null Beeld

Nog nooit verteld: ‘Mijn man weet niet dat ik schulden heb’

Onlangs is Renata (34) getrouwd. Ze had zich zo voorgenomen haar man vooraf te vertellen dat ze een flinke schuld en BKR-registratie heeft, maar ze kon zich er niet toe zetten.

“Tot op de ochtend van ons trouwen ben ik van plan geweest het op te biechten. Zo vaak lagen de woorden op mijn lippen. Dan hapte ik naar adem om te zeggen: ‘Lief, je moet nog iets weten…’ Maar elke keer stelde ik het uit. Volgende week, morgen, later, straks... Tot ik naast hem stond, in een witte prinsessenjurk, bij een ambtenaar van de burgerlijke stand. Ik voelde me een bedrieger. Toch zei ik ja. Natuurlijk zei ik ja; er is niets wat ik liever wilde dan trouwen met Lex, de man die mijn leven weer zin heeft gegeven en mij omringt met zó veel liefde dat ik bijna niet kan geloven dat mij dit overkomt. Voordat ik hem ontmoette, zat ik zeven jaar verstrikt in een foute relatie. Nu ik weet hoe het anders kan, snap ik niet dat ik het zo lang heb laten voortduren. Maar als je erin zit, wen je er langzaam aan en is het moeilijk om in te grijpen. Het begon ook zo leuk met mijn ex. Pas toen hij bij mij was ingetrokken en zijn huis had opgezegd, ontdekte ik dat hij weleens drugs gebruikte. Doordat mijn moeder alcoholist was – en aan de gevolgen daarvan is overleden – ben ik tegen alle verdovende middelen die er maar zijn. Ik vond het vreselijk dat mijn ex weleens blowde en coke snoof, maar hij bagatelliseerde het. Hij was een recreatief gebruiker, zei hij. Ik moest me geen zorgen maken en hem vooral niet met mijn moeder vergelijken, dat maakte hem woest. Omdat ik van hem hield, wilde ik hem geloven. Thuis gebruikte hij nooit, dus misschien overdreef ik inderdaad.”

Volledig aan de grond

“Na een paar jaar kon ik dat niet meer denken. Hij was zelden thuis en áls hij er al was, sliep hij of was hij agressief. Ik verdiende het geld, hij maakte het op. We kregen schulden. Beter gezegd: ík kreeg schulden. Omdat hij me onder druk zette om leningen af te sluiten. Echt, als ik hem nog één keer zou helpen zijn problemen op te lossen – er was altijd nog wel iemand die geld van hem kreeg – zou hij stoppen met de drugs en dan zou alles anders worden. Ik ben veel te lang blijven hopen dat hij dat echt zou doen. Mijn moeder had ik niet kunnen redden, hem wilde ik wél graag helpen. En ik wist dat hij een goed hart had. Maar ondanks dat zogenaamd goede hart van hem heeft hij me verlaten toen ik volledig aan de grond zat en mijn huis uit moest vanwege een hoge huurschuld. Een vriendin heeft me opgevangen. Bij haar mocht ik eindeloos uithuilen en ze hielp me om orde op zaken te stellen. De ravage was verschrikkelijk: ik had een totale schuld van tegen de 40.000 euro. Met hulp van haar heb ik uiteindelijk al mijn schulden bij één partij weten onder te brengen. Daar heb ik een betalingsregeling mee afgesproken. Het is pijnlijk om elke maand een groot deel van mijn salaris af te staan en te weten dat dit nog heel lang zo zal blijven. Ik ben boos op mijn ex en voel me dom.”

‘Als hij ontdekt wat ik verzwijg, zal dat al onze plannen dwarsbomen’

Weinig vertrouwen

“Toen ik Lex ontmoette, ruim een jaar geleden, dacht ik dat ik nog helemaal niet klaar was voor een nieuwe relatie. Ergens was ik ervan overtuigd dat alle mannen erop uit waren om mij kapot te maken. Het was voor Lex niet eenvoudig om mijn hart te veroveren, maar met heel veel geduld is hem dat uiteindelijk toch gelukt. Hij liet mij voor het eerst zien wat echte liefde is. Hij vroeg of eiste niets van mij, hij gaf alleen maar en was dankbaar voor elk lief gebaar. Langzaam ontdooide ik en begon ik hem te vertrouwen. Ik ben nu zo blij met hem. Hij heeft me weer toekomst gegeven. We dromen van kinderen, iets wat ik eigenlijk al had opgegeven. Ik ben ervan overtuigd dat hij een fantastische vader zal zijn. Over mijn ex heb ik Lex eigenlijk niet zo veel verteld. Ik schaamde me er verschrikkelijk voor. En over mijn schulden durfde ik al helemáál niets te zeggen. Gelukkig leek dat ook niet nodig. Lex heeft een goede baan en betaalde meestal als we samen iets leuks gingen doen. Ook woonde ik al vrij snel bij hem en om een financiële bijdrage heeft hij nooit gevraagd. En toen ging hij drie maanden geleden opeens op z’n knieën. Dat had ik nog lang niet zien aankomen. Maar ik huilde van geluk en zei dat ik niets liever wilde. We dronken bubbels en dansten tot diep in de nacht in zijn woonkamer. Aan mijn geheim dacht ik pas veel later. Ik wist dat ik het nu dan toch echt moest gaan opbiechten, want als we zouden trouwen, zou mijn schuld ook zíjn schuld worden. Hij moest weten met wie en met wat hij in zee ging.”

Grote gevolgen

“Dat is er dus niet van gekomen. Ik kreeg het niet over mijn lippen. Was bang dat hij me in de steek zou laten. Ik heb er slapeloze nachten van gehad, talloze. Maar uiteindelijk stond ik dus toch in het stadhuis zonder dat ik me had uitgesproken. Nu heb ik onlangs ontdekt dat mijn geheim nog veel grotere consequenties kan hebben dan ik had gedacht. We overwegen namelijk om een ander huis te kopen; als er kinderen komen, hebben we meer ruimte nodig. Als we dan een hypotheek gaan afsluiten, worden we financieel doorgelicht. Dan zal mijn schuld worden ontdekt en natuurlijk mijn BKR-registratie. Dat zou weleens voor grote problemen kunnen zorgen bij een hypotheek-aanvraag. Toen ik dat besefte, zonk de moed me in de schoenen. De man die mij het vertrouwen in de liefde heeft teruggegeven, zal ontdekken dat ik iets heel belangrijks heb achtergehouden, iets wat mogelijk al onze toekomstplannen zal dwarsbomen. Ik weet dat hij heel veel van mij houdt, maar zal dat genoeg zijn om mij te vergeven? Ik kan het alleen maar hopen…”

interview: lydia van der weide

De namen in deze tekst zijn vanwege privacyredenen gefingeerd. Ook (anoniem) een geheim delen? Er wordt integer en vertrouwelijk met je bericht omgegaan. Mail naar Lydia van der Weide: redactie@margriet.nl.

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden