Margriet logo
null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Nog nooit verteld: ‘Mijn man mag ook met andere vrouwen daten’

Nadat Roelien (56) al haar seksuele interesse verloor, gaf ze haar man toestemming om met andere vrouwen te daten. Maar details wil ze niet weten.

“Normaal gesproken zorgt Frank ervoor dat ik niets van zijn dates merk. Heel soms gaat dat mis. Zoals een paar maanden geleden. Het was elf uur ’s avonds en hij was nog niet thuis. Ik verbaasde me erover dat zijn vergadering zo uitliep, ik zat al een half uur met een glas wijn op hem te wachten. ‘Ik heb pech met de auto’, zei hij toen hij belde. ‘Het kan morgen pas gemaakt worden. Ik kom vannacht niet thuis.’

In een hotel

‘Joh, ik haal je wel even op,’ zei ik. ‘Je bent toch vlakbij? Waarom pak je eigenlijk geen taxi?’ Toen Frank stilviel, begreep ik het opeens. Hij was niet op kantoor. Er was helemaal geen vergadering geweest. Hij was ergens in het land, waarschijnlijk in een hotel. Nu wellicht alleen, maar eerder op de avond ongetwijfeld niet."

"Dit besef kwam hard binnen. Toch zei ik rustig: ‘Oké lieverd, tot morgen dan.’ Om daarna een heel glas wijn in één keer leeg te klokken. Want leuk wordt het natuurlijk nooit, om te weten dat je man andere vrouwen ziet. Toch is dat een bewuste keuze van ons samen geweest en kan ik er meestal, als ik maar niet met zijn escapades wordt geconfronteerd, goed mee omgaan."

Soulmate

"Frank is mijn soulmate. Ik had nooit iets met dergelijke grote woorden, tot ik hem zag staan op een feestje en ik zijn blik recht mijn hart in voelde gaan. Ik was op dat moment dertig en net gescheiden. Ik was druk bezig met het opbouwen van een nieuw bestaan voor mij en mijn vierjarige dochtertje. Daarin zag ik nog helemaal geen plek voor een nieuwe man. Maar het was onontkoombaar. Eerst zijn Frank en ik een paar maanden alleen vrienden geweest, maar toen duidelijk werd dat mijn dochter net zo dol op hem was als ik, zijn we gaan samenwonen."

"Samen hebben Frank en ik nog twee kinderen gekregen. Wat ik heel mooi vind, is dat ik nooit, werkelijk niet één moment, het idee heb gehad dat hij meer om zijn eigen kinderen geeft dan om mijn oudste dochter. Dat is Frank: hij heeft een heel groot hart. Hij is echt een geweldige vent."

Liefdesleven

"Jarenlang zijn we heel gelukkig geweest. Natuurlijk was er wel eens wat - waar niet? – maar toch, we kwamen er altijd weer uit. Tot het op een gegeven moment echt stroef begon te gaan. Dat had een duidelijke oorzaak: ons liefdesleven. Ik raakte al vroeg in de overgang en daarmee verloor ik al mijn interesse in seks. Soms deed ik het nog wel, voor Frank. Maar dat werkt niet."

"Het ging mij steeds meer tegenstaan en was altijd opgelucht als het voorbij was. Dat had Frank natuurlijk wel in de gaten. Daarnaast begon ik situaties te vermijden die tot vrijen kon leiden, wat voor een deuk zorgde in onze intimiteit."

"Het kwam zelfs zover dat ik hem geen kus meer gaf bij het weggaan of thuiskomen. Het was voor ons beiden pijnlijk om hierover te praten, maar op een gegeven moment konden we er niet meer omheen. Toen zijn er heel wat tranen gestroomd. Van mij, omdat ik continu op eieren liep en me tekort voelde schieten. Maar ook van Frank: hij vertelde dat hij zich steeds ongeliefder, eenzamer en gefrustreerder voelde."

Lees ook: Nog nooit verteld: ‘Mijn partner is nog getrouwd’

Andere vrouwen daten

"Hij wilde samen naar een seksuoloog, maar dat zag ik niet zitten. Ik wilde niet met een vreemde over zoiets intiems praten. Bovendien wilde ik niet meer aan ons seksleven werken. Dat punt was ik voorbij, ik wilde simpelweg de rust van het nooit meer hoeven doen. Maar dat was voor Frank natuurlijk heel vervelend, dat snapte ik ook wel. Was het misschien een idee dat hij af en toe met anderen zou afspreken voor seks?"

"Frank schrok van mijn onverbloemde voorstel, maar bekende dat hij dit ook wel had overwogen. Maar dat had hij absoluut niet stiekem willen doen. Maar als er niets anders opzat, was dit misschien wel het beste. Hij was ervan overtuigd dat hij lust en liefde wel zou kunnen scheiden en dat het geen bedreiging voor onze relatie zou zijn."

"We hebben er nog veel over gepraat. Uiteindelijk hebben we besloten dit eens een kans te geven. En hoewel dat, zeker in het begin, niet makkelijk was, bleek het voor ons een goede oplossing. Ik voelde eindelijk geen druk meer en Frank was uit de nare afwachtende positie gehaald. Hij werd veel vrolijker en kon hij weer oprecht lief doen tegen mij. En ik durfde hem weer te knuffelen zonder dat ik bang was dat hij iets meer wilde."

Jaloezie

"Omdat ik al snel doorkreeg dat deze beslissing alleen maar goed was voor onze relatie en we dat soulmate-gevoel van vroeger terugvonden, was ik niet jaloers. Ik wilde alleen niet weten wanneer het gebeurde, of met wie. De eerste tijd had Frank me van alles op de hoogte gehouden, omdat hij open en eerlijk wilde zijn. Maar op een gegeven moment vroeg ik hem het maar gewoon voor zichzelf te houden. En dat inderdaad bleek beter."

"Nee, het is niet zo dat ik elke keer als hij weg is, vrees dat hij bij een ander is. Ik kan het juist prima loslaten. Ik snap best als anderen dit niet begrijpen. Maar voor óns werkt het."

Gelukkig met onze relatie

"We doen dit nu al vier jaar zo en zijn allebei weer helemaal gelukkig met onze relatie. De intimiteit is terug, we zitten vaak tegen elkaar aan op de bank, kruipen in bed knus tegen elkaar aan. Heerlijk! Het kan wat mij betreft echt niet beter gaan tussen ons. Dus al was ik even verdrietig, die avond dat Frank niet thuiskwam en ik zo geconfronteerd werd met wat zijn ‘geheime leven’, de volgende dag was dat alweer over. Toen hij thuiskwam, en even wat ongemakkelijk keek, heb ik hem stevig vastgepakt."

"Na onze knuffel was het klaar, we hebben er verder ook geen woorden meer aan vuil gemaakt. En nee, bij een volgende vergadering van Frank denk ik niet meteen: zou het geen smoes zijn? Negen van de tien keer klopt het namelijk wel wat hij zegt, weet ik. En die tiende keer dat het anders is, is pech. Als dit ons huwelijk redt, kan ik daar prima mee leven.”

Nog nooit verteld

Ook (anoniem) een geheim delen? Er wordt integer en vertrouwelijk met je bericht omgegaan. Mail naar Lydia van der Weide op redactie@margriet.nl o.v.v. ‘Nog nooit verteld’. De namen in deze tekst zijn vanwege privacyredenen gefingeerd.

Tekst | Lydia van der Weide

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 15 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week positief gezondheidsnieuws, een dossier libido & de overgang, alles over spannende nieuwe levensfases en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Redactie MargrietGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden