Margriet logo
null Beeld

Nog nooit verteld: ‘Mijn moeders partner lijkt uit op haar geld’

Heleen (42) gunt het haar moeder van harte dat ze een nieuwe liefde heeft gevonden na de dood van haar vader. Maar ze twijfelt aan de oprechtheid van haar moeders nieuwe vriend, voor wie zij wel erg gul is.

“Toen mijn vader drie jaar geleden onverwacht overleed, maakte ik me grote zorgen over mijn moeder. Zij had altijd sterk op hem geleund. Ze was jong toen ze trouwde en kreeg al vroeg kinderen. Gewerkt heeft ze nooit, vriendinnen had ze niet. Voor ons kinderen – ik heb nog drie broers – was het heel gezellig dat ze altijd thuis was. Wij hebben een prachtige jeugd gehad. Maar later, toen ik volwassen werd en een zelfstandig bestaan opbouwde, heb ik mij vaak afgevraagd hoe ze het volhield, om zich zo weg te cijferen voor haar gezin en in het bijzonder voor mijn vader, die geen poot uitstak thuis en zich tot elk kopje koffie aan toe door haar liet bedienen. Hij hield van haar hoor, dat zeker, maar hij hield haar ook klein, door bijvoorbeeld alle geldzaken te regelen. Zij kreeg huishoudgeld en wanneer ze een mooie jurk zag, moest ze hem erom vragen. Dat hij vrijwel altijd ja zei, maakte voor mij niet uit; het feit alleen al, dat je zo afhankelijk bent… Het zou niets voor mij zijn. Ze was 61 toen ze er plotseling alleen voor kwam te staan. Na de eerste weken vol tranen en paniek veerde ze wonderlijk sterk op. Ze bleek veel meer zelfstandigheid in zich te hebben dan ik dacht. Zo besloot ze al snel dat ze niet in het huis wilde blijven, waar ze met mijn vader had gewoond. Natuurlijk liet ze zich adviseren door mijn broers en mij, maar ze regelde het toch maar mooi. Binnen vier maanden woonde ze ergens anders. Ze ging van alles doen: volksdansen, Spaanse les volgen, naar een leesclubje. Ik wist niet wat ik hoorde. Ze kwam meer tot bloei dan ooit tevoren.”

‘Sinds hij in haar leven is, zie ik haar zelfstandigheid afbrokkelen’

Een leuke nieuwe man

“Ik was ontzettend blij voor haar dat ze het zo goed redde. Onze band werd ook beter, gelijkwaardiger. Ik heb een druk bestaan, een gezin en een eigen bedrijf met mijn man, en het bleek veel leuker om daarover te vertellen nu zij ook van alles meemaakte. Het enige wat ik haar nog gunde was een leuke, nieuwe man. Alleen is ook maar alleen, tenslotte. Ik heb haar daarom aangemoedigd om zich in te schrijven op een datingsite, en haar geholpen met een profiel. Als ik had geweten dat ze daar haar huidige vriend Pim zou ontmoeten, met wie ze nu zeven maanden omgaat, had ik dat nooit gedaan. Terwijl ik hem in het begin nog wel mocht. Hij leek een joviale, aardige man, die lief was voor mijn moeder. En die belangstelling toonde voor ons, haar kinderen en haar kleinkinderen. Maar vanaf het moment dat hij in haar leven kwam, zag ik mijn moeders zelfstandigheid weer afbrokkelen. Ook voor deze man rent ze weer, ze laat hem nog geen thee zelf inschenken. Nu is dat op zich nog niet zo erg. Kennelijk zit dat nu eenmaal in haar. Maar Pim, een man die net met pensioen is, laat het zich in mijn ogen wel erg makkelijk aanleunen. Hij is nog maar een jaar gescheiden. Het straalt van hem af dat hij moeilijk alleen kan zijn, waardoor mijn moeder een deel van haar nieuwe hobby’s alweer heeft opgegeven. En hij vindt het duidelijk heerlijk om in de watten te worden gelegd. Nou, dan heeft hij het met mijn moeder getroffen. Zij heeft niet alleen liefde in overvloed, maar ook financiële middelen. Ook daar is ze royaal in. Mijn vader heeft mijn moeder bemiddeld achtergelaten. Ik snap tegenwoordig beter dan vroeger waarom hij vrij streng op zijn pot met geld zat; mijn moeder geeft het makkelijk uit. Ze heeft de afgelopen drie jaar meer kleren gekocht dan ze ooit heeft gehad. Ze verwent zichzelf, en haar kleinkinderen, mateloos. Ook haar Pim is ze enorm aan het pamperen. Hij leeft van een AOW’tje, woont in een huurhuis en heeft weinig eigen geld. Volgens mij betaalt zij alles voor hem, van kleding tot boeken, etentjes en vakanties aan toe. Ik vind dat onverstandig, zeker al zo vroeg in een relatie. Hoe kun je weten of zo’n man echt van je houdt of dat hij je geld wel makkelijk vindt? Ik heb er bij Pim mijn twijfels over. Ik heb het idee dat zijn enthousiasme over mijn moeder al is getemperd. Hij is minder attent geworden. Zegt minder vaak lieve dingen tegen haar. Als mijn gezin en ik op bezoek komen, zit hij voor de buis en richt hij zijn blik haast niet op ons. Onbeschoft, vind ik, en jammer. Ik zou hem graag beter willen leren kennen. Maar kennelijk heeft hij daar niet zo’n behoefte aan. Of zou hij bang zijn om doorzien te worden? Hoe afstandelijker hij tegen mij doet, hoe meer twijfels ik krijg.”

Erfenis

“Het ergste vind ik nog dat mijn moeder weleens toespelingen maakt op trouwen. Ik zie haar er ook nog voor aan dat ze dat in gemeenschap van goederen doet. Dat betekent dus dat ze zich financieel uitlevert aan een man die ze nog maar net kent; en mogelijk de erfenis voor haar kleinkinderen op het spel zet – zelf zit ik niet op haar geld te wachten, werkelijk niet, maar ik zou het mijn kinderen, en de kinderen van mijn broers wel gunnen. Het zit me totaal niet lekker. Ik heb het onderwerp weleens voorzichtig proberen te bespreken met mijn broers. Zij wuiven het weg, ik maak me druk om niets, vinden ze. ‘Ze is toch oud en wijs genoeg,’ zeggen ze dan, en meer van dergelijke clichés. Ze vinden het volgens mij gewoon fijn dat onze moeder weer onder de pannen is en we ons over haar geen zorgen meer hoeven te maken. Maar ik doe dat wél. Ze is zo’n lieve, warme vrouw; ze mag niet de dupe worden van een man die op haar geld uit is. Maar mijn hints hierover negeert ze volkomen. Dus ik moet haar maar laten. Ik kan mijn eigen moeder toch niet bemoederen?”

Tekst | Lydia van der Weide

De namen in deze tekst zijn vanwege privacyredenen gefingeerd. Ook (anoniem) een geheim delen? Er wordt integer en vertrouwelijk met je bericht omgegaan. Mail naar Lydia van der Weide: redactie@margriet.nl.

Dit verhaal komt uit Margriet 23 – 2017

Bekijk ook:

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden