnen in armoede, zij zouden allemaal moeten weten van het bestaan van Kinderhulp. Voor ons heeft hun hulp een groot verschil gemaakt.”

Nationaal Fonds Kinderhulp

De meeropbrengsten van de Margriet Puzzel en winacties gaan de komende weken naar Nationaal Fonds Kinderhulp. Kinderhulp helpt kinderen en jongeren die in ons land in armoede opgroeien. Kinderhulp vindt dat zij er ook bij moeten horen, maar helaas is dit voor een op de acht kinderen niet zo vanzelfsprekend. Dat zijn 421.000 kinderen (tot 21 jaar) die niet kunnen meedoen met leeftijdsgenoten. Kinderhulp helpt ze om simpele dingen mogelijk te maken, zoals zwemles, een dagje uit, een fiets, een opleiding. Kijk voor meer informatie op kinderhulp.nl.

Tekst | Sara Luijters

Beeld | Bart Honigh

Styling en visagie | Linda Huiberts

Ook leuk om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden