null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Nog nooit verteld: ‘Mijn nieuwe liefde is twintig jaar ouder’

Marijke (58) is erg blij met haar nieuwe liefde Remco, alleen is Remco twintig jaar ouder en dat zorgt voor het nodige commentaar uit haar omgeving. Zo kijken zijn dochters nu met argwaan naar Marijke.

“Remco en ik raakten met elkaar in gesprek na een theatervoorsteling. Het was prachtig geweest, ik was er vol van en deelde mijn mening graag met de man die naast me stond te wachten bij de bar. Toen ik daarna weer bij mijn vriendin ging zitten, bleef ik hem uit mijn ooghoeken in de gaten houden. Want ik vond hem leuk, deze man, en dat verbaasde me, want het was duidelijk dat hij flink wat ouder was dan ik en normaal gesproken vind ik dat niet aantrekkelijk.”

Ruim twintig jaar ouder

“Een week later kwamen we elkaar tegen in een natuurwinkel. We herkenden elkaar direct en stonden zo onhandig te schutteren dat we in de lach schoten. Die avond gingen we uit eten. We bleven hangen tot we werden weggekeken en bij het afscheid voelde ik vlinders zoals ik die nog nooit had gevoeld.”

“Het klopte gewoon tussen ons, ook toen we elkaar een week later zoenden en de nacht met elkaar doorbrachten. Ik wist toen al dat hij tweeëntwintig jaar ouder was. Maar buiten zijn grijze haren en extra lijntjes rondom zijn ogen merkte ik daar niets van. En het stond me zeker niet in de weg om de ontdekkingsreis met hem voort te zetten.”

‘We zien wel hoe lang dat duurt’

“Ik ben al tweemaal getrouwd geweest. Ik heb twee keer mijn jawoord gegeven in de volle overtuiging dat het voor eeuwig was. Twee keer moest ik afscheid nemen van een toekomstplaatje dat ik al tot in de puntjes had ingekleurd. Daarom had ik geen zin om me nu al druk te maken over hoe ons leeftijdsverschil ons op een dag misschien in de weg zou staan. Zo dacht Remco er ook over. Hij was vier jaar weduwnaar en na een diep dal voelde hij zich nu weer gelukkig. ‘Ik ben blij met elke dag die jij met mij wil doorbrengen’, zei hij. ‘En we zien wel hoe lang dat duurt'.”

Confrontatie

“Hoe goed het ook klikte, het begon dus vrijblijvend tussen ons. Daarom snapte ik best dat Remco zijn drie kinderen nog niet over mij vertelde. Hij had één keer eerder een vriendin gehad en daar was niet bepaald enthousiast op gereageerd. Hij zag het niet zitten om alweer de confrontatie aan te gaan. Dat ik ongeveer even oud ben als zijn kinderen, speelde zeker mee. Maar toen we een jaar bij elkaar waren zei hij: ‘Ik wil open over je zijn'.”

Lees ook: Nog nooit verteld: ‘Ik had zo graag oma willen worden’

Commentaar

“Ik had zelf ook al steeds meer mensen uit mijn omgeving verteld over Remco. Ik had er behoorlijk wat commentaar op gekregen. Of ik wel wist waar ik aan begon? En dat ik me wel moest realiseren dat ik later mantelzorger zou worden. Doordat ik geen kinderen heb, was ik altijd vrij geweest; ik wist dat vriendinnen me daar weleens om benijdden. Ze snapten werkelijk niet dat ik mij nu wel aan banden wilde leggen.”

“En ík snapte niet dat zij niet weten dat de liefde zich niet laat sturen. Natuurlijk is het jammer dat Remco niet jonger is, maar weet je, het is óók jammer dat we niet allebei nog maar twintig zijn en ons hele leven nog voor ons hebben. Je kunt overal wel mee zitten, maar we moeten gewoon dealen met de situatie zoals hij is. En ik voelde het heel helder: ik wilde vol voor Remco gaan. Daar was ik zo zeker van dat het liefste zou trouwen. Drie keer is scheepsrecht tenslotte.”

Remco's kinderen

“Remco weet hoe oprecht ik ben. Ook hij zou het liefst trouwen. Maar voorlopig kunnen we dat echt nog vergeten, tenminste, als we het een beetje gezellig willen doen. Remco’s kinderen hebben namelijk nogal heftig op mij gereageerd. De avond dat Remco ze over mij verteld heeft is er meteen ruzie ontstaan. Vooral zijn oudste dochter was boos omdat hun vader mij zo lang geheim had gehouden.”

“Daarmee gaf hij al aan, zo stelde ze, dat hij zelf ook wel inzag dat dit belachelijk was. Remco was er overstuur van toen hij me later belde. Gelukkig was zijn zoon een stuk rustiger en door zijn bemiddeling is het uitgepraat. Zijn oudste dochter gaf toen wel direct aan dat ze erg moest wennen aan de nieuwe situatie en dat samenwonen, wat wij van plan waren, voorlopig dus echt niet kon.”

Argwanend

“Daar zijn Remco en ik een tijd in meegegaan, om de lieve vrede te bewaren. Maar na een half jaar heb ik toch mijn huis opgezegd. Toen had ik zijn kinderen al een paar keer ontmoet. Met Remco’s zoon kan ik het wel vinden, met diens vrouw ook. Maar Remco’s dochters blijven argwanend tegenover me staan. Ze doen beleefd maar zijn ook koel, zullen nooit iets aan mij vragen.”

“Eigenlijk doen ze vooral alsof ik er niet bij ben. Ze hebben het vaak over hun moeder. Op zich vind ik dat niet erg, ik gun haar haar plek en wil die absoluut niet innemen. Maar ik voel dat ze het doen om míj op mijn plaats te zetten. Omdat het bij hen zo gevoelig ligt, hebben we ook nog steeds geen fatsoenlijk samenlevingscontract. Ze lijken te denken dat ik achter het geld van hun vader aanzit.”

Breuk

“Dat is absoluut niet zo. Wel wil ik voorkomen dat ik in een onduidelijke situatie kom als Remco onverwacht zou overlijden. Dan wil ik voorlopig wel in ons huis kunnen blijven wonen bijvoorbeeld; desnoods ga ik het dan huren van zijn kinderen. Maar Remco blijft het vooruit schuiven om dit te regelen en ik laat het voor dit moment maar, ik wil niet voor nog meer stress zorgen. Want ik zie hoe Remco lijdt onder deze hele situatie.”

“Dat doet me meer pijn dan ik wel kan zeggen. Ik snap niet dat zijn kinderen hem niet gewoon gunnen dat hij gelukkig is. En wat ik ook erg vind: door hun opstelling van zijn dochters begin ik me soms toch wel zorgen te maken om de toekomst. Ik wil gerust mantelzorgen, mocht dat nodig zijn, maar met kritische dochters op mijn lip zou dat wel eens echt vervelend kunnen worden. Als dit zo doorgaat sluit ik niet uit dat het vroeg of laat toch tot een breuk gaat leiden tussen Remco en mij. Terwijl we het zó fijn hebben samen.”

Nog nooit verteld

Ook (anoniem) een geheim delen? Er wordt integer en vertrouwelijk met je bericht omgegaan. Mail naar Lydia van der Weide op redactie@margriet.nl o.v.v. ‘Nog nooit verteld’. De namen in deze tekst zijn vanwege privacyredenen gefingeerd.

Tekst | Lydia van der Weide

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 25 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: hoe ouder, hoe hipper, Karin dacht dat ze dement werd, zo houdt je - juist nu - je relatie goed, alles over je DNA en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden