Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Nog nooit verteld: ‘Ik was straalverliefd, maar níét op hem’

nog-nooit-verteld-ik-was-straalverliefd-maar-niet-op-hem.jpg

Een mooie woonboerderij midden in de natuur. De setting was perfect, de man die erbij hoorde nam ze voor lief. Tenminste, dat dacht Iris (48).

“Het eerste weekend dat ik bij Boudewijn was, sliep ik op zijn logeerkamer. Als ik naar bed ging, liet ik me even omhelzen door hem, maar trok me daarna terug. ‘Ik ben hier niet zo snel in’, legde ik uit. En hij knikte begrijpend. Dat ik met mijn laatste date, een maand eerder, nog dezelfde avond het bed had gedeeld, wist hij natuurlijk niet. Maar tot die man voelde ik me hevig aangetrokken. Tot Boudewijn niet. Maar aardig was hij wel. En ik voelde me zo thuis bij hem, daar in de bossen in het oosten van het land, dat ik intens genoot. Maar dat het echt iets zou worden tussen ons, achtte ik uitgesloten.”

Bon vivants

“Ik ben altijd iemand geweest die slecht stil kon zitten. Die elke dag nieuwe prikkels nodig had. Daarom voelde ik me als een vis in het water in de grote stad. Ook de mannen met wie ik in zee ging waren bon vivants. Net toen ik rond mijn dertigste dacht: ‘Is er toch niet iets meer in het leven?’, werd ik verliefd op een man die al twee kinderen had. Dat paste mij perfect. Wel moederen, maar niet fulltime. Tel daar een fijne, uitdagende job bij op en je hebt het recept van het leven waar ik jarenlang gelukkig mee was.”

“Toen mijn relatie vijf jaar geleden op de klippen liep, pikte ik aanvankelijk het singlebestaan van voorheen moeiteloos weer op. Ik was zelden thuis. Maar uiteindelijk kostte het me zo veel energie dat ik geregeld ’s avonds uitgeteld op de bank zat, met een leeg gevoel. Ik zat tegen een burn-out aan. Ik wist dat het anders moest, heel anders. Maar hoe?”

Lang weekend

“En toen ontving ik, aan het begin van die prachtige zomer in 2018, een bericht van Boudewijn. Hij had me gespot op een datingsite. Hij viel voor mijn guitige lach, liet hij weten. En al woonde ik heel ver weg, hij móést me schrijven. Ik zag meteen dat hij mijn type niet was. Toch werd ik gepakt door zijn woorden. Hij woonde in het oosten van het land, op een mooie woonboerderij. Hij schreef met zo veel liefde over de landelijke omgeving dat ik de rust daar helemaal kon voelen.”

“We mailden en gingen bellen. En toen hij me uitnodigde om een lang weekend naar hem toe te komen, dacht ik: waarom niet. Hij klonk als een goede vent en het zou prachtig weer worden. Als het niet leuk was, kon ik er toch meteen vandoor? Ik moest er twee lange uren voor rijden, maar toen belandde ik in een waar paradijs. Wat een gezellige, mooie boerderij had Boudewijn. Midden in de natuur. Een grote tuin, in het bos, bij een meertje, zó mooi. Dit was nog eens wat anders dan opeengepakt wonen in de stad.”

Niet mijn type

“Ik ben meteen vier dagen gebleven en was straalverliefd toen ik wegging. Op zijn leefomgeving, níét op Boudewijn zelf. Want mijn eerste gevoel had geklopt: hij was echt niet mijn type. Vergeleken bij de mannen uit mijn verleden was hij zelfs een tikje saai. Maar we konden het wel goed vinden samen. En dat vond ik genoeg om het weekend erna opnieuw naar hem toe te rijden. Toen hebben we, na een fles wijn, ook gezoend en gevreeën. Dat was verrassend fijn. Maar ik heb seks altijd prima van liefde kunnen scheiden.”

“Die hele zomer zat ik elk vrij moment bij Boudewijn. Iedereen was daar stomverbaasd over. ‘Hij moet wel heel bijzonder zijn’, zeiden ze, als ik voor de zoveelste keer een barbecue of strandfeest afsloeg. Dan knikte ik bevestigend, maar voelde me superschuldig. Want hoewel we het heel gezellig hadden, zag ik Boudewijn nog steeds niet als serieus relatiemateriaal. Als hij in Amsterdam had gewoond, was ik allang verder gehopt. Maar ik was verslaafd geraakt aan de lange wandelingen om het meer. Aan zijn hond. Aan het lang natafelen in de open lucht. En aan het bezig zijn in zijn bloementuin.”

“Ik knapte zo op als ik bij hem was. Maar ja, het was dan ook zalig weer die zomer. Mijn tripjes naar Boudewijn waren nu net een vakantie. Dat zou niet zo blijven. In de herfst zou ik er genoeg krijgen, dat kon ik op mijn vingers natellen. Dan zou ik Boudewijn moeten vertellen dat er toch niet meer in zat tussen ons. Die gedachte drukte steeds zwaarder op me.”

Uitmaken

“Toen hij eind augustus een paar weken maar het buitenland moest, besloot ik dat ik dit niet langer kon maken. Als hij terugkwam, zou ik het uitmaken. Ik zou zeggen dat ik hem helaas niet had gemist. Ik had mijn verhaal al helemaal klaar, maar tot mijn grote verbazing merkte ik dat ik hem juist heel erg miste en probeerde mezelf af te leiden door op Funda te kijken. Want dat ik weg wilde uit de stad, wist ik zeker. Ik zocht op ‘tiny houses’, ver van de Randstad. Met de opbrengt van mijn appartement kon ik dat best betalen. Hoe mooi de huizen ook waren, ik werd er niet blij van. Ik begon te beseffen dat de rustige aanwezigheid van Boudewijn veel belangrijker voor me was geweest dan ik had gedacht.”

“Toen hij terug naar Nederland vloog, had ik géén uitmaakspeech voorbereid. Ik had juist besloten dat ik onze relatie een eerlijke kans zou gaan geven. Een maand later stelde ik hem eindelijk voor aan mijn familie en vrienden. Ik wist dat sommigen verbaasd waren toen ze hem zagen. Maar ik voelde me alleen maar trots: dit was hem, mijn nieuwe man. Kort daarna vond ik een huurder voor mijn huis en reed ik met een volgepropte auto de stad uit. Nu, twee jaar later, is mijn huis verkocht en zijn Boudewijn en ik een geregistreerd partnerschap aangegaan. Als mensen tegen Boudewijn zeggen: ‘Het is een wonder dat jij Iris uit de Randstad hebt gekregen!’ zie ik hoe hij straalt. En daarom zal ik hem nooit vertellen hoe het allemaal is begonnen. Het gaat om het resultaat en dat is dat wij samen heel gelukkig zijn.”

Tekst | Lydia van der Weide
Beeld | iStock

Dit artikel verscheen in Margriet 24, die nu in de winkel ligt. Met negen pagina’s aan puzzelplezier, zelfmakers voor in de tuin en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant