MT26 M26 relatie redden Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

‘Nu hij plotseling wél tijd heeft voor mij en voor de kinderen, zal hij moeten accepteren dat die band er niet zomaar is’

Nu Frank (63) met vervroegd pensioen is gegaan, is het eindelijk tijd om te genieten met zijn vrouw Kirsten (58). Wat echter pijnlijk duidelijk wordt, is dat ze nog maar weinig met elkaar delen.

MT26 M26 relatie redden Beeld

Frank:

“Ik had me van tevoren een heel ander beeld gevormd van deze periode. Wij hebben altijd hard gewerkt, dus toen ik de kans kreeg om eerder af te vloeien met een mooie regeling, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Ik keek ernaar uit om meer tijd te hebben voor mezelf, voor ons én om te gaan reizen. Ik geloof dat ik al die jaren van ons huwelijk nooit een vakantie heb gehad waarin ik niet toch nog dingen moest doen voor mijn werk. Kirsten ergerde zich daaraan en we hebben daar vaak woorden over gehad. Moest zij weer alleen met de kinderen naar het strand omdat ik een telefonische conferentie had over iets wat niet kon wachten tot ik terug was van vakantie.”

Dankzij haar is hij niet ontspoord

“Bovendien hebben we met Luc een moeilijke periode gehad. Hij liep vast op de middelbare school, terwijl het een zeer intelligente jongen is. Hij viel terug van het vwo naar de mavo, waar hij óók niets uitvoerde. Hing met vrienden rond of zat op zijn kamer voor het open raam wiet te roken. Wij konden moeilijk tot hem doordringen. Ik al helemáál niet. Ik werd boos over die onverschillige houding van hem en omdat hij zich aan geen enkele afspraak hield. Kirsten is steeds met hem blijven praten. Dat hij uiteindelijk niet is ontspoord, komt echt door haar. Zij bleef vertrouwen in hem houden. Uiteindelijk heeft hij met haar hulp zijn havo gehaald via het volwassenenonderwijs. Daarna heeft hij een jaar gewerkt bij een callcenter. Omdat hij dat niet zijn hele leven wilde doen, volgt hij sinds dit jaar een hbo-opleiding. Hopelijk maakt hij die af.”

Onze tijd zou wel weer komen

“De afgelopen jaren werd Kirsten volledig in beslag genomen door de zorgen om hem. Ze realiseerde zich dat ook en zorgde ervoor dat ze bewust tijd maakte voor Kiki, want die had haar natuurlijk ook nodig. De aandacht voor elkaar schoot er daardoor bij in. Ik vond dat weleens moeilijk, maar begreep het ook. Kirsten is altijd allereerst moeder geweest. Ze had de kinderen, vooral Luc, haar werk en als er ergens nog wat tijd overschoot was die voor mij. Ik denk dat ze zich dan verplicht voelde om met mij uit eten te gaan of naar de film, maar dat ze daar eigenlijk gewoon te uitgeput voor was.
We zijn elkaar in die periode wat kwijtgeraakt en dachten dat onze tijd straks, nu dus eigenlijk, wel weer zou komen. Maar dat is niet zo. We hebben nog steeds allebei ons eigen leven en onze eigen bezigheden en komen nauwelijks toe aan het plannen van vakantie omdat Kirsten haar werk heeft en op ons kleinkind past.”

MT26 M26 relatie redden Beeld

Kirsten:

“Ik weet niet precies wat Frank zich had voorgesteld van zijn pensioen, maar kennelijk ging hij ervan uit dat ik alles uit mijn handen zou laten vallen zodra hij tijd zou hebben voor mij en de kinderen. Ik ben in ons hele huwelijk gewend geweest om zelf dingen te regelen. Soms was dat moeilijk, zeker toen de problemen met Luc speelden. Ik voelde me daarin weinig gesteund door Frank. Uiteindelijk kon ik hem ook beter alleen opvangen, omdat Frank alleen maar de strijd aanging met Luc, terwijl ik zag dat die jongen niet lekker in zijn vel zat. Gelukkig gaat het nu goed met hem. Hij is echt ergens doorheen en het doet me pijn als ik de twijfel hoor van Frank of hij het nu wel zal redden op die opleiding. Luc heeft het vertrouwen nodig van zijn vader, niet zijn voortdurende twijfel en kritiek.”

Ik wil ook nog oppassen

“Verder is het zo dat ik een baan heb waarin ik best flexibel ben. Ik werk tweeënhalve dag, dus ik heb veel tijd over, maar ik pas daarnaast een dag op het kindje van mijn dochter. Ze heeft dat gevraagd toen ze zwanger was en natuurlijk heb ik daar ja op gezegd. Ik geniet daar intens van. Dus als ze een tweede krijgt, wat ze graag wil, dan blijf ik dat doen. De andere oma past ook één dag per week op en als een van ons een week niet kan, neemt de ander het over. Maar ik kan dat niet te vaak vragen. Dat wíl ik ook niet, want we hebben nu een ritme met die kleine en dat vind ik belangrijk. Ook voor mijn dochter.”

“Voor Luc wil ik ook niet te lang weg. Hij woont zelfstandig, maar komt nog vaak thuis. Ik heb het er moeilijk mee gehad dat de kinderen uit huis gingen. Ik besef dat ik ze moet loslaten, maar wil er wel zijn als ze me nodig hebben. Dus we hebben nu wel tijd voor elkaar en we kunnen makkelijk een paar weken op vakantie, maar het moet wel worden gepland. En ik heb niet zo’n behoefte om vaker of langer weg te gaan, wat Frank, geloof ik, zou willen.

De belangrijkste reden daarvoor is, denk ik, dat we nog maar weinig delen met elkaar. Vroeger konden we het over de kinderen hebben of over het werk van Frank, maar tegenwoordig hebben we geen gespreksstof meer. Frank interesseert zich voor andere dingen dan ik. Dat denk ik tenminste, want hij zegt er niet veel over. En ik ben in de loop van de jaren dingen zelf gaan oplossen. Ik moest wel, want hij was er niet. Dus als hij nu plotseling wél tijd heeft voor mij en voor de kinderen, dan zal hij moeten accepteren dat die band er niet zomaar is.”

MT26 M26 relatie redden Beeld

De therapie

Frank en Kirsten zijn elkaar in de loop van hun drukke leven kwijtgeraakt, maar willen elkaar graag weer vinden. Het is duidelijk dat ze van elkaar houden en elkaar niet kwijt willen, ondanks de terughoudendheid van vooral Kirsten. Ze volgen geconcentreerd wat de ander zegt, kijken elkaar aan en zijn op geen enkel moment kwetsend of hard naar elkaar. Als Kirsten zegt dat haar man vaak te kritisch is geweest naar hun zoon voegt ze daaraan toe dat zij misschien ook te soepel was. Frank kan haar kritiek hebben en schiet niet in de verdediging. Je zou kunnen zeggen dat ze elkaar in de afgelopen jaren wat te veel ruimte hebben gegeven om bezig te zijn met hun eigen drukke leven en dat ze iets te bescheiden een stap achteruit deden als de ander aangaf dat hij geen tijd of energie had voor had voor de relatie.

Faseprobleem

Mijn conclusie is dat de opgave waar ze voor staan een faseprobleem is. Frank is met pensioen, Kirsten is dat ook min of meer, tenminste als moeder. Ze heeft moeite om die rol los te laten. Dat ís ook moeilijk, zeker als een kind je nog nodig heeft, zoals het geval is bij Luc. Voor Kiki geldt dat weer op een andere manier. Voor haar is het fijn dat haar moeder bijspringt in de opvang van haar kind. Kirsten heeft het idee dat ze Kiki wat tekort heeft gedaan door de problemen met Luc en dat ze dit nu kan inhalen door op haar kleinkind te passen.

Dat je in zo’n nieuwe fase, bijna zonder werk en bijna zonder kinderen, elkaar weer moet terugvinden, is eigenlijk heel normaal en hoort bij het leven. Daar is geen uitgebreide therapie voor nodig. Het is vooral nodig dat Kirsten en Frank de overtuiging loslaten dat de ander niet geïnteresseerd is in hun gevoelens en gedachten. Ze moeten opnieuw de ruimte nemen om te verwoorden wat er in hen omgaat en ze moeten de nieuwsgierigheid naar wie de ander is weer terugvinden.

Verbindende gesprekken

Ik vraag ze om elkaar thuis een aantal keren te interviewen alsof ze de ander nog nauwelijks kennen. Dat mag gaan over hun toekomstfantasieën, over een film of over hoe de ander terugkijkt op zijn jeugd. Daarbij is belangrijk dat ze echt naar elkaar luisteren en zich in elkaars standpunt verplaatsen, zonder aan te nemen dat ze allang weten wat de ander vindt en zonder in discussie te gaan. Deze gesprekken werken verbindend. Ze worden weer nieuwsgierig naar elkaars gedachten.

In een tweede gesprek vraag ik hun of ze elkaar nog weleens aanraken los van een routinekus bij het thuiskomen. Ook op het gebied van intimiteit bleek dezelfde reserve en verlegenheid te zijn ontstaan, maar ook die afstand waren ze aan het overbruggen zonder dat verdere therapie nodig was.

Annette HeffelsRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden