null Beeld

Nog nooit verteld: ‘Ik heb al ruim elf jaar geen seks’

Ella heeft slechts met twee mannen het bed gedeeld. De laatste keer: elf jaar geleden. Nu de overgang zich aandient, denkt ze dat het er ook nooit meer van zal komen...

“Ik merk dat ik in de overgang begin te raken. Mijn menstruatie is niet meer regelmatig, ik voel me soms labiel en heb mijn eerste opvliegers ook al gehad. Ik vind dat confronterend. Het brengt me op de vraag of ik wel genoeg uit het leven heb gehaald. Op een hoop vlakken zit het wel goed: ik ben moeder van twee prachtmeiden, heb een fijne vriendenkring en een afwisselende baan. Maar op liefdesgebied is mijn leven nooit echt tot bloei gekomen. En op seksgebied al helemáál niet. Vooral wat betreft dat laatste voel ik me een buitenstaander in onze huidige maatschappij waarin seks zo belangrijk lijkt te zijn. Ergens had ik gedacht dat het nog wel goed zou komen, dat ik ooit nog wel op erotische ontdekkingstocht zou gaan. Want ik weet dat ik seks best leuk kan vinden. Maar nu nader ik de vijftig en ik voel me nog steeds onervaren. En dat bén ik ook.”

Onbekommerd genieten

“Ik kreeg pas laat interesse in jongens. Toen duurde het nog jaren voordat ze mij zagen staan. Ik ben enig kind en was lang erg verlegen. Uitgaan deed ik niet, ik voelde mij daar te onzeker voor. Als ik een enkele keer werd overgehaald door vriendinnen, stond ik als muurbloempje aan de kant. Soms verschool ik me zelfs op de toiletten tot het tijd was om naar huis te gaan. Ik was toen al in de twintig! Gelukkig had ik op mijn werk meer zelfvertrouwen. Daar ontmoette ik Gerben. Tien jaar ouder dan ik, een gescheiden vader. Dat maakte onze relatie meteen serieus, want hij wilde mij graag bij zijn gezinsleven betrekken. Dat vond ik leuk, want ik ben dol op kinderen. Maar een onbezorgde verliefdheidstijd met lange ochtenden in elkaars armen uitslapen en onbekommerd van elkaar genieten hebben we nooit gehad. Toch was het fijn met hem in bed. Al vreeën we niet vaak; zijn libido was laag door de vele zorgen rondom zijn scheiding. Vier jaar zijn we samen geweest. Toen maakte hij duidelijk dat hij geen kinderen meer wilde, hij durfde het niet aan om zich nog een keer op die manier aan een vrouw te binden. Hoewel ik het ergens wel begreep, voelde het voor mij ook als wantrouwen. Bovendien ging hij voorbij aan mijn kinderwens, en de expliciete beloftes die hij over ons eigen gezinnetje had gemaakt. We kwamen er niet uit. Niet lang daarna ontmoette ik de vader van mijn kinderen. Met hem heb ik voor het eerst ontdekt hoe gepassioneerd het kan zijn in bed. Waanzinnig was het, maar ik was dan ook tot over mijn oren verliefd. Ons eerste jaar was het mooiste van mijn leven. Toen raakte ik zwanger, iets waar we erg blij mee waren. Maar ik kreeg last van bekkeninstabiliteit, zo erg dat ik aan bed gekluisterd was. Mijn man zorgde goed voor me en we waren nog erg intiem samen. Maar van seks was geen sprake meer, dat ging niet. Na de bevalling is het nooit meer goed gekomen. De verliefdheid was gezakt en het onbevangene was weg. Onze veelvuldige en langdurige vrijpartijen werden incidentele vluggertjes. Nadat we twee kinderen kregen, verdween mijn zin in seks helemaal. Dat zorgde voor spanningen. Mijn man vond het pijnlijk als ik hem afwees. Om hem te plezieren maakte ik weleens zin, maar hij voelde dat het niet van harte ging en dergelijke vrijpartijen zorgden alleen maar voor meer verwijdering. Als ouders hebben we het altijd prima gedaan, maar als partners verloren we elkaar uit het oog. Dat mijn man het op een dag elders zou zoeken, was onvermijdelijk. Evengoed deed het zeer dat ik werd ingeruild. Voor iemand die wel altijd zin had, liet mijn ex niet na om me in te peperen. Zo kreeg onze scheiding toch nog iets grimmigs.”

‘Als single vrouw hoor je een spannend seksleven te hebben’

Ik miste het niet

“Ik was 38 toen ik alleen kwam te staan. Het eerste jaar had ik nodig om mijn wonden te likken. Daarna begon ik mijn draai te vinden als alleenstaande moeder. In het begin miste ik mijn kinderen erg als ze het weekend naar hun vader waren, later genoot ik van mijn vrijheid. Dan sliep ik uit, schilderde, ging naar de film met vriendinnen. Een man? Daarvoor had ik geen ruimte. Als vriendinnen mij aanmoedigden me open te stellen voor iemand – ze deden ook weleens koppelpogingen – hield ik dat af. Misschien ook uit angst. Ik was bang voor gedoe. En seks? Dat miste ik ook niet. Hoewel ik nog wist hoe leuk ik dat ooit had gevonden, stond me ook nog goed bij hoeveel aversie het bij me kon opwekken. Ik voelde me nog steeds opgelucht dat er nooit meer iemand hoopvol tegen me aan kroop. Nee: nu niet, dacht ik. Over een tijdje, vast wel weer. Maar ik ben nu al ruim elf jaar alleen en heb net zo lang geen seks meer gehad. Als ik om mij heen kijk, voel ik mij een grote uitzondering. Als single vrouw dien je een spannend seksleven te hebben. Dat wordt me ingepeperd in de media en door mensen om me heen. Iedereen lijkt op Tinder of op Lexa te staan en heeft onbekommerd onenightstands. Ook mijn gescheiden vriendinnen. Als ze polsen hoe het met mijn seksleven staat, doe ik vaag. Ik praat niet makkelijk over dat onderwerp. De laatste jaren betrap ik mezelf erop dat ik de suggestie wek dat ik weleens iets spannends meemaak. Toegeven dat ik al elf jaar geen man meer heb aangeraakt, geeft me een minderwaardigheidsgevoel. Tegelijkertijd vind ik het wel best zo. Doordat ik al zo lang geen seks meer heb, heb ik er ook geen behoefte aan. En dan raak ik nu dus ook nog in de overgang. De kans dat mijn libido alsnog oplaait lijkt me nihil. Wie weet zal ik nooit meer met iemand vrijen. Dat is dan maar zo. Als de buitenwereld me niet steeds zo zou inpeperen dat seks zo belangrijk is, zou ik er geloof ik niet mee zitten.”

Interview | Lydia van der Weide

Beeld| iStock

De namen in deze tekst zijn vanwege privacyredenen gefingeerd. Ook (anoniem) een geheim delen? Er wordt integer en vertrouwelijk met je bericht omgegaan. Mail naar Lydia van der Weide: redactie@margriet.nl.

Dit interview stond in Margriet 2018-37. Deze editie kun je nabestellen via Magazine.nl.

null Beeld

Lees ook:

Twee keer per week de leukste nieuwtjes, mooiste verhalen en handigste tips & tricks in je mailbox – geselecteerd door de redactie van Margriet. Wil je dat ook? Schrijf je hier gratis in voor onze nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden