Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Nog nooit verteld: ‘Stiekem geniet ik van zijn verdriet’

relatietherapie-stiekem-geniet-van-verdriet.jpg

Acht jaar geleden werd Helene (57) ingeruild voor een jongere vrouw. Ze dacht het haar ex te hebben vergeven, totdat hij onlangs zelf werd verlaten: wat voelde dát lekker!

“Ik had al van mijn kinderen gehoord dat het niet lekker liep tussen mijn ex Wim en Leonie, zijn tweede vrouw. Sinds zij voor zichzelf was begonnen, was ze vaak van huis. Wim vond dat niet leuk. Ook had ze in haar eentje een groepsreis gemaakt. Ze had expliciet aangegeven dat hij niet mee mocht, omdat ze tijd voor zichzelf nodig had. Als ik Wim aan de telefoon had en ernaar vroeg, praatte hij eroverheen. Acht jaar na onze scheiding is ons contact prima, we zijn zelfs goed bevriend, maar dit was kennelijk te intiem om met mij te delen.

Verliefd op een ander

”Tot Leonie, amper twee weken nadat zij was teruggekomen van haar reis, aankondigde dat ze bij hem wegging. Ze bleek al tijden verliefd te zijn op een ander. Tijdens haar vakantie had ze nagedacht over wat ze verder met haar leven wilde. En daarin zag zij geen plek meer voor mijn ex-man. Nadat ze hem dit had verteld, stond Wim in tranen bij mij op de stoep. Zo aangeslagen had ik hem nog nooit gezien. ‘Ik kan met niemand zo goedpraten als met jou,’ haperde hij. ‘Mag ik binnenkomen?’”

”Natuurlijk liet ik hem erin. Ik trok een fles wijn open en zei: ‘Wat vreselijk voor je, Wim.’ Na een tijdje liep ik terug naar de keuken om wat nootjes te halen. Maar ook om in stilte even te juichen. Ik had zelfs de neiging om er een luchtsprong bij te maken. Heel gemeen, want ik had ook met hem te doen. Toch was er een geniepig stemmetje in mij dat zei: ‘Nu maak jij dit ook eens mee. Boontje komt om zijn loontje, Wim!’”

Huisje-boompje-beestje

“Ik ontmoette Wim toen we samen een cursus fotografie volgden, ruim twintig jaar geleden. Wat was ik blij met hem. Na verschillende foute
relaties met mannen die zich niet konden binden, leek Wim echt voor mij te gaan. Ook hij wilde huisje-boompje- beestje. Ik had altijd naar
een groot gezin verlangd. Omdat ik al 35 was, twijfelde ik erover of dat nog wel zou lukken.”

”Met Wim kwam alles goed. Binnen een jaar was ik zwanger en vlak voor mijn veertigste werd onze derde zoon geboren. Bijna vijftien jaar hebben we het heel fijn gehad samen. Natuurlijk was er weleens wat, in welke relatie niet? Maar vergeleken bij wat ik eerder had meegemaakt, liep alles soepel. We konden goed praten en hadden het gezellig. Het kwam voor mij dan ook als donderslag bij heldere hemel toen Wim me vertelde dat hij bij me weg wilde.”

Nieuwe vriendin

”Ja, ik had wel gemerkt dat hij niet lekker in zijn vel zat, maar dat had ik op werkstress afgeschoven. Maar hij bleek al een tijd tot over zijn oren verliefd op een ander. De vernedering! Zijn nieuwe vriendin Leonie was twaalf jaar jonger dan ik. Lang, blond en slank – net zoals ik vroeger was geweest. Zij zag er tiptop uit, was niet uitgedijd door het krijgen van drie kinderen en door de overgang, waar ik op dat moment midden in zat. Zij wilde vast wél vaak seks, iets wat bij ons op een laag pitje stond. Logisch dat zij aantrekkelijk voor hem was. Als ik in de spiegel keek, voelde ik me een nul. Oud, uitgezakt en afgedankt. Zó pijnlijk.”

”Voor de kinderen heb ik mij sterk gehouden. Voor hen wilde ik niet dat Wim en ik tegenover elkaar kwamen te staan. Ik vond het al erg genoeg dat ze niet langer in een gezin zouden opgroeien. Wat scheelde was dat Wim het echt rot voor mij leek te vinden en mij met alles tegemoetkwam. Zo kon ik in ons huis blijven wonen, mocht vrijwel alle spullen houden en ook qua alimentatie was hij uiterst schappelijk.”

De jaren daarna

”De eerste jaren na onze scheiding heb ik het erg moeilijk gehad. Wat voelde ik me in de steek gelaten. Verraden. En wat deed het pijn om Wim met Leonie te zien, op de verjaardagen van de kinderen bijvoorbeeld. Wat was zij mooi en wat was Wim verliefd op haar. Voor de kinderen verbeet ik mij, maar ik heb er heel wat tranen om gelaten. Maar het sleet. Ook ik werd verliefd en ik realiseerde me dat het huwelijk van Wim en mij niet zo perfect was geweest als ik dacht. Als ouders deden wij het uitstekend, maar van geliefden waren wij al heel lang een soort broer en zus geworden. Hoewel mijn nieuwe relatie niet blijvend was, kon ik wel mijn hart helen. Ik kreeg vrede met de situatie. En toen Wim en Leonie trouwden, was ik op hun bruiloft. Zonder wrok of pijn. Ik kon ze oprecht alle geluk wensen.”

Verdiende loon

“Inmiddels zijn we jaren verder. Ik zie Wim als een goede vriend. Of ik hem nog terug wil? Absoluut niet. Daarom verbaast het mij dat ik stiekem geniet van de ellende die Wim nu overkomt. Ik had het niet verwacht, ik dacht dat ik hem allang had vergeven. Maar dat er toch nog wat zat, merk ik nu wel. Hoewel ik enerzijds erg met Wim te doen heb, hem opvang met hartelijke woorden of eten bij hem langsbreng om hem niet te laten verpieteren, is er ook een deel van mij dat denkt: goed zo, je verdiende loon. Hem overkomt nu exact hetzelfde als wat hij mij aandeed: ook hij wordt ingeruild voor een jonger exemplaar.”

”De nieuwe vriend van Leonie is maar liefst zes jaar jonger dan dat zijzelf is. Een atletisch en aantrekkelijk type. Zéker vergeleken bij Wim, die onlangs zestig is geworden, een flinke buik heeft en nog maar weinig haar. ‘Ik dacht dat we samen oud zouden worden,’ snikt Wim geregeld, en dan geef ik hem de keukenrol aan. Ondertussen denk ik: ja Wim, dat dacht ik ooit óók en ook ik heb mijn hoofd gestoten, lekker puh. Maar ik bijt nog liever mijn tong af dan dat ik dit zal toegeven, tegen wie dan
ook. Anderen hoeven niet te weten hoe kinderachtig en wraakzuchtig ik kennelijk ben. Maar ik weet nu dat je vernedering nooit helemaal kun vergeven en al helemaal niet vergeet.”

M15 Cover

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit is een publicatie uit Margriet 15/2019. Je kunt de editie hier nabestellen: www.magazine.nl/tijdschriften/margriet

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Tekst | Lydia van der Weide

Beeld | iStock

Ook interessant