null Beeld

Nog nooit verteld: ‘Stiekem eet ik minder gezond dan hij denkt’

Dominique (34) is dol op haar vriend. Maar zijn ultragezonde levensstijl houdt ze niet langer vol. In het geheim gaat ze zich te buiten suikers en vetten.  

“Ik kan niet zeggen dat ik het niet wist. Ik wist het wél, lang voordat ik verliefd werd: David leeft ultragezond. Voor hem is dat heel belangrijk en hij verwacht ook dat zijn partner zo leeft. Hij was mijn personal trainer toen ik twee jaar geleden besloot te willen afvallen. Ik had me al vaker aangemeld bij een sportschool. Telkens begon ik fanatiek, maar steeds weer bleven mijn sportspullen na een paar maanden in de kast liggen. Dit keer wilde ik het anders doen en liet ik een speciaal trainingsprogramma opstellen. Twee keer per week deed ik dat alleen, en een keer onder begeleiding, als extra motivatie. David was vanaf de eerste dag een uitstekende stimulans om naar de sportschool te gaan.

Dat ik zo snel zo veel was afgevallen kwam doordat David me ook voedings-advies gaf. Ik beperkte mijn koolhydraten en at geen geraffineerde suikers meer. In die tijd was David nog niet zo uitgesproken en dwingend naar me. Dat kwam pas toen we een relatie kregen.”

Puur gif

“Ik trainde al meer dan tien maanden bij hem, toen ik merkte dat ons contact langzaam veranderde. Van professioneel vriendelijk werd hij echt belangstellend. Als ik binnenstapte, zag ik lichtjes in zijn ogen fonkelen. Na de les hield hij me aan de praat, vroeg steeds meer persoonlijke dingen. Ook bij mij kriebelde het al toen hij op een avond vroeg of ik meeging om iets drinken. ‘Ik geloof dat ik mijn vorige relatie echt heb verwerkt, want ik ben verliefd op jou,’ zei hij met een grijns. ‘Dus ik stel voor dat je een andere trainer zoekt en mijn vriendin wordt.’

Gelukkig klikte het ook meteen met Davids zoon, Joshua van veertien, die voor de helft van de tijd bij hem woont. Het enige waar ik aan moest wennen was Davids voedingsobsessie. Alles wat hij eet moet voedzaam zijn. En uitgebalanceerd. Voor elke dag in de week heeft hij strakke schema’s waar hij zich strikt aan houdt. Geraffineerde suikers eet hij nooit, ‘puur gif’ noemt hij die. Ongezonde vetten zijn ook uit den boze. Hij volgt veelal de Paleo-principes; eten zoals onze voorouders deden. In het begin vond ik het interessant. Ik zag hoe fit hij was en had bewondering voor zijn discipline. Ik wilde ook wel zo gezond en sterk zijn.

Maar hoewel ik veel van hem houd, begint mijn aanbidding te tanen. En zijn voedingskeurslijf blijkt mij niet te passen. Ik ga geregeld voor de bijl voor oude verleidingen. Versgebakken appeltaart met slagroom. Een kroket uit de muur. Een zak drop achter elkaar leegeten als ik autorijd. Ik vind het gewoon lekker en kán en wíl niet zonder. Maar ik doe het altijd stiekem.

Op Oudejaarsavond met David biologische bananenchips eten terwijl ik overdag op straat nog een oliebol naar binnen heb gepropt, is gewoon té fout. Nu hebben we het ook nog eens samen over een eerste kindje gehad... Óf ik ga me aanpassen aan David en zondig niet meer, en baar, hopelijk, het gezondste kind ter wereld. Óf ik moet David eerlijk vertellen dat ik dit niet trek, waarna we samen zullen moeten uitzoeken hoe en of we elkaar kunnen vinden. Maar dit stiekeme gedoe bezorgt me buikpijn. De rest van mijn leven angstig om me heen kijken terwijl ik op de markt een stroopwafel koop, is te absurd voor woorden.”

Hele verhaal lezen? Margriet 6 ligt nu in de winkel!

null Beeld
Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden