MT44 M44 dromen durven doen Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Nu ze aan CrossFit doet, is Joke zes dagen per week in de sportschool te vinden

Joke Dikhoff (72) besloot negen jaar geleden crossfit eens te proberen. Dit jaar neemt ze voor de derde keer deel aan de finale van de CrossFit Games in de VS, als oudste deelnemer.

“Als iemand tegen me had gezegd dat ik ooit zou meedoen aan kampioenschappen, had ik dat nooit geloofd. Ik ben niet het type dat graag op de voorgrond staat en waarom zou ik me moeten meten aan anderen? Maar als je er eenmaal aan begint, kun je gewoon niet meer ophouden. Als je tijdens een finale in Amerika bijvoorbeeld zo’n vol stadion binnenloopt, is dat indrukwekkend en denk je: iedereen kijkt naar me. Ik ben dan op van de zenuwen, maar dat gevoel achteraf is machtig!”

Sporten in een groep

“Voordat ik met crossfit begon, had ik een hele tijd niet gesport, dat kwam er gewoon niet van. Zo rond mijn veertigste wilde ik dolgraag weer wat gaan doen en ben ik, samen met mijn dochter, aerobicslessen gaan volgen. Later ben ik gaan steppen en fitnessen en negen jaar geleden kwam ik in aanraking met crossfit. Mijn zoon deed het en dacht dat het wel iets voor mij zou kunnen zijn. Die variatie van sporten vind ik geweldig. Je doet van alles wat: roeien, gewichtheffen, hardlopen. En je sport niet in je uppie, maar in een groep. Ik ontmoet geweldige mensen, jong en oud, van verschillende afkomst. Iedereen is gelijk, helpt elkaar en is blij met elkaars prestaties. Die saamhorigheid maakt het voor mij zo leuk. In sport is er geen onderscheid. Als je jong bent, heb je bepaalde vooroordelen. Omdat ik nu zo veel verschillende mensen ontmoet, kom ik erachter: oké, die vooroordelen kan ik wel opzijzetten. Ik leer nu eerst iemand goed kennen voordat ik oordeel, want een eerste indruk is niet altijd de juiste.”

Fanatiek

“Ik ben zes dagen per week in de sportschool en dat heeft dingen veranderd in mijn gezin. We eten bijvoorbeeld niet vaak meer samen, omdat ik rond etenstijd train. Voor mijn man kook ik Hollandse pot, ik eet aangepast aan het trainen. Af en toe denk ik wel dat er ook nog iets naast de sport moet zijn, maar ik ben vooral heel erg blij met dit nieuwe leven. Ik maak dingen mee waar ik vroeger nooit van durfde te dromen. Het heeft mijn blik verruimd, de wereld is groter geworden. Ik heb geleerd mijn grenzen te verleggen en daag mezelf nu veel meer uit. Ik had ook nooit gedacht dat ik zo fanatiek zou zijn en dat ik de strijd met een ander zou aangaan. Alhoewel, als er vroeger iemand voor me reed op de fiets, dacht ik ook: ha, die ga ik even inhalen. Dus misschien zat het er stiekem altijd al wel in.”

Isabel WellinkRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden