null Beeld

Nog nooit verteld: ‘Niemand weet dat we al jaren uit elkaar zijn’

Miriam (53) en Rob willen pas vertellen dat hun liefde over is als hun huis is verkocht. Maar dat staat ondertussen al drie jaar te koop en Miriam leeft in de wachtstand.

"Mijn leven staat al drie jaar in de wachtstand. Op een veel drastischere manier dan de mensen om mij heen weten. Na een relatie van 24 jaar hebben mijn vriend Rob en ik besloten uit elkaar te gaan. We hebben het altijd goed gehad, twee kinderen gekregen en ze tot leuke, geslaagde jongvolwassenen opgevoed. Al toen zij pubers waren, liep het tussen Rob en mij minder. Het is niet zo dat we niet om elkaar gaven, dat deden we wel, en dat doen we nog steeds. Maar niet meer als geliefden. Ik zie Rob eerder als broer. De seks, dat is iets dat al lang geleden is doodgebloed tussen ons. We slapen ook niet meer samen; toen ik een van de slaapkamers van mijn kinderen veranderde in een logeerkamer, ging Rob daar als vanzelf steeds vaker slapen. Onder het mom van snurken, of dat hij mij niet wilde storen als hij weer eens laat naar bed ging. Maar de waarheid was dat we het allebei gewoon prettiger vonden om onze eigen ruimte te hebben. Op een avond vertelde Rob mij dat hij een kortstondige affaire had gehad. Ik hoorde hem aan en schrok ervan hoe weinig het me deed. Samen kwamen we tot de conclusie dat het over was tussen ons."

Eerst het huis, dan de rest

“Maar zo moeilijk dat ons huis drie jaar later nog te koop zou staan, dat hadden we niet verwacht. De vraagprijs was direct al een stuk lager dan wat we voor de woning hadden betaald. Inmiddels zijn we nog meer gezakt en meer kan echt niet, dan blijven we met te hoge schulden zitten. Het aantal kijkers is vorig jaar toegenomen. Maar kopen, ho maar. Het eerste jaar vond ik het niet zo erg. Zo had ik tijd om aan de plannen te wennen. Ik vond het ook wel eng om weer op eigen benen te gaan staan. Maar ik kreeg steeds meer zin in het leven dat voor mij lag. Ik oriënteerde mij op leuke huurwoningen, droomde weg over een inrichting die echt honderd procent naar mijn smaak was en fantaseerde over alle dingen die ik weer zou gaan doen. Daten, bijvoorbeeld, dat leek me erg spannend. Rob en ik hadden afgesproken dat we nog niet actief op zoek zouden gaan naar een nieuwe partner voordat ons huis was verkocht. Dat zou alles alleen maar extra ingewikkeld maken, ook voor nieuwe partners.

Maar de tijd verstreek en nu spelen Rob en ik dus al een paar jaar toneel voor iedereen. Omdat we elkaar graag mogen is dat op zich niet moeilijk, maar de situatie begint wel steeds krampachtiger te worden. Op vakantie gaan, dat doen we tegenwoordig los van elkaar, en daar krijgen we vragen over. En onze kinderen zien ook wel dat we elkaar nooit meer liefdevol omhelzen. Maar opbiechten dat we al drie jaar uit elkaar willen, maar dat al die tijd hebben verzwegen, is ook weer zo wat. Ondertussen wordt alles gecompliceerder. Deze situatie drukt nu al veel te lang op ons, het wordt tijd het geheim te doorbreken.”

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden