Margriet logo
null Beeld

Nog nooit verteld: ‘Mijn dochter heeft een sugar daddy’

Larissa (48) verbaasde zich erover dat haar studerende dochter opeens zo ruim in 
het geld leek te zitten. Ze besloot eens wat te gaan rondneuzen in het huis van haar kind.

“Mijn dochter Chloé is enig kind. Dat was een bewuste keuze; ik ben zelf opgegroeid in een druk gezin met vier meiden, waardoor mijn moeder altijd met een half oor naar mijn verhalen luisterde. Dat heeft tot een chronisch gebrek aan zelfvertrouwen geleid. Voor mijn kind wilde ik dat anders. Mijn man en mij is vaak verweten – vooral door mijn ouders, overigens – dat we Chloé te veel als een prinsesje behandelden. Nou en? dacht ik dan. Volgens mij kun je je dochter nooit genoeg laten weten hoeveel je van haar houdt. Chloé is, zoals ik hoopte, uitgegroeid tot een stralende, zelf-bewuste meid. Ze is rap van tong en populair. En nog slim ook; ze deed het gymnasium met twee extra vakken en studeert nu Kunstmatige intelligentie. Vorig jaar ging ze het huis uit. Omdat het moeilijk was om een kamer te vinden, hebben we een appartement voor haar gekocht. Huur vragen we niet en we geven nog een kleine toelage. Verder vinden we dat ze voor zichzelf moet zorgen, net zoals andere studenten. Breed heeft ze het dus niet. Dat is lastig voor haar, dat weet ik: ondanks dat wij hebben geprobeerd om haar de waarde van geld bij te brengen, is ze een luxepoppetje. Dol op mooie spullen die ze bij ons, ondanks goede voornemens, toch te vaak wist los te peuteren of waar ze al jong voor werkte. Verder weet ze heel handig tweedehands dingen te scoren via internet.

Dat ze er piekfijn uitziet, is normaal. Toch viel het me het afgelopen halfjaar op dat ze wel erg duur was gekleed. Vriendinnen die ze meebracht liepen er minder chic bij, en ook hun haar zat niet altijd zo perfect als dat van Chloé. Toen ze een keer haar make-uptasje liet staan en ik zag dat er allemaal Chanel-producten in zaten, bekroop me een raar gevoel. Hoe kon ze dit betalen? Zou ze een vriendje hebben dat al werkte en haar verwende met dure spullen? Het leek me vreemd dat ze me niets zou hebben verteld; ze is heel open naar mij, we zijn echt vriendinnen. En hoewel ik wist dat ze weleens een vriendje had, zei ze altijd dat ze zich voorlopig nog niet echt wilde binden. Toen ik begon over die dure producten, hing ze een verhaal op over een vriendin die er allergisch voor zou zijn. Het klonk geloofwaardig, maar toch wist ik meteen dat ze loog. Net zoals ik er niets van geloofde toen ze zei dat ze met een vriendin – die ik ‘toevallig’ niet kende – naar Sint Maarten zou vliegen. Er speelde wat anders, ik wist het zeker.”

'Ik walgde van zijn arm om haar heen en de opgetogen blik in zijn ogen'

Lingerie en hoge hakken

“Op de dag na haar vertrek – ‘Nee hoor, wegbrengen hoeft niet, dat doen vriendinnen al’, kortom: wegblijven van Schiphol, was de boodschap – ben ik naar haar appartement gereden. Ik heb haar sleutel, voor noodgevallen. Dat was dit natuurlijk niet en ik voelde me dan ook behoorlijk schuldig toen ik haar voordeur opendeed.

De periode ervoor was er van alles door mijn hoofd gegaan. Zou ze soms stelen? Of in pillen dealen? Dat ze zelf gebruikte, kon ik me niet voorstellen. Ze drinkt niet eens. Maar juist dan ben je misschien uitermate geschikt om die rommel te verkopen. Het meest vreesde ik dat ze als escort werkte. Ze is er knap en welbespraakt genoeg voor. Misschien zat ze nu wel met een klant op de Nederlandse Antillen. Maar ook dat leek me raar.

Ze is niet zo’n losbol en zuinig op haar lichaam. Maar, dacht ik telkens, hoe goed kende ik haar nu eigenlijk écht?

In haar appartement stuitte ik al snel op dingen die me buikpijn bezorgden. Prachtige lingerie. Hoge hakken. Nóg veel meer dure make-up. Supersexy jurkjes. Toch in de prostitutie dus, dacht ik al verbeten – tot ik foto’s en kaartjes vond met en van ene Jim. Een man, nog ouder dan ik. Niet onknap, maar naast mijn dochter leek hij wel een bejaarde en ik walgde van zijn arm om haar heen, de opgetogen blik in zijn ogen. Zijn mierzoete kaartjes ondertekende hij met: ‘Your sugar daddy.’ En toen wist ik het. Mijn mooie, zelfstandige en zelfbewuste dochter had een oudere minnaar die haar geld toestopte in ruil voor aandacht, tijd en... seks, natuurlijk. Dat werd bevestigd toen ik haar laptop opende en in haar mailbox terechtkwam. Ze bleek met deze Jim – CEO, getrouwd! – op Sint Maarten te zitten. Ik las dat ze, een vergoeding zou krijgen van duizend euro. ‘En natuurlijk gaan we daar lekker shoppen,’ schreef hij. Walgend heb ik afgesloten. Mijn enige troost was dat het erop leek dat hij de enige was met wie ze het deed. Toch heb ik zitten huilen in de auto naar huis. Profiteren van een rijke vent, omdat je jong en mooi bent; zo heb ik haar niet opgevoed. Tegen mijn man heb ik niets gezegd – hij zou ontploffen en die Jim iets willen aandoen.”

Stemmetje

“Chloé kwam stralend en bruin terug van Sint Maarten, mét een nieuwe garderobe. Tot nog toe heb ik niets tegen haar durven zeggen. Ik ben bang dat ze boos wordt omdat ik heb gesnuffeld. Maar ik ben ook bang dat ik zelf kwaad word en nare opmerkingen ga maken. Want in mijn hart ben ik zó teleurgesteld. Ik vond haar zo’n zelfstandige meid en was daar zo trots op. Ik vind het zwak dat ze de makkelijkste weg kiest. Ze kan toch ook werken voor haar geld? Maar ik worstel ook met een ander stemmetje, dat mij de schuld geeft. Zou ik haar toch te veel hebben verwend? Heb ik haar het idee gegeven dat je nergens voor hoeft te knokken, maar je je de dingen gewoon moet laten aanwaaien? Misschien wel: en dan heb ik dus gefaald als moeder, hoe goed ik het ook wilde doen. Ik moet eerst meer rust vinden in al deze emoties, voordat ik met haar ga praten. Anders zal het alleen maar voor ruzie en verwijdering zorgen en daar schieten we niets mee op.”

Tekst | Lydia van der Weide

De namen in deze tekst zijn vanwege privacyredenen gefingeerd. Ook (anoniem) een geheim delen? Er wordt integer en vertrouwelijk met je bericht omgegaan. Mail naar Lydia van der Weide: redactie@margriet.nl.

Dit verhaal komt uit Margriet 21 – 2017

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden