null Beeld

Nog nooit verteld: ‘Ik vind het erg dat mijn dochter losbandig is’

Toen Simone (57) moeder werd, besloot zij de opvoeding heel anders aan te pakken dan haar strenggelovige ouders. Maar nu worstelt ze met het resultaat: 
ze vindt haar dochter véél te losbandig.

“Ik ben opgegroeid in een gereformeerd gezin. Niet heel streng, niet zoals je ziet in de film Knielen op een bed violen. Maar op zondag gingen we wel altijd naar de kerk en ik mocht op die dag absoluut niet naar het zwembad of naar de snackbar. Seks voor het huwelijk was voor mijn ouders een groot taboe. Ik vond dat onzin. Toch had hun stelligheid over dit onderwerp wel een beetje invloed op me; veel vriendinnen van mij gingen snel met een jongen naar bed, al hadden ze niet eens echt verkering. Ik was daar minder makkelijk in. Ik hield het bij zoenen, tot het serieus werd met een vriendje. We vreeën toen we elkaar vier maanden kenden op zijn jongenskamer. Zijn ouders vonden het prima dat wij daar waren, met de deur op slot. Dat had ik thuis niet hoeven proberen. Ik weet nog dat ik die avond bezorgd was dat mijn ouders zagen dat ik ‘het’ gedaan had. En toen ik een keer over tijd was, stond ik doodsangsten uit. Stel dat ik door de mand zou vallen: ik zou me kapot schamen. Ik trouwde op mijn twintigste, vooral om onder de strenge blik van mijn ouders uit te komen. Een foute reden: vijf jaar later maakte ik de familie ten schande door te scheiden. Mijn ouders hebben maanden niet met mij gesproken.”

Lees ook: "Ik zoek een man die mij kan onderhouden."

Laten gaan

“Toen ik zelf moeder werd, wilde ik het anders doen. Ik wilde mijn kinderen vrij laten, ze hun eigen beslissingen laten nemen. Ze moesten met mij overal over kunnen praten, ook over seks. Zelfs zaken als hasj roken moesten bespreekbaar zijn, vond ik. Ik zou hun mening en leefwijze altijd respecteren.

In de praktijk valt me dat behoorlijk zwaar, vooral de laatste jaren, nu mijn kinderen al volwassen zijn. Ik heb er twee: een zoon die 22 is en een dochter van 28. Mijn zoon is een leuke jongen die zelden voor problemen zorgt. Hij studeert hard, komt elk weekend thuis met een zak wasgoed. Ik heb een goede, open band met hem. Met mijn dochter is het altijd moeizamer gegaan. Al toen ze veertien, vijftien was, wilde ze uit. Ik liet haar gaan – al vertelde ik haar uitgebreid over de gevaren die er waren. O nou ja, dat probeerde ik, maar zodra ik over loverboys, drugs in drankjes of soa’s wilde vertellen, wuifde ze me weg.

Puur voor de seks

“Ik was dan ook blij toen ze een vaste relatie kreeg en zich settelde. Het was een leuke vent en ik zag al huisje-boompje-beestje voor me. Ik denk dat je daar toch het gelukkigst van wordt als mens. Dat leek ze ook te zijn, ze straalde. Ons contact werd zowaar beter, intiemer. Twee jaar geleden verhuisden ze naar een huis bij ons in de straat. Gezellig, dacht ik toen nog. Dat was het ook; totdat haar relatie uitging. Ze vertelde me eerlijk waarom: ze was vreemdgegaan met een collega. Ze miste al langer iets bij haar vriend, gaf ze aan, dus het was beter zo.

Onlangs vertelde ze me dat ze eruit is: ze wil géén kinderen. ‘Niets voor mij, die poepluiers en dat rijden naar sportclubjes,’ zei ze plechtig. ‘Laat mij maar liever vrij zijn.’ Haar uitspraak deed me meer pijn dan ik had kunnen vermoeden. Want ik schaam me ervoor. Ik was toch zo modern? Niet dus: ik houd er toch veel ouderwetsere normen en waarden op na dan ik gedacht en gehoopt had.”

Het hele verhaal lezen? Margriet 22 ligt nu in de winkel!

null Beeld
Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden