null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nog nooit verteld: ‘Ik werd mishandeld door mijn dochter’

Marie (73) kampt met uiteenlopende gezondheidsklachten. Haar dochter nam een tijdlang de mantelzorg op zich, maar kon dat eigenlijk niet aan. Dat uitte ze met geweld. "Huilend gaf mijn dochter toe dat het haar allemaal te veel was."

"Wat ben ik blij dat ik die ene ochtend bij een vervangende huisarts terechtkwam. Anders was er nog steeds niets aan de situatie veranderd. En dat zou funest zijn geweest voor mij én mijn dochter, die ik ondanks alles niets kwalijk neem. Ik ben ervan overtuigd dat ze het nooit slecht heeft bedoeld. Maar we zaten samen in de knoei en dat kon echt niet zo doorgaan."

Bang

"Ik liet me die bewuste ochtend door de taxi afzetten pal voor de huisartspraktijk. Lopen ging niet met mijn pijnlijke enkel en ik had het niet aangedurfd mijn dochter Charlotte te bellen. Ik was bang om afgesnauwd te worden, en bovendien was zij wel de laatste die ik onder deze omstandigheden wilde zien; ik trilde nog na van onze ruzie van de dag ervoor."

"Ik rekende erop mijn eigen huisarts te treffen. Ik was altijd een beetje bang voor hem. Hij is jong, hooguit 35, en ik voelde elke keer dat hij nauwelijks geduld met me had. Doordat hij op vakantie was, kwam ik bij zijn oudere, vrouwelijke collega."

'Dat geloof ik niet'

"Ze schrok ervan hoe dik mijn enkel was. 'Dat moet erg veel pijn hebben gedaan toen u viel. Waarom bent u niet meteen gekomen? Uw dochter was toch bij u?' Ik mompelde dat mijn dochter haast had gehad en dat de pijn heus niet zo erg was geweest. Ze keek me recht aan. 'Dat geloof ik niet', zei ze."

"'U heeft een gescheurde enkelband. Bovendien lees ik in uw dossier dat u dat het afgelopen jaar meerdere keren bent gevallen en zelfs eenmaal een hoofdwond hebt gehad. Hoe kan dat, mevrouw Bakker?' Ze kreeg het voor elkaar om streng en toch heel meelevend te klinken. Daardoor kon ik het niet droog houden. En alles wat ik zo lang geheim had gehouden, kwam eruit."

Weduwe

"Ik vertelde dat ik sinds acht jaar weduwe ben. Dat ik drie kinderen heb, waarvan de oudste in het buitenland woont. Mijn jongste zoon is een schat, maar laat weinig horen. De hechtste band heb ik met mijn dochter. Die woont vlakbij en bekommert zich om mij. Ik kan mij niet goed redden alleen, omdat ik een vorm van reuma heb en, na twee hartaanvallen, een slechte conditie. Vroeger konden Charlotte en ik heel goed met elkaar overweg. Ze was mijn grote lieveling."

"Dat was ze nóg, maar sinds haar man haar had verlaten en ik steeds afhankelijker van haar werd, botste het vaker tussen ons. Ze kwam dagelijks langs, haalde boodschappen en ze kookte. Helaas deed ze vaak kortaf en onaardig. Ik werd bang voor haar, vond het moeilijk dingen te vragen, omdat ik wist dat ze boos kon reageren. Dan snauwde ze dat ik niet dankbaar genoeg was terwijl zij de benen uit haar lijf voor me rende. Meestal kromp ik ineen als ze zulke dingen zei. Op andere dagen was ook ik minder goed gehumeurd en ging ik ertegenin. Want ík dwong haar toch niet om zo vaak te komen? Bovendien gaf ik haar vaak geld omdat zij dat als alleenstaande moeder goed kon gebruiken."

Omduwen

"Dergelijke gesprekken konden uit de hand lopen. De eerste keer dat Charlotte me bij het weggaan woest omver liep, zakte ze in tranen naast me neer. Later zei ze geen sorry meer wanneer ze me zó stevig beetpakte dat de sporen van haar vingers in mijn arm stonden. En als ze me omduwde, liet ze me gewoon liggen. Inderdaad, ik was een paar keer bij de dokter geweest. Met een gekneusde elleboog en voet. Eén keer was er zelfs een lichte hersenschudding geconstateerd, nadat ik met mijn hoofd tegen een kastje was ‘gevallen’."

"Mijn huisarts stelde nooit vragen en ik beet nog liever mijn tong af dan te zeggen hoe het kwam. Nu gooide ik er alles uit, hard huilend, want het voelde als groot verraad tegenover mijn dochter. Maar ik was zó moe. Zo uitgeput van altijd maar dankbaar te moeten zijn, hoe ze ook tegen me tekeerging. En ik had amper geslapen van de pijn."

Opgelucht

"De vervangende, begripvolle huisarts heeft alles aan het rollen gebracht. Ze regelde thuiszorg zodat ik per direct minder afhankelijk van mijn dochter zou zijn. Ook schakelde ze Veilig Thuis in, het Advies- en Meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Eerst wilde ik dat niet, om Charlotte niet in de problemen te brengen, maar de vrouwelijke huisarts wist tot me door te dringen dat we echt hulp nodig hadden. Oók mijn dochter. Die bleek, na de eerste schrik dat onze ruzies naar buiten waren gebracht, vooral opgelucht."

"Ze toonde veel berouw en was direct bereid hulp aan te pakken. We hebben onder begeleiding gesprekken gevoerd. Charlotte gaf toe dat ze weleens over grenzen ging, zowel verbaal als fysiek. Huilend gaf ze aan dat ze dat natuurlijk helemaal niet wilde, maar het haar gewoon allemaal te veel was: haar kinderen, haar werk, en dan óók nog de zorg voor mij. Hoewel er nog van alles is gebeurd – zelfs Jeugdzorg heeft zich ermee bemoeid, want als ze zo licht ontvlambaar was naar mij toe, hoe ging dat dan thuis? – hebben we alleen maar met vriendelijke mensen te maken gehad die het beste met ons voor hadden. Charlotte heeft de hulp gekregen die ze zo hard nodig had."

Reddende engel

"Daardoor gaat het beter met haar én tussen ons. Ik heb nog steeds thuiszorg, iets wat ik eigenlijk al veel eerder had moeten krijgen. Het is onbegrijpelijk dat mijn eigen huisarts dat niet allang had ingezien. Ik ben niet langer zijn patiënt; gelukkig kon ik overstappen naar zijn vrouwelijke collega. Ik zie haar nog altijd als mijn reddende engel. Wat ben ik haar dankbaar."

"Hoe moeilijk het ook was om te delen wat er speelde, het is alleen maar goed geweest. En ik zou iedere ouder die in een soortgelijke situatie zit als ik op het hart willen drukken: praat erover met je dokter of iemand anders uit je omgeving. Of bel met Veilig Thuis, desnoods anoniem, om je hart eens te kunnen luchten…"

Tekst | Lydia van der Weide

Beeld | Getty Images

null Beeld

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-50. Je kunt deze editie hier nabestellen.

Redactie MargrietGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden