Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Olga: ‘Ik werd anderhalf jaar lang afwisselend wakker met rouw- en verliefde gevoelens’

olga-ik-werd-afwisselend-wakker-met-rouw-en-verliefde-gevoelens.jpg

Ruim vier jaar geleden overleed de man van Olga (66) met wie ze 41 jaar getrouwd was. Ze ging door een diepe periode van rouw, maar werd een half jaar na het overlijden van Hans verliefd op iemand anders.

“Ik heb anderhalf jaar met een soort dubbel gevoel geleefd. De ene dag werd ik wakker en miste ik Hans verschrikkelijk, maar op andere dagen werd ik wakker met vlinders in mijn buik.”

Gelukkig huwelijk

Olga: “Hans en ik hadden een heel gelukkig huwelijk. We kregen een relatie toen ik 17 was en toen ik 21 werd, zijn we getrouwd. Samen kregen we twee prachtige kinderen. We spraken wel eens over wat we zouden doen als één van ons zou komen te overlijden. Hij wist dat ik niet alleen kon zijn en hij gunde mij een nieuwe relatie, mocht hij eerder dood gaan. Uiteindelijk gebeurde dat ook. Eind 2015 overleed hij na een ziekbed van een jaar aan een hersentumor.”

Aanmelden op een datingsite

“Een half jaar na het overlijden van Hans heb ik me ingeschreven op een datingwebsite voor vijftigplussers. Ik vond het doodeng, vooral omdat mijn omgeving me had gewaarschuwd. Er zouden hele enge types tussen kunnen zitten. Toch besloot ik me in te schrijven. Als ik weer iemand wilde ontmoeten, moest ik wel. Ze bellen immers niet zomaar aan. Je moet echt zelf aan de slag.”

“Mijn kinderen heb ik gelijk vanaf het begin op de hoogte gesteld. Ze steunden me volledig en wilden alleen maar dat ik gelukkig was. Nadat ik een profiel had aangemaakt, begon ik aan mijn zoektocht. Het is niets voor mij om lange chatgesprekken te voeren. Ik keek naar de foto’s van de mannen en dacht: als er één tussen zit met een mooie uitstraling en mooie ogen, dan bel ik hem op.”

Veel raakvlakken

“Ik stond nog geen week ingeschreven op de datingssite toen ik mijn huidige partner Arjen ontmoette. Toen ik hem opbelde was hij in eerste instantie een beetje terughoudend. Hij stond eigenlijk op het punt zich uit te schrijven bij de datingsite. Hij had net een half jaar met een andere vrouw gedatet en dat was op niks uitgelopen. Hij was er wel even klaar mee.”

“Toch besloot hij het met mij een kans te geven. Half juli spraken we voor het eerst af. Mijn eerste indruk van hem was gelijk goed. Hij had een lieve uitstraling en prachtige ogen. Toen we met elkaar in gesprek raakten, bleken we veel raakvlakken te hebben. Zijn vrouw was een paar jaar daarvoor overleden aan borstkanker. Het klikte direct en bij het afscheid in het restaurant vroeg hij of hij me een kus mocht geven. Voor ik er goed en wel op kon antwoorden kreeg ik al een dikke klapzoen.”

Anderhalf jaar aan het verhuizen

“Een dag later ging ik op vakantie, maar ik merkte dat ik regelmatig aan Arjen moest denken. Direct na mijn vakantie heb ik hem opgebeld en hebben we opnieuw afgesproken. We hebben het rustig aan gedaan. We zijn geen twintig meer, het is een ander soort liefde. We hebben allebei onze bagage uit het verleden. Maar we vonden elkaar leuk en dat wilden we verder ontdekken. De eerste periode hebben we veel op en neer gependeld. Beiden wonen we in Friesland maar een stukje van elkaar af.”

“Inmiddels ben ik al zo’n anderhalf jaar aan het ‘verhuizen’. Ik vind het lastig om afscheid te nemen van mijn huis, omdat Hans dit zag als ons droomhuis. Ik breng steeds wat naar Arjen over en ben veel aan het opruimen geweest. Wat ik kon weggooien, gooide ik direct weg. Maar waar ik over twijfelde liet ik liggen om het vervolgens drie maanden later weer door mijn handen te laten gaan. Op die manier nam ik steeds een beetje afscheid en werd mijn huis steeds leger.”

Schuldgevoel

“Ik heb nooit getwijfeld over mijn gevoelens voor Arjen, maar ik heb me wel afgevraagd of het wel kon, zo snel. Ik had een soort schuldgevoel. Het voelde als verraad tegenover Hans. De ene dag werd ik wakker en was ik de hele dag in diepe rouw om Hans en de volgende dag dacht ik: ik ben niet alleen, ik heb een lieverd die me een aai over mijn bol geeft.”

“Die gevoelens hebben anderhalf jaar naast elkaar gestaan. Ondanks de liefde bleef de pijn door dat vreselijke gemis als een zware steen om mijn nek hangen. Ik deed in die tijd aan biodanza, daar heb ik veel aan gehad. Tijdens een bezoek aan de huisarts las ik in een magazine iets over een rouwretraite. Dat is iets voor mij, dacht ik. Een paar maanden later schreef ik me in.”

Verlichting door rouwretraite

“In de retraite kon ik weer met heel mijn wezen verbinding maken met het gemis van Hans. Ik kon openlijk praten over dingen die je niet zomaar met iedereen deelt. In het begin merkte ik dat ik het moeilijk vond om de groep over Arjen te vertellen. Ergens was ik bang dat mensen mijn rouw om Hans dan niet meer serieus zouden nemen.”

“In de retraite ontdekte ik dat dat juist iets over mezelf zei: het was mijn eigen angst. Ik leerde inzien dat mijn liefde van Arjen niets afdeed aan mijn liefde voor Hans. Ik ben Hans kwijt, maar voel me nog steeds gedragen. Het verdriet hoeft niet meer weg. Het hoort bij mij. Na de rouwretraite voelde ik me zo veel beter. Ik had het gevoel dat ik verder kon met de liefde én tegelijkertijd beter kon leven met het gemis.”

Samen in de rouw

“Zeker in het begin voerden Arjen en ik veel gesprekken over het verlies. Het was erg heftig om ook het verdriet van de ander voelen terwijl je zelf in rouwperiode zit. Mensen zeggen ‘het slijt in de loop der jaren’ en dat is waar. Het wordt minder scherp. Nog steeds praten we er veel over. ‘We zijn altijd met zijn vieren’, zeggen we dan. Zij zijn een heel groot deel van ons leven geweest, dus dat hoort erbij. Hans en ik waren zo lang samen. Ons leven was met elkaar verweven. Je kent elkaar door en door.”

“En wanneer je een nieuwe man tegenkomt, dan moet je weer ontdekken. Dat is soms moeilijk, maar soms ook fijn. Het gevaar is dat je soms reageert op een manier waarop je het altijd hebt gedaan. Zo ben ik bijvoorbeeld best recht door zee. Hans begreep dat, maar Arjen leert me dat het soms ook wel een beetje minder kan.”

Opnieuw beginnen

“De relatie die ik met Arjen heb is zo totaal anders dan die met Hans. Beide mannen hebben ook totaal geen overeenkomsten. Niet fysiek en niet qua interesse. Het enige dat ze gemeen hebben is dat ze beiden heel lief zijn. Binnenkort trek ik bij Arjen in. Hij woont nog in het huis waar hij samen met zijn vrouw heeft gewoond. We hebben besloten om er helemaal ons plekje van te maken door het aan te passen aan onze gezamenlijke wensen…”

Meer weten over de retraite die Olga heeft gedaan? Klik dan hier.

Beeld | iStock

Ook interessant