Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Nog nooit verteld: ‘Mijn schoondochter terroriseert haar gezin met haar gezonde leefstijl’

nog-nooit-verteld-mijn-schoondochter-terroriseert-haar-gezin-met-haar-gezonde-leefstijl.jpg

Hoewel Tineke het toejuicht dat haar schoondochter zo met haar gezondheid bezig is, vindt ze het van de gekke dat ze haar kinderen óók van alles ontzegt. Die gezonde leefstijl, dat is toch helemaal niet goed voor die kinderen?

“Natuurlijk vind ik het goed dat mijn schoondochter veel waarde is gaan hechten aan gezonde voeding, maar ze slaat er wel erg in door. In mijn ogen onthoudt ze mijn kleinkinderen belangrijke voedingsmiddelen en ontzegt ze hun onschuldige pleziertjes. Als ik ze een lolly wil geven, reageert ze alsof ik ze een portie heroïne aanbied. Dat vind ik niet normaal.”

‘Ze kon zo lekker lachen’

“Vroeger kon ik goed opschieten met Maaike, de vrouw van mijn jongste zoon Joep. Voordat hij haar ontmoette, had hij al verschillende meisjes mee naar huis genomen, maar van Maaike wist ik meteen dat ze een blijvertje was. Zoals Joep naar haar keek! En dat begreep ik, het was ook een erg mooie en spontane meid. En ze kon zo lekker lachen. Dat ze ook dominant kon zijn en Joep bij hen thuis niet zo veel te vertellen had, zag ik maar door de vingers. Want dat lag natuurlijk ook aan Joep zelf. Hij is nogal meegaand, misschien wel doordat zijn zussen hem vroeger altijd op z’n kop zaten. Indertijd was Maaike vrij stevig. Dat stond haar goed en ze had zó’n mooie uitstraling, dat ik niet vermoedde dat ze een probleem maakte van haar gewicht. Ik zag haar ook altijd smakelijk eten, van patat tot ijscoupes met slagroom.”

‘Ze mopperde, maar er veranderde niets’

“Tot ze me tijdens een vakantie, bij een intiem onderonsje, vertelde dat ze erg baalde van haar overgewicht en vaak eetbuien had, om zich daarna weer dagen uit te hongeren. Daar schrok ik van. Ik heb één wijze les van mijn moeder geleerd en die ben ik nooit vergeten: leef gematigd en houd je verre van excessen, in welke vorm dan ook. Als Maaike nou eens gewoon wat kleinere porties ging eten en de meeste zoetigheid liet staan, dan zou ze haar gewicht heus wel onder controle krijgen. Maar ze bleef aanmodderen en toen ze kinderen kreeg, kwam ze nog eens tien kilo aan. Daar mopperde ze over, maar er veranderde niets.”

Eindelijk een gezonde leefstijl

“En toen gooide ze twee jaar geleden het roer drastisch om. Ze verslond boeken over een gezonde levensstijl en keek naar filmpjes op YouTube. Ze benadrukte dat het doel niet zozeer afvallen was, maar fit en gezond worden. Ze waagde zich aan spannende gerechten met boekweit en linzen en maakte dagelijks groentesmoothies. Niet alleen voor haarzelf, maar ook voor Joep en de kinderen. Ook ik dronk haar zelfgemaakte wortel- en komkommersap met liefde. Ik vond dat ze hartstikke goed bezig was. Maar ze werd steeds fanatieker. Ze ging glutenvrij eten – terwijl niemand uit het gezin allergisch is – had het continu over gevaarlijke E-nummers en koemelkproducten mochten het huis niet meer in. Want die zijn juist helemaal níét goed voor je botten, beweerde ze tot mijn verbazing. Ook minderde ze met vlees, totdat het helemaal niet meer op tafel kwam.”

‘Mijn zoon mocht geen patat meer halen’

“Ik vond dit wel een erg grote omslag. Zeker voor opgroeiende kinderen; haar jongens zijn zeven en acht. Maar ach, in die tijd mocht ik tenminste nog voor ze koken wat ik wilde. Als ze bij mij kwamen, verwende ik ze met stamppot met spekjes en rookworst. En dan haalde ik chocoladevla voor toe. Ook dat kregen ze thuis namelijk op een gegeven moment niet meer en dat vonden ze heel erg jammer. Ik wist dat ook Joep ervan baalde hoe strikt Maaike was geworden. Hij is zijn leven lang gek geweest op patat, maar dat mocht hij ook nergens meer halen omdat het in verkeerd vet zou worden gebakken. Dat is toch idioot?”

‘Slaat ze niet vreselijk door?’

“Sindsdien heb ik meerdere keren geprobeerd om met haar te praten. Geweldig knap hoor, dat zij inmiddels bijna twintig kilo is afgevallen en dat zich zo goed voelt bij haar nieuwe levensstijl. Maar moet ze daar nou haar hele gezin in meeslepen? Slaat ze niet vreselijk door? En waar is de levensgenieter van vroeger toch gebleven? Maar wat ik ook zeg of vraag, ik kom er niet doorheen. In mijn ogen is ze gehersenspoeld. Allerlei dingen die ze vroeger met smaak at, ziet ze nu zo ongeveer als producten van de duivel. Ze is ook erg anti suiker en wil niet dat haar kinderen dat nog eten. Thuis krijgen ze alleen nog maar gezonde tussendoortjes, zoals stukjes komkommer of een doosje rozijntjes. ‘Het is echt beter voor ze,’ zegt Maaike dan, maar ik zie alleen maar hun beteuterde snoetjes.”

‘Dit is gewoon terreur’

“Ik vind het zó zielig. En hoe denkt ze dit op de lange termijn vol te houden? Nu kan ze haar kinderen nog beïnvloeden en de moeders van vriendjes strenge instructies geven. Maar als de jongens straks groter worden, gaan ze toch hun eigen gang. En ze missen het snoepen nu zó, dat ze dan volgens mij alleen maar meer losgaan. Normaal gesproken respecteer ik ieders keuze, maar dit is gewoon terreur. Dus nadat ik me een paar maanden met tegenzin aan haar regels heb gehouden, haal ik nu weer koekjes en ijs voor mijn kleinkinderen als ze bij ons logeren. En wat zijn ze me dankbaar. Die glunderende gezichtjes zijn echt goud waard.”

“Mijn man is het er niet mee eens, hij vindt dat ik Maaikes gezag ondermijn. Maar ik weet dat zelfs Joep de kinderen weleens meeneemt naar McDonald’s. En als het maar incidenteel is, dan geeft het echt niets. Ik hoop dat mijn schoondochter gaat ontdekken dat haar regels niet haalbaar zijn en bovendien vreselijk overdreven. Ze kan veel beter het advies van mijn moeder volgen. Gematigd en normaal leven. Mijn moeder is er 95 jaar mee geworden. En ze was dol op bitterballen en ­kersenbonbons.”

Ook jouw verhaal delen?

De namen in deze tekst zijn vanwege privacyredenen gefingeerd. Ook (anoniem) een geheim delen? Er wordt integer en vertrouwelijk met je bericht omgegaan. Mail naar Lydia van der Weide: redactie@margriet.nl.

Tekst | Lydia van der Weide
Beeld | Getty Images

Ook interessant