Margriet logo
MT52 M52 Podcast Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUMpodcast

Noraly Beyer: ‘Als oma ben je minder streng dan als moeder’

Als je kind zelf een kind krijgt, is dat voor iedere moeder een bijzondere ervaring. Als grootmoeder stel je je anders op tegen je kleinkind dan als moeder tegen je kind, vertelt Margriet-columniste Noraly Beyer aan Tanja Jess in de podcast Kaarten op tafel bij Margriet.

Tanja Jess is zelf nog geen oma, maar het onderwerp houdt haar wel bezig, vertelt ze. Ze had twee zoons, maar haar oudste is in transitie om een vrouw te worden. Haar kinderen vallen allebei op vrouwen. Toch is Tanja bang dat ze nooit oma zal worden. “Mijn kinderen zitten in zo’n fase waarin ze het belachelijk vinden om nu nog kinderen te krijgen. In deze tijd heb je ze niks te bieden; er is geen toekomst.” De gevoelens van haar kinderen kan ze begrijpen, maar ze zou dolgraag een keer de geboorte van een kleinkind willen beleven. “Ik heb geen dochter die zelf zal bevallen. Ik weet niet of ik ooit de kans ga krijgen om bij de bevalling te zijn van mijn schoondochters, maar ik hoop dat ik die ervaring ooit mag hebben in mijn leven.”

Haar moeder Ellen Jess vertelt in deze aflevering van de Margriet-podcast dat de bevalling bijwonen niet het belangrijkst is. “De band die je met ze hebt, dat is belangrijk.”

Oma zijn

Gemiddeld worden vrouwen in Nederland op hun tweëenvijftigste grootmoeder. Er is geen land ter wereld waar zoveel oma’s vaste dagen oppassen als hier. Zestig procent van de kinderen tot vier jaar gaat op vaste dagen naar oma. Dit heeft ook te maken met de prijzen van de kinderopvang en het feit dat veel vrouwen werken.

Ellen geniet het meest van het oma zijn als ze alleen met haar kleinkinderen is. “Dan ben je niet alleen oma, maar ook een beetje moeder. Je bent echt onder elkaar, zonder kritisch oog van een ouder. Ik heb heel erg genoten van die momenten en ik denk de kleinkinderen ook.”

Opvoeden

Kleinkinderen hebben vinden Noraly en Ellen heel bijzonder. Als oma begeef je je ook al snel op het terrein van de opvoeding. Noraly vindt die grens niet lastig te bewaken. “Ik neem zoveel ruimte in als ik wil en laat me niet leiden door wat wel en niet kan. Gelukkig zijn mijn zoon en dochter daar heel flexibel in. Ik heb daar nooit moeite mee gehad. Wat ik wil, dat doe ik.”

Tanja vind zichzelf een veel strengere moeder dan haar moeder was. Ze heeft teugels strakker aangetrokken en haar moeder heeft de neiging die te laten vieren. Dat heeft weleens tot discussies geleid. Noraly denkt dat dat echt hoort bij het zijn van opa of oma. “Die zijn milder tegen de kleinkinderen en je bent als moeder veel strenger. Dat zie ik nu ik oma ben wel in.”

Nog meer weten over hoe Noraly en Ellen het ervaren om oma te zijn en welke tips ze hebben voor toekomstige grootouders? Beluister hier de podcast, die live werd opgenomen op de Margriet Winter Fair in Den Bosch.


Je kunt ook de andere afleveringen van de podcast Kaarten op tafel bij Margriet beluisteren.

Embed code

Bewaren

Free html

Sanne van der LindenRedactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden