null Beeld

Nog nooit verteld: ‘Ik wond mijn vroegere liefde om mijn vinger’

Als tiener was Rianne (50) stapel op Leon, maar hij zag haar niet staan. Toen ze hem weer tegen het lijf liep, genoot ze ervan dat de rollen tussen haar en haar vroegere liefde omgekeerd waren. Maar ze ging net wat te ver.

Vroegere liefde

“Ik zag hem plotseling op Facebook. Leon, die bij mij op de havo had gezeten. Hij was grijzend en een stukje dikker, toch herkende ik hem meteen. Hoe kon dat ook anders? Wat was ik verliefd geweest, vroeger. Vijf jaren lang. Iedere dag had ik naar hem zitten staren vanaf mijn plek achterin de klas. Als ik examen had moeten doen over zijn gewoontes, zijn grappen, zijn sproeten, dan had ik een tien gehaald. Hij daarentegen had mij nooit zien staan. Ik was erg verlegen, viel niet op. Ik had welgeteld één vriendin, net zo’n nobody als ik. Zelfs haar had ik niet durven opbiechten dat ik elke nacht droomde dat de leukste jongen van de klas opeens zag hoe bijzonder ik was. Na de havo was ik Leon uit het oog verloren. Tot dit moment. Hoe zou het met hem gaan?”

Het verleden

“In een opwelling stuurde ik hem een vriendschapsverzoek. Waarom niet, wat had ik te verliezen? Mijn middelbareschooltijd was niet gemakkelijk. Mijn ouders waren net gescheiden, mijn moeder leunde erg op mij. Pas toen ik in de twintig was leerde ik op eigen benen staan. Toen pas ontdekte ik dat ik goed was hoe ik was. Dat mensen mij mochten, dat ik meetelde. En dat ik, als ik aandacht aan mijn uiterlijk begon te besteden, veel belangstelling van mannen kreeg. Dat deed mijn zelfbeeld veel goed. Als ik nu naar foto’s kijk van het meisje dat ik als puber was, herken ik mezelf niet meer terug. Het verbaasde me dan ook niet dat Leon, die mijn vriendschapsverzoek meteen accepteerde, geen idee had wie ik was. Hij bleek zich mij amper te herinneren, bleek toen we gingen chatten.”

'Hij vroeg me het hemd van mijn lijf'

“Maar de vrouw die ik nu was maakte wel indruk op hem, want hij vroeg me het hemd van het lijf, zeker toen hij ontdekte dat ik single was. Zelf was hij ook sinds een paar maanden alleen, schreef hij. Hij had het zwaar na zijn scheiding, het was niet zijn keuze geweest. ‘Maar ik mag nu gelukkig wel met mooie vrouwen zoals jij chatten,’ schreef hij. Ik voelde me erg gevleid door zijn geflirt. We wisselenden nummers uit en de weken erna hadden we veel contact. Ik vond dat spannend, genoot ervan dat mijn oude vlam opeens zo in mij geïnteresseerd was. Hier had ik immers altijd op gehoopt: dat hij zou gaan zien hoe leuk ik was. Tegelijk merkte ik dat zijn aantrekkingskracht op mij niet verder ging dan de herinneringen uit het verleden. Ik vond hem wat onbeholpen.”

De Leon

"Zijn grapjes vond ik niet meer zo heel erg grappig. Nee, hij had zich niet ontpopt tot een man waar ik nu een relatie mee zou willen. Ik hou van zelfverzekerde mannen die goed weten wat ze willen. Van Leon kreeg ik de indruk dat hij erg op zijn vrouw had geleund. Ik voelde ook dat hij snakte naar een nieuwe vrouw aan zijn zij. Dat zou ík niet worden, dat stond voor mij vast. Toch zag ik er geen kwaad in een beetje te flirten met hem. Gewoon een beetje dollen, dat kon toch best? Ik was dit aan het meisje dat ik vroeger was verplicht. Na een paar weken gingen we uiteten. Hij koos een geweldig restaurant uit. Wat was ik nerveus toen ik ernaar toe reed. Ik moest mezelf af en toe in de arm knijpen. Ik had een afspraakje, met Leon, dé Leon.”

Lees ook: Nog nooit verteld: ‘Ik ben terminaal ziek’

Meteen vertrouwd

“Hier had ik zo lang op moeten wachten, maar nu had ik het dan toch voor elkaar. Hoewel we vroeger nooit meer dan twee zinnen hadden gewisseld, was het nu meteen vertrouwd. De avond vloog voorbij. Ik dronk meer dan ik van plan was geweest, toch uit de zenuwen. Want zijn ogen, die lieten me nog altijd smelten. Ja, ik vond hem zeker nog aantrekkelijk. Maar toen de avond ten einde liep, wist ik dat ik naar huis moest gaan. Want ik merkte aan alles dat hij diep onder de indruk was van mij, en dat was andersom niet het geval. Toch liet ik me verleiden tot een likeurtje bij de koffie. Rijden kon toen al niet meer, dus ik nam me voor een taxi te nemen. Maar na nóg een drankje zei ik ja tegen zijn voorstel om bij hem thuis nog een afzakkertje te nemen.”

Bonkend hart en knikkende knieën

“Toen was ik allang niet meer bestand tegen zijn toenadering. En op het moment dat ik zijn warme lippen voelde, werd ik weer dat meisje van toen, met bonkend hart en knikkende knieën. Zo kwam van het een het ander. En ik kan niet anders zeggen dan dat het fijn was, heel fijn. Maar de volgende ochtend, terwijl hij zorgzaam ontbijt op bed bracht, wist ik dat ik een grote fout had gemaakt. Leons ogen straalden, hij was helemaal in de wolken. Terwijl ik hoofdpijn had van alle drank en het liefst meteen weg wilde, om in de auto met een muziekje – van Doe Maar natuurlijk, met al die liedjes die me zo aan vroeger deden denken – na te genieten. Uit beleefdheid ben ik toch nog een paar uur gebleven. Maar toen ik wegreed wist ik dat we elkaar niet meer zouden zien.”

Eenmalig avontuurtje

“Voor mij was dit niet meer dan een eenmalige avontuurtje geweest. Daar heb ik Leon erg mee gekwetst. Hij begreep er niets van, toen ik hem na een paar dagen ongemakkelijk liet weten dat ik het hier bij wilde laten. Hij bleef me bestoken met app’jes en begon uiteindelijk zelfs nare verwijten te maken. Ik kon het hem niet kwalijk nemen; als het andersom was geweest was ik ook teleurgesteld en boos geweest. Zo’n leuke avond, zo’n intieme nacht, en dan opeens niets meer: ik zou me gebruikt voelen. Ik vind het heel rot dat ik hem dit heb aangedaan. En kennelijk was het niet zomaar over: gedurende een paar maanden stuurde hij me nog geregeld nachtelijke berichtjes, met ‘ik mis je berichtjes zo’ en ‘Wat heb ik fout gedaan?’ Tot hij – zo denk ik dan – zijn eigen gedrag zo zat was dat hij mijn nummer heeft geblokkeerd.”

Verdwenen

“Nu is hij weer uit mijn leven verdwenen. Ik hoop dat hij een leuke nieuwe partner heeft gevonden, dat gun ik hem echt. En het spijt me dat ik het zo ver heb laten komen, puur om mijn eigen ego een boost te geven. Dat was niet fraai. Toch heeft onze nacht erg veel voor mij betekend. Voor mij is het cirkeltje eindelijk rond.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Tekst | Lydia van der Weide

Beeld | Getty Images

Manon Maas

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden