null Beeld

Nog nooit verteld: ‘ik verzwijg zijn drankmisbruik’

Yvonne (56) schaamt zich voor haar man. Hij drinkt te veel en krijgt dan een kwade dronk. Hij ontkent zijn drankmisbruik en tot nu toe doet Yvonne dat ook naar de buitenwereld.

Etentje

“Vorige maand hadden Oscar en ik een etentje bij goede vrienden. We komen al dertig jaar met vier stellen bij elkaar. We koken dan om-en-om, heel uitgebreid. En dan is het de hele avond genieten, praten en lachen. Op zo’n avond wordt er veel gedronken. Door iedereen. Daarom ging ik redelijk ontspannen naar dit etentje. Ik nam me voor niet continu in de rol van politieagentje te schieten."

Drankmisbruik

"Maar Oscar maakte het bonter dan ooit. Bij het hoofdgerecht was er al geen land meer met hem te bezeilen. Ik zag het aan zijn ogen: hij had weer die kwade dronk waar ik het afgelopen jaar steeds vaker mee geconfronteerd word. Toen hij nare opmerkingen begon te maken over het kapsel van onze gastvrouw heb ik geëist dat we naar huis gingen. Ik zag de opluchting in de ogen van de anderen. Oscar zat in de auto naar huis enorm tegen me te tieren. Om toen opeens in slaap te vallen. Ik kreeg hem haast de auto niet meer uit."

Spijt

"Natuurlijk had hij spijt, de volgende dag. Hij heeft onze vriendin gebeld om zijn excuses aan te bieden en de anderen een appje gestuurd. ‘Dit gaat nooit meer gebeuren,’ beloofde hij. Nee, nog even en dit zal inderdaad nooit meer gebeuren; omdat we dan nergens meer welkom zijn. Maar dat Oscar stopt met drinken, daarover maak ik mij geen illusies. Dan moet er nog heel wat gebeuren, vrees ik.”

Baan kwijtgeraakt

“Twee jaar geleden is Oscar zijn baan kwijtgeraakt. Wel met een goede regeling; tot aan zijn pensioen wordt zijn WW-uitkering aangevuld. Toch was het een grote klap voor hem. Hij had veel plezier in zijn werk, hij was er ook goed in. Hij was er nog helemaal niet aan toe om al thuis te komen zitten. Een jaar lang heeft hij veel gesolliciteerd. Hij was vastberaden om iets nieuws te vinden. Dat moest toch lukken, met al zijn ervaring? Het was een hard gelag dat niemand op hem bleek te zitten wachten. Meestal werd hij niet eens uitgenodigd, de paar keer dat dat wel gebeurde zat hij tegenover een aantal ‘broekies’, zoals hij dat zelf noemde, en verloor het van kandidaten met een kortere cv, omdat ze beter in het team zouden passen."

Bitter en boos

"Oscar is altijd een zelfverzekerde man geweest. Dat vond ik fijn aan hem: ik ben van huis uit vrij timide en ik kon me altijd aan hem optrekken. Oscar had de lachers op z’n hand, waar hij ook kwam. Zijn ontslag heeft hem veranderd. Hij is bitter geworden. Bozig. Anderen merken daar niet zo veel van, behalve als hij drinkt. En dat is hij de laatste tijd steeds meer gaan doen. Nu heeft hij altijd al van een borrel gehouden. Vroeger deed ik met hem mee maar zeven jaar geleden ben ik gestopt, vanwege hevige overgangsklachten. Zonder alcohol had ik minder last en ik sliep ook nog eens veel beter. Oscar vond dat niet gezellig, maar nu had hij tenminste altijd een eigen ‘Bob’."

Drankmisbruik is niet prettig

"Vanaf het moment dat ik zelf niet meer dronk, viel me al op hoe belangrijk alcohol voor Oscar was. Soms baalde ik van dat eeuwige borreltje voor het eten. En zeker als we op vakantie waren, kon hij in restaurants erg lawaaierig worden. Maar het is geven en nemen in een huwelijk en ik vond niet dat ik het recht had er wat over te zeggen. Tegenwoordig sta ik daar anders in. Want dat ene aperitiefje per dag zijn er zeker drie geworden. Bij het eten drinkt hij thuis niet, maar na de koffie om acht uur haalt hij standaard zijn fles jenever tevoorschijn. Los van het feit dat het niet goed is voor zijn gezondheid, vind ik het absoluut niet prettig. Hij drinkt zo veel dat ik het duidelijk aan hem merk. Soms wordt hij jolig, maar hij kan ook heel boos worden. Zelden op mij; maar hij begint me wel keer op keer te vertellen hoe oneerlijk de wereld is en wat hem allemaal is aangedaan. Hoewel ik zijn verdriet begrijp, is het erg vervelend en vermoeiend. Erger is het nog als er anderen bij zijn. Dan kan ik hem minder in de gaten houden en wil ik hem niet als een kind behandelen door hem zijn fles af te pakken.”

Met dubbele tong

“Maar ondertussen zet hij zichzelf wel geregeld voor schut. Het is al zover gekomen dat ik ’s avonds liever geen bezoek meer ontvang. Want ik schaam me als Oscar het hele gesprek dan weer overneemt of met dubbele tong begint te praten. Zelfs onze kinderen hebben hem nu al een paar keer dronken meegemaakt en dat vind ik heel gênant. Ze hebben altijd zo tegen hem opgekeken. Hij is hun intelligente vader, die precies weet hoe alles reilt en zeilt in de wereld. Ik vind het vreselijk als ik zie dat ze nu hun wenkbrauwen over hem fronsen. Ik vind het ook zielig voor Oscar. Dus toen mijn zoon er een keer over belde en zei dat hij zich zorgen maakte, heb ik dat weggewuifd. Gezegd dat het een momentopname was, verder niets serieus, heus."

Probleem niet zien

"Datzelfde zei ik tegen onze vriendin, de gastvrouw van het bewuste etentje, toen ze wilde napraten over wat er was gebeurd. Ik wil Oscar niet verraden, ik weet dat hij dat zo vreselijk zou vinden en ik begrijp ook echt wel hoe hij zich voelt na zijn ontslag. Maar als hij zo doorgaat laat hij me geen andere keus. Want hij wil zijn probleem niet onder ogen zien. Kennelijk gelooft hij het zelf nog wel, elke keer dat hij beterschap belooft. Hij weigert pertinent om helemaal te stoppen met drinken. ‘Dat nooit, je gaat me niet mijn plezier in het leven ontnemen,’ dreigt hij dan. ‘Ik ga vanaf nu gewoon maat houden, dat heb ik toch mijn leven lang gedaan?’ Wanneer dat dan een paar keer goed gaat, doet hij heel triomfantelijk. Tot hij weer een uitglijder maakt en vreselijke spijt heeft. Ik vraag me af hoe ver het nog moet gaan, voordat hij beseft dat hij echt een probleem heeft. Maar ook hoever het voor míj moet gaan, voordat ik stop met hem de hand boven het hoofd te houden.”

Tekst | Lydia van der Weide

Beeld | iStock

null Beeld

Heb jij Margriet Extra: Energiek & In balans al in huis? Een inspirerende special met veel handige tips die juist nú zo goed van pas komen. Over vol energie de zomer in te gaan, rust vinden in rituelen, wandelen en yoga en nog véél meer. Haal deze editie nu in de winkel óf bestel ‘m hier veilig online (zonder extra verzendkosten).

Jaimy Boer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden