Margriet logo
null Beeld

Nog nooit verteld: ‘Mijn zoon gebruikt te veel botox’

Ondanks het commentaar van anderen op zijn uiterlijk is Tizia (53) dol op haar extravagante zoon Levi (21). Maar dat hij sinds een jaar aan botox en fillers doet, vindt ze verschrikkelijk.

“Ik zag het direct toen Levi binnenkwam. Er was iets raars met zijn gezicht. Hij had z’n sjaal hoog om zijn hals gebonden, maar toch kon hij niet verbergen dan zijn bovenlip dik en rood was. Even dacht ik dat hij had gevochten. Of erger nog: in elkaar was geslagen. Levi zag mijn grote ogen en zei kortaf: ‘Nee mam, niets aan de hand. Ik ben gewoon weer bij ‘je weet wel’ geweest. Trouwens, Bianca was mee. Dus niet zeuren, oké?’"

Nu al botox en fillers

"Ik draaide mijn hoofd weg. Niet omdat ik boos op hem was, maar omdat ik de tranen die in mijn ogen schoten wilde verbergen. Anders zouden we alleen maar ruzie krijgen en dat wil ik niet. Ik weet toch wel dat ik hem niets kan voorschrijven. Maar ik vind het zó erg wat hij zichzelf aandoet."

"Mijn zoon is 21 en homoseksueel. Dat dit laatste duidelijk is voor iedereen die hem ziet, door de manier waarop hij zich kleedt en gedraagt, vind ik geen probleem. Hij is er happy mee en ik ben trots op hem, precies zoals hij is. Maar dat hij op deze leeftijd al aan botox en fillers doet, wordt mij echt te gek. En dat zijn vader en zijn nieuwe vriendin hem hierin steunen – sterker nog, dat dat mens hem doodleuk meeneemt naar haar cosmetisch arts – vind ik onverdraaglijk.”

Jong uit de kast

“Levi is altijd anders geweest. Als kind was hij dromerig en vond hij weinig aansluiting bij zijn klasgenootjes. Hij leek daar gelukkig niet onder te lijden. Vanaf zijn tiende raakte hij gefascineerd door kleding. Hij wilde per se leren naaien en maakte al snel opvallende dingen. Ik was bang dat hij daarmee zou worden gepest, maar het tegenovergestelde was het geval: de kinderen bewonderden zijn lef en hij werd erg populair."

"Dat hij al op zijn dertiende vertelde dat hij op jongens viel, was geen verrassing voor mij. Ik was blij dat hij al zo vroeg uit de kast kwam en het als heel normaal beschouwde. Mijn enige zorg was dat zijn leven hierdoor moeilijker zou worden. Maar hij leek zó goed in zijn vel te zitten en had zó’n eigenheid en zó veel zelfvertrouwen, dat ik dacht: dat komt wel goed."

"Mijn man hoopte dat het ‘een fase’ was en vond het ronduit belachelijk dat Levi ooglijntjes begon te tekenen. Levi was vijftien toen we uit elkaar gingen. Het eerste jaar verliep het contact tussen vader en zoon moeizaam. Mijn ex was boos op alles en iedereen en Levi kon met zijn excentrieke uiterlijk bijna niks goed bij hem doen. Ik heb hun contact toen erg gestimuleerd. Ik ben ervan overtuigd dat als ik dat toen niet had gedaan, ze elkaar nu nog amper zouden zien.”

Nooit verwacht

“Dat Levi zijn eigen pad volgt, heb ik altijd bewonderd. Al is het heus weleens slikken. Dat hij ervoor kiest om zich zo duidelijk te onderscheiden, betekent dat ook ik word nagestaard als ik met hem op straat loop. Verder zijn er geregeld mensen om mij heen die commentaar op hem hebben. Ze vinden dat hij te koop loopt met zijn geaardheid. Wat moet ik daar nou op zeggen? Hij is wie hij is en daar ben ik trots op. Juist omdat Levi ook zo trots op zichzelf is. Daarom snap ik ook niet waar hij het laatste jaar mee bezig is. Het is zo’n tien maanden geleden dat hij op een avond zei: ‘Mam, zie je niets aan mij?’ Ik staarde hem aan. Hij sperde zijn ogen open en trok – tevergeefs – zijn wenkbrauwen op. ‘Kijk, mijn voorhoofd blijft strak’, zei hij lachend. ‘Botox!’"

"Het werd onze grootste ruzie ooit. Botox, fillers, plastische chirurgie... Noem me ouderwets, maar ik verafschuw het. Zelf zou ik het nooit doen. Als mensen van middelbare leeftijd denken dat ze er mooier van worden, moeten ze dat natuurlijk zelf weten. Maar Levi (!) die op dat moment twintig was, die er nota bene heel knap uitziet; waarom vindt hij zoiets nodig? Ik had dit nooit van hem verwacht. Natuurlijk, ik zie ze ook, als ik op televisie langs van die vreselijke realityprogramma’s zap: van die jonge mensen met opgeblazen lippen, te hoge jukbeenderen en borsten die onmogelijk echt kunnen zijn. Maar dat soort types staan heel ver van mij af. En van Levi, dacht ik."

"Ik ging door de grond toen ik hoorde dat mijn zoon op dit idee was gekomen door de nieuwe vriendin van mijn ex. Bianca laat zich een paar keer per jaar behandelen bij een cosmetisch arts en Levi was nieuwsgierig geworden. Ik ben woest verhaal bij haar gaan halen, maar zij en mijn ex lieten me niet eens binnen. ‘Hij is volwassen, hoor’, siste de man die vroeger wakker lag van één ooglijntje. Hoe was het mogelijk?”

Verdrietig en bezorgd

“Hoewel Levi schrok van mijn heftige reactie laat hij zich niet tegenhouden. Ik weet dat hij sinds die ene keer vaker is geweest. Hij heeft ‘iets’ laten doen aan zijn kaaklijn. Al zijn spaargeld ging erin zitten en ik zie eigenlijk geen verschil. Gelukkig maar, kun je zeggen, maar waar gaat dit heen? Het is toch niet normaal dat een jongen van zijn leeftijd hiermee bezig is? Ik zou bijna zeggen: neem toch ‘gewoon’ een tatoeage, al zou ik dat ook niet toejuichen. Maar die botox en fillers zijn gif! Het is totaal niet duidelijk wat de gevolgen op lange termijn zijn."

"Bovendien geloof ik niet dat het je gelukkiger maakt. Je wordt er alleen maar veeleisender van, tot er uiteindelijk niets meer aan je uiterlijk deugt. Hoe zal hij er over een paar jaar bij lopen? Zullen mensen hem dan op straat nog steeds nakijken, maar nu omdat hij zo’n onnatuurlijk gezicht heeft? Ik word er zo verdrietig van. Maar ik zeg er maar niet te veel over. Straks gaat hij om deze reden uit huis, en heb ik helemáál geen zicht meer op wat hij uitspookt. Bij mijn ex hoef ik er ook duidelijk niet mee aan te komen. En mensen die toch al een mening hebben over Levi wil ik niet nog eens extra stof geven tot commentaar. Tot nog toe heeft niemand iets in de gaten. Maar hoe lang zal dat nog zo blijven?”

null Beeld

Dit artikel verscheen in Margriet 2020-16. Je kunt deze editie hier (na)bestellen.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Tekst | Lydia van der Weide

Beeld | iStock

Jaimy Boer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden