null Beeld

Nog nooit verteld: ‘Ik word mishandeld door mijn vriendin’

Voor de buitenwereld zijn Remco, Veronique (35) en hun dochtertje (3) een heel gewoon gezin. Niemand weet wat er zich binnen de muren van hun huis afspeelt.

“Als iemand mij tien jaar geleden had verteld dat ik in de situatie zou belandden waarin ik nu zit, had ik hem niet geloofd. Sterker nog: ik had die persoon in zijn gezicht uitgelachen. Ik geloofde in evenwichtige, harmonieuze relaties. Als het anders uitpakt, moet je opstappen, simpel. Maar zo eenduidig is het niet, weet ik nu. Ik ben langzaam in een situatie gegroeid waarin ik verre van gelukkig ben. Toch blijf ik. Het is te laat om nog te ontsnappen. Toen dat nog wél kon, bleef ik hopen dat het beter zou worden. Tegen beter weten in.

Toen ik Veronique ontmoette, zes jaar geleden, werd ik verliefd als nooit tevoren. Ze was alles wat ik zocht in een vrouw. Mooi, verleidelijk en levenslustig. Van seks kreeg ze geen genoeg en ze maakte me altijd aan het lachen. Haar wilde plannen, zoals om negen uur ’s avonds nog in de auto stappen voor een duik in de zee bij maanlicht, vond ik schitterend.Ik liet me graag meevoeren in haar onvoorspelbare wereld, waarin niets te dol was. Zelf ben ik wat afwachtend en met een vrouw die ook niet zo ondernemend is, wordt het leven algauw gezapig. Dat zou me met Veronique niet overkomen. Toen ik een weekend met vrienden ging skiën, verraste ze me door al haar spullen en meubels naar mijn huis te brengen. Toen ik terugkwam, woonden we dus opeens, zonder overleg, samen. Ach,ik wilde niets anders dan altijd bij haar zijn, dus ik vond het prachtig.”

Woedeaanvallen

“Na een tijdje begon ik ook de andere kant te zien van haar uitbundigheid en impulsiviteit. Met haar voortvarende plannen joeg ze geregeld mensen tegen zich in het harnas. Dan kon ze vreselijk kwaad worden. Zelfreflectie is niet haar sterkste punt. Als ik haar voorzichtig probeerde uit te leggen dat ze het ook wel een beetje had uitgelokt, kreeg ook ik de volle laag. Daarnaast werkte ze zich geregeld in de nesten. Ze gaf te veel uit, kreeg spijt van het onbesuisd opzeggen van haar baan, enzovoort. Ze huilde dan avondenlang.

Haar heftige emoties, daar kon ik nog wel mee omgaan. Haar woedeaanvallen vond ik moeilijker. Ze maakte soms spullen stuk.Van haarzelf, maar ook van mij. Spullen waar ik erg aan was gehecht, zoals cadeautjes van exen. Ook schold ze me uit of zei vernederende dingen, over mijn uiterlijk of bedprestaties. Dat was ik totaal niet gewend en het verblufte me elke keer weer. Na afloop had ze altijd veel spijt. Dan zat ze als een klein meisje in mijn armen te huilen. Dan was ze zó aandoenlijk, dat ik haar alles vergaf. Ik dacht dat ik haar met veel liefde, geduld en aandacht wel kon leren om op een andere manier met haar emoties om te gaan. Als ze maar meer vertrouwen in mij kreeg. Als ik haar maar duidelijker maakte dat ik er echt altijd voor haar zou zijn.”

Kaakslag

“Langzaamaan ben ik steeds meer gaan slikken, steeds meer op mijn tenen gaan lopen. Ik verbrak hetcontact met wat exen, omdat ik wist dat Veronique er niet tegen kon. En als zij ruzie had met anderen stond ik blind achter haar, ook al vond ik dat zij fout zat. Ik probeerde uit alle macht aanvaringen tussen ons te voorkomen. Maar dat lukte niet. Ze bleef dingen stukmaken, kwetsende uitspraken doen. En: ze begon me aan te vallen. Niet vaak, niet hard, en meestal had ik haar polsen al te pakken voordat ze echt kon uithalen – maar ze dééd het wel.

Ik herinner me een bepaalde avond dat het haar wél was gelukt om me stevig te raken en ik met een zere kaak het huis uit was gevlucht. Ik ben me in mijn eentje gaan bezatten. Ik weet nog dat ik dacht: als je verstandig bent, stop je hiermee. Dit is niet normaal. Dit is niet hoe je wilt leven. Maar ik kon het niet. Ik hield te veel van haar. De volgende dag was mijn kaak opgezwollen. Ik loog op mijn werk dat ik tegen een deur was aangelopen. En liet me ’s avonds vertroetelen door Veronique, die voor me kroop.”

‘Ze schold me uit en zei vernederende dingen over mijn uiterlijk’

Psychiater

“Vijf maanden later bleek ze ongepland zwanger. Ik durf te wedden dat ze de pil expres is vergeten, maar bewijzen kan ik dat nooit. Het doet er ook niet toe; we werden de ouders van Lisa, die nu drie is. Zij is het mooiste wat me ooit is overkomen, al heeft ze me voorgoed geketend aan Veronique, wier buien sinds de geboorte van Lisa nog heftiger zijn geworden. Omdat Veronique nu ook inziet dat er iets mis is met haar, is ze naar een psychiater gegaan, die, ondanks dat Veronique maar de halve waarheid aan hem vertelde, de diagnose borderline heeft gesteld. Daar wordt ze nu voor behandeld. Omdat ik van haar houd, met haar te doen heb, ons gezin koester én Lisa absoluut niet alleen wil laten bij Veronique, blijf ik bij haar. Maar makkelijk is het niet. Elke keer als ze me aanvalt, met woorden of met daden, doet ze me veel pijn en voel ik me een verschrikkelijke loser. Maar ik weet niet wat ik eraan kan doen. Rustig en redelijk blijven is het enige wat erop zit – al zitten de tranen mij na afloop hoog.

Voor de buitenwereld zijn wij een leuk, gezellig gezin. Als ik blauwe plekken heb of schrammen in mijn gezicht, weet ik me daar altijd wel uit te kletsen. Op mijn werk denken ze dat ik thuis veel klus en niet zo handig ben. Niemand weet hoe heftig het er binnen de muren van ons huis aan toe kan gaan. We hebben geen directe buren – dat scheelt. En hoewel Veronique geregeld vrienden verliest door ruzies, is ze innemend genoeg om altijd weer nieuwe te maken. Ik hoop dat haar therapie effect zal hebben. Want om altijd maar op een vulkaan te leven, is slopend.”

De namen in dit interview zijn vanwege privacyredenen gefingeerd. Ook (anoniem) een geheim delen? Er wordt integer en vertrouwelijk met je bericht omgegaan. Mail naar Lydia van der Weide: redactie@margriet.nl.

null Beeld

Interview | Lydia van der Weide

Beeld| iStock

Dit interview stond in Margriet 2017-37. Deze editie kun je nabestellen via Magazine.nl.

Lees ook

Bekijk ook

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden