null Beeld

Nog nooit verteld: ‘Ik mag mijn nieuwe schoondochter niet’

Ze heeft geen prettig gevoel bij de 
nieuwe vriendin van haar zoon, die in 
haar ogen misbruik maakt van 
zijn goedheid. Dus kijkt Sandra (61) met argusogen naar het gezin.

“Ik zag meteen dat mijn zoon Koen weer verliefd was. De doffe blik wasuit zijn ogen, hij straalde weer. En ik daarmee óók, want ik vond het afschuwelijk dat hij zo eenzaam was na zijn scheiding. Zeven jaar was hij getrouwd geweest en werd toen, van het ene op het andere moment, in de steekgelaten door zijn vrouw. Dat gun je niemand, maar zeker zo’n goedzak als mijn zoon niet. Hij heeft altijd een zacht karakter gehad, werd daardoor op school gepest. Gelukkig kon hij goed leren en kreeg hij zelfvertrouwen door zijn hoge cijfers. Na een studie aan de Technische Universiteit vond hij een uitstekende baan. Voor meisjes was hij lang te verlegen, tot hij op een dag een leuke vriendin meebracht, met wie hij trouwde. Ik denk dat ik net zo veel tranen heb gelaten om zijn scheiding als hij. Niet in de laatste plaats doordat er een kind bij betrokken was, een mannetje van vier. Door de drukke baan van Koen kon hij geen co-ouderschap aan en zag hij zijn zoon alleen om het weekend. Ik wist dat hij daar ook veel verdriet van had. Koen is gewoon geen man om alleen te zijn.

Dus wat was ik blij toen ik de verhalen over Anouk hoorde! Ook zij was gescheiden, vertelde Koen, en ze had twee dochters. Hij wilde rustig aan doen, de kinderen er nog een tijdje buiten houden. Heel verstandig, leek mij. Ik was dan ook verbaasd toen ik hoorde dat Anouk anderhalve maand later toch al bij hem introk. Ik had haar op dat moment nog niet eens ontmoet. Maar opnieuw was ik blij: dit moest dan wel de ware zijn, als ze er beiden zo vol voor gingen.”

Uitklapbed

“Mijn enthousiasme is inmiddels flink getemperd. Ik durf het amper te uiten, zeker tegen mijn zoon, maar eigenlijk ook tegen mijn vriendinnen of man, omdat ik bang ben zo’n overbezorgde moederkloek te lijken, die niemand goed genoeg vindt voor haar zoon. Maar zo is het niet, ik stond echt klaar om Anouk zonder voorbehoud in mijn hart te sluiten. Maar ik heb geen goed gevoel over haar. Meteen de eerste keer al niet.

Bezoekregeling

“Hoe vaker ik haar zie, hoe meer me opvalt hoe dominant ze is. Ze gedraagt zich vaak betuttelend naar Koen toe. Geeft hem opdrachten, stuurt hem aan. Is dit wel liefde, vraag ik me af. Of zoekt zij gewoon weer vastigheid en komt de volgzaamheid van Koen haar wel goed uit? En niet te vergeten: zijn riante salaris? Zelf werkt ze niet. Van Koen weet ik dat zij de financiën beheert. Dat is te zien: ze loopt er altijd chic bij, haar dochters ook. Ze gaan vaak op vakantie, terwijl Koen nooit zo’n wereldreiziger is geweest. Maar hij schijnt ervan te genieten en het is zijn leven. Dus daar bemoei ik mij niet mee. Wat ik weleens voorzichtigaansnijd, is de bezoekregeling voor mijn kleinzoon. Die komt altijd nog maar één keer per twee weken. Terwijl er nu prima een co-ouderschap mogelijk zou zijn. Koen heeft Anouks kinderen helemaal geaccepteerd,dan kan Anouk dat andersom toch ook doen? Mijn kleinzoon is een heerlijk ventje, net zo makkelijk als Koen vroeger. Hij mist zijn vader, zijn vader mist hem. Waarom doen ze daar dan niets aan?

Soms, als we op bezoek zijn, krijg ik bijna het idee dat Anouk Koen als huisgenoot ziet, en niet als liefde van haar leven. En dat is wel wat mijn zoon verdient. Hij zou niet alles voor zoete koek moeten slikken. Ik probeer hem daar soms subtiel op te wijzen, maar ik doe voorzichtig. Iets in mij zegt dat als ik niet op mijn tellen pas, mijn contact met Anouk weleens zou kunnen escaleren. Ze doet altijd heel vriendelijk, maar ergens heb ik het idee dat ze mij net zo min mag als ik haar. En ik vrees dat mijn zoon partij voor haar zal kiezen als het tot eenuitbarsting komt. Dus ik slik mijngevoelens in en probeer het zo gezellig mogelijk te houden. En ik hoop maar dat ik spoken zie...”

Het hele verhaal lezen? Margriet 7 ligt nu in de winkel!

null Beeld
Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden