null Beeld

Nog nooit verteld: ‘Mijn ex wist niet dat ik vreemdging’

Sinds hun breuk zijn Carmen en haar ex goede vrienden. Al elf jaar bespreken ze alles met elkaar. Maar over het einde van hun relatie is Carmen niet helemaal eerlijk.

Carmen: “Een tijdje terug zaten Michel en ik in een Koreaans restaurant. We gaan al jaren elke maand uit eten en kiezen dan om de beurt waar we naartoe gaan. Nadat we de hele avond hadden gepraat over alles wat er speelt in ons leven vroeg Michel opeens: ‘Had jij al wat met Roel toen het uitging tussen ons?’. Ik schrok zó dat ik me verslikte in mijn latte. Ik begon te proesten en te lachen tegelijk."

Hartkloppingen

"‘Hoe kom je daar nou opeens bij?’, perste ik eruit, terwijl ik hoopte dat Michel mijn blozende wangen zou toeschrijven aan het feit dat ik me had verslikt. ‘Natuurlijk niet, hoe kun je dat nou denken?’ Daarna begon ik snel over heel wat anders. Het afscheid later die avond was warm en hartelijk, zoals altijd. Maar ik reed met hartkloppingen naar huis. Ik denk al jaren dat ik ben weggekomen met mijn ontrouw en Michel dan wel als partner, maar niet als beste vriend ben verloren. Maar misschien vergis ik mij wel en zal de waarheid me alsnog inhalen.”

Gebrek aan spanning

“Michel is mijn jeugdliefde. Toen hij bij mij in 5 havo kwam, was ik meteen verliefd. Net zoals veel andere meisjes uit mijn klas, maar hij koos míj. In de periode dat we studeerden, hadden we een knipperlichtrelatie. Maar toen we 26 waren, zijn we gaan samenwonen. Ik zag Michel als mijn soulmate. Wel miste ik wat spanning. Ons seksleven was toen al voorspelbaar. Ik kwam pas in de stemming als ik een paar wijntjes op had, of als ik vluchtte in fantasieën over andere mannen. Mannen met wie ik absoluut niets wilde. Meestal kende ik ze zelfs amper of wist ik dat het foute types waren. Ik zag dat dagdromen als een onbetekenende guilty pleasure."

Altijd samen blijven

"Ik was halverwege de dertig toen het gebrek aan spanning me begon op te breken. Michel en ik hadden net een ander huis gekocht en ik zou gaan stoppen met de pil. Aan de ene kant wilde ik niets liever dan een kind met Michel. Aan de andere kant was ik bang mezelf levend te begraven. Ik hield zielsveel van Michel als maatje, maar was dat genoeg om altijd samen te blijven?"

Smoorverliefd

"Toen leerde ik Roel kennen op mijn werk. Hij raakte meteen iets in me. Ik wist ook meteen dat hij een gevaar zou gaan vormen. Daarom heb ik zijn naam nooit genoemd tegen Michel. Roel en ik begonnen te mailen en nog voor onze eerste zoen was ik smoorverliefd. Daarna was er geen houden meer aan. Ik leefde voor onze geheime ontmoetingen. Ik kon geen genoeg krijgen van onze vrijpartijen, terwijl ik bij Michel nooit zin had.”

Samen huilen

“Mijn trouwe jeugdliefde wist van niets. Hij had wel in de gaten dat ik meer afwezig was, letterlijk en figuurlijk, maar zette daar geen vraagtekens bij. We werden wel vaker opgeslokt door ons werk of andere beslommeringen. Hij had nooit reden gehad om mij te wantrouwen, dus waarom zou hij dat nu dan wel doen?"

Afscheid

"Na een half jaar wist ik dat het tijd was om de knoop door te hakken, en ik voelde dat ik verder wilde met Roel. Daarom nam ik afscheid van hem; voor drie maanden, zo spraken we af. Want ik wilde het netjes met Michel afronden en daar met al mijn aandacht bij hem zijn. Het werd een drama. Michel had het totaal niet zien aankomen en zijn wereld stortte in. Wat hebben we gehuild samen. Ik vond het vreselijk om hem zo veel pijn te doen. En ik hield nog altijd van hem; alleen niet meer genoeg."

Bevriend blijven

"Ik had niet het hart om hem over Roel te vertellen. Wat had hij eraan om dat te weten? Dat zou alleen maar een trap na zijn, leek mij. Maar ik was ook bang dat hij boos zou worden. Een half jaar bedrog, waar hij dan ook nog als verliezer uitkwam; dat zou hij niet licht opnemen. En ik wilde graag bevriend met hem blijven. Dat wilde hij ook. Maar zou dat zo blijven als hij alles wist? Ik durfde het er niet op te gokken. Dus ik vertelde pas over Roel toen Michel en ik een flink aantal maanden uit elkaar waren. Ik introduceerde hem als een nieuwe collega met wie de vonk was overgesprongen. Ik zag dat het hem toen ook nog veel pijn deed, maar nu kon hij er niets meer over zeggen.”

Bijzondere band

“Elf jaar later is alles op z’n pootjes terechtgekomen. Michel is getrouwd met een fantastisch lieve vrouw, met wie hij twee kinderen heeft. Ook Roel en ik hebben een gezin. Onze partners accepteren en respecteren dat Michel en ik nog altijd een bijzondere band hebben. Ik ben ongelooflijk dankbaar dat wij nog zo hecht zijn. Ik zie hem nog steeds als mijn allerbeste vriend."

Risico's

"Toch ben ik mijn ontrouw nooit vergeten. Toen alles achter de rug was, realiseerde ik me pas echt wat ik had gedaan en welke risico’s ik had genomen. Ik was zó blij dat ik er zonder kleurscheuren van af was gekomen. En nu stelde Michel opeens uit het niets deze vraag! Ik weet nog steeds niet waar dat vandaan kwam. Zou iemand die er indertijd van afwist – een van mijn beste vriendinnen bijvoorbeeld – zich misschien hebben versproken? Of is Michel op de een of andere manier te weten gekomen dat Roel en ik al veel langer collega’s waren dan ik tegen hem heb gezegd? En zocht hij daar nu terecht wat achter? Ik weet het niet, maar er móét iets zijn gebeurd waardoor er argwaan is ontstaan. Al is hij er sinds die ene avond niet meer op teruggekomen."

Schoon schip maken

"Maar elke keer als we elkaar zien, ben ik bang dat hij er weer over begint. Want wat moet ik dan zeggen? Het opbiechten durf ik nog steeds niet. Ik ben erg bang voor zijn reactie. Wat als het onze vriendschap kapotmaakt? Aan de andere kant: het is al zo lang geleden. En we zijn zo close, op een totaal andere manier dan vroeger. Eigenlijk kan ik het niet opbrengen om tegen hem te liegen; dat zou nu nog veel erger voelen dan vroeger. En misschien is het ook wel goed om eindelijk schoon schip te maken. Of is het risico toch te groot?”

Tekst | Lydia van der Weide.

Beeld | iStock

null Beeld

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-07. Je kunt deze editie nabestellen via Magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Jaimy Boer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden