null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Nog nooit verteld: ‘Ik heb moeite met de relatie van mijn vriendin met mijn broer’

Natuurlijk gunt Lieke (50) haar vriendin en haar broer het beste. Maar dat zij het geluk juist bij elkaar gevonden hebben en een relatie hebben, vindt ze lastig.

“Vorige maand was Elisa voor het eerst mee met ons jaarlijkse familieweekend. Iedereen kende haar natuurlijk al en ze werd dan ook enthousiast verwelkomd. Mijn broer Ralf kreeg complimenten dat hij zo’n leuke vrouw aan de haak had geslagen. Tegen mij werd gezegd: ‘Je zult wel blij zijn hè, dat je beste vriendin nu je schoonzus is geworden.’ Natuurlijk knikte ik, wat moest ik anders? Zeggen dat ik het helemaal niet zo geslaagd vind? Dat heeft geen zin. De situatie is zoals hij is en er zit niets anders op dan er het beste van maken. Maar voor mij is het wel wennen en, eerlijk gezegd, ook best slikken dat mijn vriendin en broer nu een stel zijn."

Broer en vriendin hebben een relatie

"Ralf is zes jaar ouder dan ik. Hij was al het huis uit toen Elisa bij mij in de klas kwam. We kwamen naast elkaar te zitten en werden hartsvriendinnen. Dat zijn we altijd gebleven. Er is niemand met wie ik zo veel heb gedeeld als met haar. Niemand die zo veel over mij weet als zij. Een paar jaar geleden is Elisa gescheiden. Ik weet dat ze het zwaar heeft gehad, ze is tegen een depressie aan geschuurd. Ik was dan ook erg blij toen het weer beter met haar begon te gaan. Ze was aan het daten en had weer zin in het leven. Natuurlijk kende Elisa Ralf, net zoals ze mijn hele familie kent. Maar omdat ik geen hechte band met hem had, had zij dat ook niet. Ik vind Ralf een beetje een rare. Als kind hadden we niet veel met elkaar, mogelijk door het leeftijdsverschil. Maar met mijn oudste broer, met wie ik acht jaar scheel, is dat helemaal goed gekomen."

Gesprek op een feestje

"Met Ralf daarentegen ben ik nooit vertrouwd geworden. Het is niet zo dat ik hem niet mag, maar we delen gewoon weinig. Eind vorig jaar werd ik vijftig en gaf een feest. Op een gegeven zag ik dat mijn vriendin in een diep gesprek met Ralf verwikkeld was. Ik weet nog dat ik daar even verbaasd over was. Maar ik vergat het meteen weer, ging op in het feest. Ik voelde me dan ook totaal overvallen toen ik de volgende dag een appje van Elisa ontving waarin stond: ‘Wat is die broer van jou eigenlijk een leuke, aantrekkelijke man.’ Er trok een ongemakkelijk gevoel door me heen. Wat was dit? Ik heb niet gereageerd. Maar toen ze me later die week belde om na te praten over het feest én om te vertellen dat ze uit eten zou gaan met Ralf, kon ik er niet langer omheen."

'Ik slikte m’n ongemak in'

"Ze zei dat ze verrassend leuk met hem had gepraat. Omdat ook hij gescheiden was, wist hij precies waar ze doorheen gegaan was. Nu had hij haar geappt voor een afspraakje, leuk hè? Ik zat met mijn mond vol tanden. Normaal gesproken leef ik mee bij elke date van haar, maar dit voelde zó gek. Maar ik kon moeilijk zeggen dat ik het niet goed vond. Want wat had ik erover te zeggen? Dus ik slikte m’n ongemak in en wenste haar veel plezier. Dat ik stiekem hoopte dat het een fiasco zou worden, zei ik er niet bij. De dagen erna was ik gespannen. Hoe zou dit aflopen? Dit toch kon onmogelijk iets worden? Elisa was veel te leuk voor Ralf! Of keek ik nou te negatief naar mijn broer? Ik wist dat hij best goed ligt bij vrouwen. En mijn ex-schoonzus is ook een leuk mens."

'Geweldige seks'

"Maar nee, nee: ik moest mezelf niet gek maken. Een etentje betekende nog niets. Wel dus. Zondag appte Elisa me vanuit het bed van mijn broer. Met wie ze ‘geweldige seks’ had gehad. Mijn maag draaide zich om. Dit wilde ik niet weten, dat kwam voor mij echt te dichtbij. Flauw misschien, maar ik was helemaal beroerd van dit nieuws. Een paar weken later, toen ze officieel een relatie kregen, hebben Elisa en ik een openhartig gesprek gehad. Ik heb haar eerlijk gezegd dat het voor mij nu toch anders was om bijvoorbeeld overdingen als seks te praten, nu het mijn eigen broer betrof. En ook dat ik er erg aan moest wennen, aan deze nieuwe situatie. Dat ik dit gewoon nooit had verwacht. Elisa begreep het. Het wás ook vreemd, ook voor haar. Maar ze hoopte dat ik blij kon zijn voor haar, want ze voelde zich heel gelukkig."

Lees ook: Nog nooit verteld: ‘Ik ging terug voor mijn kinderen’

Mooi gesprek

"En voor haar zou er tussen ons niets veranderen, beloofde ze. Wat wij hadden, al zo lang, daar stond mijn broer buiten. Het was een mooi gesprek waarbij ik niets anders kon dan haar toezeggen dat ik haar steunde. Inmiddels wonen Elisa en Ralf samen en voelt Elisa verder van me verwijderd dan ooit. Wat we ook zeiden van tevoren, ons band is toch veranderd. Zij vertelt minder en ik vraag minder. Dat doen we beiden niet expres denk ik, maar dit is kennelijk hoe het gaat. Een verschuiving als deze doet iets met je."

'Ik was gewend aan de afstand'

"Ondertussen is mijn broer dichterbij gekomen dan me lief is. Hoewel ik ontdek dat hij sympathieker is dan ik dacht, vind ik dat toch niet per se fijn. Ik was gewend aan de afstand hoe het was en dat was prima voor mij. Ralf is immers mijn broer, geen vriend. Maar opeens maakt hij deel uit van mijn dagelijks leven, want we doen af en toe dingen met z’n vieren, met ook mijn man er bij. Hoe onwennig dat ook is, ik doe het wel. En bij zulke gelegenheden zie ik dat Ralf enorm gek op Elisa is. Dat vind ik mooi, ze verdient een man die zo lief voor haar is."

'Het blijft lastig'

"Dat mijn broer kennelijk zo’n fijne partner is, siert hem ook. Dus nee, het is echt niet zo dat ik ‘ertegen’ ben of zo. Maar gevoelsmatig blijft het lastig. Elisa was míjn vriendin, ze hoorde bij míj; nu begint ze meer en meer bij mijn broer te horen. En hoewel ik weet dat Elisa discreet is, durf ik niet meer zo openhartig te zijn tegen haar als vroeger. Ik moet er niet aan denken dat ze persoonlijke dingen van mij zou delen met Ralf. Maar het is niet anders. Ik kan alleen maar hopen dat dit went. En dat we elkaar blijven opzoeken, want al is onze vriendschap dan veranderd, ik wil Elisa absoluut niet kwijt.”

Tekst | Lydia van der Weide

Beeld | iStock

De namen in deze tekst zijn vanwege privacyredenen gefingeerd.

Jouw geheim delen

Ook (anoniem) een geheim delen? Er wordt integer en vertrouwelijk met je bericht omgegaan. Mail naar Lydia van der Weide op redactie@margriet.nl o.v.v. ‘Nog nooit verteld’.

Manon MaasGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden