null Beeld

Nog nooit verteld: ‘Ik geniet volop van mijn affaire’

Helen (49) vond het niet erg dat de seksuele aantrekkingskracht tussen haar en haar man verdwenen was. Ze ziet hem als maatje, niet meer als minnaar. Nu ze een affaire met haar personal trainer heeft, worstelt ze met de vraag of ze hier eerlijk over moet zijn of niet. 

“Vorige maand dacht ik iedere avond wanneer Vince en ik naar bed gingen: ‘Nu begin ik erover. Nu vertel ik hem wat er speelt.’ Hij zou ongetwijfeld schrikken, tegelijk kan het haast niet anders dat hij het best begrijpt. Maar elke avond opnieuw bleven de woorden steken in mijn keel. Te bang voor ruzie, te bang voor gedoe. En ook, misschien zelfs vooral: bang voor oplossingen die hij zal aandragen. Want dan zal ik vast dingen moeten die ik helemaal niet meer wil."

"Vince en ik zijn al zestien jaar verknocht aan elkaar. We lachen veel en denken over een hoop dingen hetzelfde. Ook over de opvoeding van onze kinderen, waardoor ons samengestelde gezin soepel loopt. Mijn dochter was ook nog maar twee toen we trouwden, Vince’ tweeling anderhalf jaar ouder. Dat we samen ook nog een zoon hebben gekregen die nu tien is, is de kers op de taart."

Onwennig en geforceerd

"Ja, alles is perfect, behalve ons seksleven. Na de komst van onze zoon zijn we het steeds minder gaan doen. In het begin hadden we het daar nog over. Dan bezworen we elkaar dat het weer goed zou komen. We hadden gewoon veel aan ons hoofd. Straks, als de gebroken nachten voorbij waren, dan… Of straks, als het vakantie was. Straks, als ook de kleine naar school ging. Maar wat er ook gebeurde, onze lichamen zochten elkaar alleen maar minder op. Het was alsof we elkaar te goed kenden om nog al die gekkigheid in bed uit te halen. Het werd op dat vlak uiteindelijk zo onwennig en geforceerd tussen ons dat seks een jaar of vier geleden een stille dood stierf. Soms merkte ik dat Vince het wel jammer vond, maar hij accepteerde de situatie hoe hij was."

"Ik heb het lang prima gevonden dat het was zoals het was. Er is meer in het leven dan seks, nietwaar? Ik miste het niet en gelukkig groeiden we ook niet uit elkaar. Dus ik dacht: laat maar. Dan horen wij gewoon bij die 30 procent van de mensen die lang bij elkaar zijn, en het helemaal niet meer doet, maar nog wel happy is samen. Prima."

Personal trainer

"Maar ongelofelijk maar waar: mijn verlangen is weer teruggekomen. Alleen verlang ik niet naar Vince, maar naar mijn personal trainer. Ik kom al jaren twee keer per week in de sportschool. Het zijn echt míjn uurtjes. Ik deed er bodypump, maar toen mijn favoriete docente ermee stopte, besloot ik krachttraining te gaan doen. Onder begeleiding. Vanaf de eerste les deed Alexander iets met me. Zijn sterke, afgetrainde lichaam fascineerde me en ik vond hem ook nog eens heel knap. Al gauw keek ik steeds meer uit naar die twee uurtjes per week bij hem. Ik genoot van de grapjes die hij tegen me maakte. Door hem werd ik me weer bewust van mijn lijf, mijn vrouwelijkheid. En van mijn seksualiteit.

Voor het eerst in jaren kreeg ik weer eens zin. Had fantasieën. Op een avond masturbeerde ik in bad. Wat was dat onwennig. Maar ook fijn. Het was alsof er weer iets ontwaakt was. Kriebels in mijn buik, een scherpe blik, veel energie. Vince zag dat ik straalde en maakte me complimenten. ‘De personal training doet me goed’, zei ik naar waarheid, maar het was wel de halve waarheid. Toen had ik er nog geen idee van dat Alexander mij ook aantrekkelijk vond. Ik dacht dat hij tegen iedereen zo veel leuke, motiverende dingen zei."

"Tot hij me begon te appen en zijn toon steeds flirteriger werd. Zelfs die keer dat we samen een drankje zouden doen, maakte ik mezelf nog wijs dat er niets zou gebeuren. Ondertussen loog ik wel tegen Vince dat ik naar een vriendin ging en mogelijk de hele avond weg zou blijven. En ik had mijn mooiste lingerie aangetrokken. We hebben ons biertje niet eens opgedronken. In no time lag ik in Alexanders armen, in zijn studio vlak om de hoek. Toen ik na een vrijpartij van anderhalf uur in zijn badkamer naar mezelf keek, zag ik een vrouw van wie ik helemaal was vergeten dat ze bestond. Die rode wangen. Die verwilderde blik. O, wat had ik deze vrouw gemist! Die keer zei ik nog tegen Alexander dat dit absoluut niet nog eens zou gebeuren. Maar na twee weken voelde ik dat ik verlangde naar meer. En waarom niet eigenlijk? Het was immers niet zo dat ik Vince direct iets ontnam."

Affaire

"De afgelopen maanden heb ik mezelf helemaal opnieuw ontdekt. Ik weet dat het fout is, maar ik geniet met volle teugen van mijn affaire. Die puur en alleen seksueel is - ik ben niet verliefd op Alexander en wil geen relatie met hem. Hij ook niet met mij; het kan best zijn dat ik maar een van zijn scharrels ben. Dat kan mij niet schelen, meer dan eens per twee weken hoef ik niet af te spreken. Maar de keren dat ik hem wel zie, zijn goud waard. Ze zijn zo waardevol voor me dat ik er mijn samengestelde gezin voor op het spel zet."

"Want ik verzwijg het voor Vince en hoe langer ik dat blijf doen, hoe erger hij het zal vinden als het uitkomt. Wij hebben elkaar altijd beloofd dat we het eerlijk zouden het zeggen als er iets speelde zoals dit. En dan zouden we samen kijken hoe we ‘ons’ weer konden redden. Gek genoeg is juist deze laatste afspraak bedreigend voor me. Ik denk dat Vince mij wel zal vergeven, maar dat hij wel eist dat ik meteen met Alexander breek. En dat wij in therapie gaan. Dan hoort er natuurlijk ook bij dat wij gaan proberen om ons seksleven nieuw leven in te blazen. En dat zie ik dus helemaal niet zitten. Ja, ik ben weer ontwaakt op dat vlak, maar hoe hard het ook klinkt: in Vince heb ik geen zin meer. Ik hou zielsveel van hem, maar hij trekt me niet meer aan."

Ideale situatie

"Als ik eraan denk dat wij oefeningen moeten doen om elkaar weer seksueel te ontdekken, krijg ik het Spaans benauwd. Het zou zijn alsof ik met mijn broer zou moeten gaan experimenteren. Als ik eerlijk ben is de situatie voor mij op dit moment ideaal: een gezellig, veilig gezin thuis, de spanning buiten de deur. Laat mij maar gewoon incidenteel met Alexander vrijen. Maar hoe kan ik dat Vince vertellen zonder hem oneindig te kwetsen?”

Tekst | Lydia van der Weide

Beeld | iStock

null Beeld

Dit interview verscheen in Margriet 2020-20, die nu in de winkels ligt. Je kunt deze editie (na)bestellen via Magazine.nl.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden