null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nog nooit verteld: ‘Ik zag mijn eerste liefde terug’

Meer dan vijftig jaar lang dacht Ina (71) nog aan haar eerste liefde. Tót ze hem terugzag en zich realiseerde: de man met wie ik getrouwd ben past veel beter bij me.

“Vier maanden geleden kreeg ik opeens een mailtje van hem. Ik staarde naar zijn naam en kon mijn ogen niet geloven. Was hij het écht? Ik was Joost, mijn eerste liefde, nooit vergeten. Zeker nu ik ouder word, was hij weer vaker in mijn gedachten. Ik ook in de zijne, las ik. Het was niet makkelijk geweest om me te vinden, schreef hij, maar via via was hij aan mijn gegevens gekomen. Hij was benieuwd hoe het met me ging. Ik wist toch nog wel wie hij was?"

Mijn eerste liefde

"Natuurlijk. Zestien was ik, toen ik verliefd werd op Joost. Hij zat een paar klassen boven mij. We kregen verkering, al betekende dat in het begin niet veel meer dan dat we samen naar school fietsten. Maar ik kreeg ook mijn eerste zoen van hem. En toen hij zich netjes kwam voorstellen aan mijn ouders, mocht ik vaker met hem afspreken.”

Een ander

“Twee jaar heeft mijn leven om hem gedraaid. Voor mij was het heel serieus. Ik zag mijn hele leven al voor me met hem. Dat wilde hij ook, zei hij. Maar na twee jaar begon hij zich vreemd te gedragen. Hij kwam afspraken niet na, was afwezig. Op een dag hoorde ik van mijn zus dat ze hem met een ander meisje had gezien. Ik kon het niet geloven. Maar op mijn brief, waarin om uitleg vroeg, heb ik nooit meer iets gehoord.”

Opnieuw verliefd

“En zo was het van het ene op het andere moment over. Ik heb lang liefdesverdriet gehad. Ik kon gewoonweg niet begrijpen wat er was gebeurd. Toen ik, na een jaar, een ander tegenkwam, was dat vooral een vlucht. Nico was lief. Zorgzaam. Hij had alles voor me over. Hij was minder knap, minder spannend dan Joost. Maar dat vond ik zelfs wel prettig. Want ik wilde maar één ding, en dat was mij veilig voelen en mijn hart beschermen.”

Getrouwd met een ander

“We zijn getrouwd, Nico en ik. Ik koos met overtuiging voor hem, ik wist dat hij een goede man zou zijn, een goede vader. Maar toch: zo dol op Joost was ik niet op hem. Nico en ik hebben vier kinderen gekregen die allemaal zijn opgegroeid tot gezonde, stabiele volwassenen. Natuurlijk zijn er dalen geweest in ons huwelijk, maar ook pieken, veel pieken, en ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze. En toch… Soms dacht ik nog aan mijn eerste liefde Joost. Of las ik zijn brieven over. Ik herinnerde me onze vurige zoenen. Zijn grapjes. En ik hield het dan niet altijd droog. En dan dacht ik weleens: wie weet hoe het ook had kunnen lopen. Nu was daar opeens die mail. Met een verzoek om elkaar weer te zien.”

Lees ook:

Nog nooit verteld: ‘Niemand weet dat ik een jonge minnaar heb’

Vermoedens

“Mijn hart maakte een sprongetje. En al wist ik niet hoe ik dit aan mijn man moest verkopen, voor mij stond vast dat ik ja zou zeggen. Voor mijn man is mijn eerste liefde altijd een gevoelig onderwerp geweest. Toen we elkaar net kenden, spraken we weleens over hem. Na onze huwelijksdag haast nooit meer. Toch vermoed ik dat hij wist dat ik Joost nooit helemaal vergeten was. Als er, bijvoorbeeld door onze kinderen, wel eens werd gevraagd naar eerdere partners, zag ik hem moeilijk kijken. Dan hield ik mijn mond maar, om hem te sparen."

De afspraak

"Ik besloot hem niets te vertellen over de mail. En toen ik naar mijn koffieafspraak met Joost ging, dacht mijn man dat ik naar een vriendin was. Natuurlijk voelde ik me daar schuldig over, ik heb nooit tegen hem gelogen, ons hele huwelijk niet. Maar dit voelde als iets van mij, daarom heb ik het niet verteld. Als iets dat ik móest doen, puur voor mezelf, zonder rekening te houden met Nico’s gevoelens. Ik was zo gespannen als een veer. In de auto controleerde ik mijn kapsel en werkte mijn lippenstift bij. Ik wilde zo graag een goede indruk maken. Hij zou er vast ook nog knap uitzien….”

‘Hij had echt van mij gehouden’

“Bij binnenkomst liep ik hem straal voorbij. ‘Ina’, riep een oude, gezette, kalende heer opeens, en verbaasd draaide ik me om. Pas toen ik zat, hem in de ogen keek, zag ik weer een glimp van de jongen van toen. Hij schoof naar me toe en pakte mijn hand, ondanks de coronavoorschriften, en hield die lang vast. Hij bood me zijn excuses aan, meer dan vijftig jaar na dato. Hij had echt van mij gehouden, zei hij, maar hij had indertijd een grote onrust in zich. Dus ja, hij had soms meisjes naast mij gehad. Toen duidelijk werd dat hij was betrapt, schaamde hij zich zo dat hij het erbij had gelaten. Ook hij was getrouwd, op zijn dertigste pas. Hij was vader van drie kinderen, bij twee verschillende vrouwen. Van zijn tweede echtgenote was hij ook weer gescheiden.”

Alleen met zichzelf bezig

“'Misschien had ik er beter aan gedaan als ik jou nooit had laten gaan', zei hij, terwijl hij knipoogde. Zakelijk was het hem erg voor de wind gegaan, daar vertelde hij uitgebreid over. En ik, ik zat in een rare roes naar hem te luisteren. Enerzijds voelde het vertrouwd, zijn stem was nog hetzelfde. En zijn grapjes vond ik geestig. Maar verder…"

"Ik zag een man die erg op zichzelf gericht was. Die vol verve over zijn ‘business’ sprak, maar mij eigenlijk niets vroeg. Die dan wel sorry zei, maar niet echt geïnteresseerd leek in hoe het indertijd voor mij was geweest. Ik heb twee kopjes koffie gedronken, toen ben ik vertrokken. 'Ga je nu al?’, vroeg Joost verbaasd, maar ik had opeens veel haast om thuis te komen. In de auto naar huis stroomden de tranen over mijn wangen.”

Nooit verteld

“Ik verlangde naar Nico, mijn man, mijn lieve, begripvolle man, die mijn leven lang zo trouw aan mijn zijde had gestaan. Wat een geluk had ik gehad,dat ik hem had getroffen. Ik had met hem echt een veel beter leven gehad dan ik ooit met Joost had kunnen hebben. Wat had ik hem dat graag verteld. Maar ik wist dat het hem alleen maar onzeker zou maken. Dus die avond heb ik extra lekker voor hem gekookt. En ik ben in bed dicht tegen hem aangekropen en heb spontaan verteld hoeveel ik van hem hou. Ik ben mijn eerste liefde dankbaar dat hij contact met me heeft gezocht. Want nu weet ik eindelijk voor 100 procent zeker waar mijn plek is. En bij wie. En mijn eerste liefde Joost? Die is nu voorgoed uit mijn hoofd.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Tekst | Lydia van der Weide

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 52 ligt nu in de winkel! Met deze week: 21 pagina's feestrecepten, hoe corona in één klap mijn leven veranderde, kerstvoorpret, winteruitjes in Nederland en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Manon MaasGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden