Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Nog nooit verteld: ‘Ik loog dat ik nog maagd was’

nog-nooit-verteld-maagd.jpg

Toen Annette (46) via internet contact legde met haar jeugdliefde Jeremy, verleidde ze hem met een leugentje. Nu ze een serieuze relatie hebben gekregen, zit haar dat erg dwars. “Hij denkt dat wij iets delen, maar hij was niet mijn eerste vriendje.”

Zo’n zeven jaar geleden stuurde Jeremy Annette een vriendschapsverzoek via Facebook. “Mijn hart ging ogenblikkelijk sneller kloppen. Hoewel we vroeger maar zo’n drie maanden verkering hadden gehad, was ik hem nooit vergeten. Ik had al tijden een oogje op hem voordat hij mij zag staan, die knappe, stoere jongen uit zes VWO. Al mijn vriendinnen vonden hem ook leuk, maar hij zoende met míj, op dat schoolfeest. Daarna waren we onafscheidelijk.

Zomerliefde

Tot de zomervakantie aanbrak en we elkaar lange tijd niet zagen. Ik kreeg een vakantievriendje in Italië, waar ik met mijn ouders was, en Jeremy liet niets meer horen toen hij dat te weten kwam. Bovendien was hij al van school af. En zo stopte het tussen ons net zo plotseling als het was begonnen.

Op dat moment had ik er niet mee gezeten. Ik was zeventien en licht ontvlambaar. Jongens waren behoorlijk inwisselbaar voor me. Maar later heb ik vaak gedacht: Jeremy was echt bijzonder. Wat leuk dus, dat hij me op Facebook gevonden had!

Beide weer single

We chatten een beetje over vroeger. Hij bleek gelukkig niet boos over wat er gebeurd was. ‘Zo gaat dat op die leeftijd hè,’ schreef hij. We wisselden uit hoe het nu ging. Daarna bloedde ons digitale contact dood. Wat hadden we elkaar, zoveel jaren later en allebei gebonden, ook eigenlijk nog te vertellen?

Vorig jaar zag ik hem na lange tijd opeens weer op mijn tijdlijn. Hij had een nieuwe profielfoto geplaatst. Wat stond hij daar sexy op! Ik bekeek meer foto’s en zag toen dat hij zijn relatiestatus, die voorheen op getrouwd stond, veranderd had in vrijgezel. Kennelijk was zijn relatie op klippen gelopen; net zoals de mijne.

Korstondige flirts

Ik was sinds een jaar weer alleenstaand en genoot daar erg van. Ik had geregeld kortstondige flirts. Terwijl ik naar Jeremy’s gezicht keek merkte ik hoe graag ik hem eens zou zien. Hoe kon ik dat aanpakken? Hem zomaar uitnodigen voor een date durfde ik niet. Kon ik geen smoes verzinnen om hem aan te spreken?

Nog maagd

Ik dacht er even over na en wist toen opeens hoe ik zijn aandacht kon trekken. Ik schreef hem dat ik hem iets wilde vertellen. Iets wat ik vroeger nooit had durven zeggen. Omdat ik tegen hem opkeek, hem zo’n stoere jongen vond. En me eigenlijk een beetje schaamde, indertijd, dat ik nog zo blue was. Maar nu was ik eigenlijk wel trots op: dat hij mijn eerste was geweest.

Wist hij nog hoe rommelig onze eerste vrijpartij was gegaan? Op een grasveldje achter de school, ’s avonds na het sporten? Ik was die avond nog maagd geweest. Had hij dat ooit vermoed? Ik weet nog dat ik even naar mijn bericht staarde voordat het verzond. Dit was wel vrijpostig. Maar welke man vindt dit nu niet leuk om te horen? Dat mijn verhaal helemaal niet waar was, zag ik als een onbeduidend detail. Ik drukte op enter en dacht: eens kijken hoe hij hierop reageert.

Gescheurd condoom

Diezelfde avond was er antwoord. Een lang bericht! Jeremy schreef dat hij verbaasd was over mijn bekentenis. Maar dat hij het erg bijzonder vond om te horen. Hij had er indertijd geen enkel vermoeden van gehad. ‘Ik was veel te zenuwachtig om daar iets van te merken,’ schreef hij. ‘Want het was óók voor mij de eerste keer! Ik had dan wel de reputatie van playboy maar jij was de eerste met wie ik verder ging. Daar sta jij vast ook van te kijken hè?’

Nou, absoluut. Dit was wel het laatste wat ik had verwacht. Al herinnerde ik me wel dat het stuntelig ging, die eerste keer daar in het gras. Maar het was donker, we waren bang betrapt te worden en het condoom scheurde meteen. Wist ik veel dat dit door zijn zenuwen was gekomen.

Etentje

‘Ik zou mijn eerste vriendinnetje nog weleens willen zien, schreef Jeremy. ‘Ik zie dat ook jij weer single bent. Zullen we eens uit eten samen?’ Yes, dacht ik. Tegelijk voelde ik me schuldig – toen al. Nu dacht hij dat wij iets unieks deelden. In werkelijkheid was ik een jaar eerder al ontmaagd, door een vakantievriendje, ook uit Italië.

De waarheid durfde ik hem bij ons etentje natuurlijk niet te vertellen. Ik hield vast aan mijn eerdere verhaal. En terwijl ik hem in de ogen keek wilde ik niets liever dan het zelf ook geloven. Want wat een leuke man was Jeremy geworden. Het was te gek om elkaar weer te zien. Het klikte als vanouds. En nog beter! Als vanzelfsprekend ging hij die avond met mij mee naar huis. In bed vonden onze lichamen elkaar, net zoals vroeger. Het was vertrouwd en nieuw tegelijk. En zo fijn, ook de volgende ochtend nog, dat het duidelijk was dat dit niet bij één ontmoeting zou blijven.

Ik leef in een sprookje

Wat ik mij nooit had kunnen voorstellen is gebeurd: Jeremy en ik zijn weer samen. Ik vind het heel speciaal om te merken dat het meisje van zeventien dat ik vroeger was, dat zichzelf nog totaal niet kende en zomaar wat deed, toch al zo’n goede smaak had. Want Jeremy is de leukste man denkbaar. Na acht maanden latten is hij onlangs bij mij ingetrokken. Het gaat heel goed, en het klikt ook tussen de kinderen. Ik leef in een sprookje, ben nog nooit zo gelukkig geweest.

De enige schaduw is de leugen die ik heb op de mouw heb gespeld. Ik heb nooit durven opbiechten dat mijn verhaal niet waar was. En hoe serieuzer het tussen werd, hoe vaker Jeremy er juist over begon.

Eerste en laatste

Als hij mij introduceerde bij vrienden, zei hij vaak: ‘Zij was mijn eerste en wat mij betreft ook mijn laatste,’ waarna hij in geuren en kleuren vertelde hoe het was aangelopen. Ik heb tegen hem gezegd dat ik het niet fijn vind dat hij daar zo mee te koop loopt. Dat verbaasde hem want hij weet hoe vrij ik verder ben. Maar sindsdien houdt hij zijn mond erover en noemt het ‘ons geheimpje’.

Ik ben niet bang dat Jeremy ooit achter mijn leugen komt. Mijn dagboeken over mijn echte ontmaagding heb ik weggegooid, vriendinnen uit die tijd zie ik niet meer. Toch baal ik er enorm van. Het voelt rot om mijn grote liefde iets te laten geloven wat niet klopt.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Tekst: Lydia van der Weide
Beeld: iStock

Meer lezen?

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 27, juni/juli 2019. Het hele nummer lezen? Dat kan!

BESTEL ‘M VIA MAGAZINE.NL >
OF LEES ‘M VIA BLENDLE >

Ook interessant