null Beeld

Nog nooit verteld: ‘Ik heb een relatie met mijn neef’

Carla is haar leven lang verliefd geweest op haar neef. Hij ook op haar. Maar ze durfden niet voor elkaar te kiezen. Tot een paar jaar geleden.

“Drie jaar geleden zijn Marcel en ik vanuit de Randstad verhuisd naar een dorp in het oosten van het land. We kenden er niemand en het was best lastig om een nieuw bestaan op te bouwen, al vond Marcel gelukkig snel werk. Inmiddels voelen we ons thuis in deze plaats. We hebben fijne buren en een aantal leuke kennissen. Bovenal hebben we elkaar. We zijn zo blij dat we eindelijk samen zijn, dat we er ons erbij neerleggen dat onze sociale kring niet groot is. Ergens is het ook wel zo veilig. Zo kan niemand ons geheim ontdekken. Marcel en ik kennen elkaar al ons hele leven; we zijn neef en nicht. Toen we klein waren, zagen we elkaar geregeld, tot Marcel met zijn ouders naar Frankrijk verhuisde. Zestien was ik toen ik hem weer terugzag op een verjaardag van mijn opa. Ik keek naar hem en werd op slag verliefd. Marcel voelde precies hetzelfde – al heb ik dat heb ik pas 35 jaar later gehoord. We dansten samen, dronken stiekem biertjes. En praatten en lachten de hele avond. ’s Nachts was ik nog steeds klaarwakker. Ik was vaker verliefd geweest. Maar dit was anders, ik wist het meteen.”

Penvriendschap

“Marcel en ik gingen brieven schrijven. Elke dag wachtte ik bij de brievenbus of er bericht kwam uit Frankrijk. Hoewel we met geen woord repten over onze gevoelens, waren onze brieven intiem en heel bijzonder. Na een jaar kwam Marcel in Nederland studeren. Hij kwam vaak bij ons over de vloer. ‘Hij mist zijn ouders,’ zeiden mijn vader en moeder vaak tegen elkaar. Dan lachte ik heimelijk. Ik wist dat hij alleen voor míj kwam, dat hij net zo gek was op mij was als ik op hem.

Dat het eigenlijk niet kon tussen ons, dat deze gevoelens niet bij een neef-en-nichtband horen, realiseerde ik me natuurlijk wel. Maar daar zouden we wel iets op verzinnen; samen weglopen bijvoorbeeld. Op een avond waren we uit met vrienden. Zoals altijd draaiden wij om elkaar heen. Maar die avond kuste Marcel met een ander meisje. Ik vertrok zonder iets te zeggen en heb de hele nacht gehuild. Een paar dagen later zocht Marcel me op. ‘Je weet wat ik voel,’ zei hij. ‘Maar we zijn familie. Het kan niet, onze ouders worden gek. Ik zal niet meer komen.’

En hij hield woord. Tot verbazing van mijn ouders, die er niets van begrepen. En toen kwam het nieuws dat hij zou trouwen. Ik was hem kwijt.”

En toen belde hij...

“Ook ik ben getrouwd. Met een lieve man, veertien jaar ouder dan ik. Ik hield veel van hem, toch kon hij de herinnering aan Marcel niet helemaal uitwissen. Die zag ik nog maar zelden, alleen op familiefeesten. Dan gingen we elkaar zo veel mogelijk uit de weg. Heel soms vonden onze blikken elkaar toch. Dat was dan voldoende om mij weer maanden van slag te brengen. Vijf jaar geleden is mijn echtgenoot overleden. Ik bleef van het een op het andere moment helemaal alleen achter, omdat we nooit kinderen hebben gekregen. Het verdriet was intens. Van Marcel kreeg ik een nietszeggend kaartje, waarin hij zei dat hij met me meeleefde. Ik heb het verscheurd.

Zeven maanden later ging de telefoon. Marcel. Mijn boosheid over de kaart, en over al die jaren van afstand, was op slag verdwenen. Het was zó vertrouwd, alsof zijn stem thuiskwam in mijn oor. ‘Mag ik dit weekend bij je komen,’ zei hij. ‘Ik denk dat we moeten praten.’ Wat hij daar precies mee bedoelde, wist ik niet. Toen we samen aan mijn keukentafel zaten, en ik moest vechten om mezelf niet in zijn ogen te verliezen, vertelde hij me dat hij al lange tijd ongelukkig was in zijn huwelijk. Hij was mij altijd blijven missen. Ook voor hem was het indertijd liefde op het eerste gezicht geweest – en hoe hij ook zijn best had gedaan, het was niet gelukt om mij te vergeten. Tijdens ons telefoongesprek had hij besloten mij vertellen dat hij nog altijd van mij hield. Het werd een heel emotioneel gesprek. Want hoewel het voor mij nog te vroeg voelde na de dood van mijn man, kon ik niet anders dan toegeven dat Marcel ook mijn grote liefde was. Na al die jaren voelde ik het nog steeds. Daar hoefde ik niet lang over te twijfelen. We hebben gezoend, voor de allereerste keer. Mijn benen voelden als kauwgom, ik voelde mij weer het meisje van zestien.

Vier maanden hebben we elkaar in het geheim gezien, toen konden we niet langer blijven liegen. Marcel heeft het tegen zijn vrouw verteld, die in haar razernij direct de hele familie heeft ingelicht. We hebben zo veel agressie over ons heen gekregen! Natuurlijk was het heel erg dat er een huwelijk sneuvelde, maar we hadden gehoopt dat er toch mensen waren die ons onze liefde gunden. Maar het feit dat we neef en nicht zijn, bleek voor vrijwel iedereen te heftig. Ook voor vrienden, van wie ik toch anders had verwacht. In deze strijd is Marcel zijn kinderen kwijtgeraakt. Zij hebben zich van hem afgekeerd; dat is het grootste verlies. Anderen die geen begrip voor ons konden hebben, die mij beschuldigden van het vernielen van een huwelijk en het besmeuren van de nagedachtenis van mijn man konden we missen als kiespijn. Daarom hebben we besloten om te verhuizen toen Marcel boventallig werd verklaard. Ik heb een webshop, kan dat vanaf elke plek doen. We hebben een nieuwe start gemaakt in een ander deel van het land. Waar niemand over ons zou oordelen. En waar iedereen denkt dat wij man en vrouw zijn, omdat we dezelfde achternaam hebben. En dat is zo fijn. Marcel en ik hebben er veel voor moeten opgeven, maar het feit dat wij nu samen zijn maakt alles goed. Hoe hoog de prijs ook was.”

Interview | Lydia van der Weide

Beeld| iStock

De namen in deze tekst zijn vanwege privacyredenen gefingeerd. Ook (anoniem) een geheim delen? Er wordt integer en vertrouwelijk met je bericht omgegaan. Mail naar Lydia van der Weide: redactie@margriet.nl.

Dit interview stond in Margriet 2018-24. Deze editie kun je nabestellen via Magazine.nl.

null Beeld

Ook leuk om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden