null Beeld

Nog nooit verteld: ‘Ik doe alles om mijn ex te dwarsbomen’

Scheiden, oké, maar dat Ingrids ex Matthijs al zo snel weer gelukkig is met een ander doet pijn. En dat haar zevenjarige dochter haar erg leuk vindt, nog meer. Onverteerbaar!

“Opgetogen liet Vlinder haar roze maillot zien. ‘Van Lisa gekregen,’ zei ze. Ik forceerde mijn gezicht tot een glimlach. Mijn dochter had er al vaker om gevraagd, maar omdat ik haar obsessie voor roze enigszins probeer te beteugelen, had ik het afgehouden. Nu had de nieuwe vriendin van mijn ex Matthijs de maillot toch voor haar gekocht. Om zich erin te slijmen, dacht ik geërgerd. Maar ik liet niets merken en deed alsof ik blij was voor mijn dochter. Haar snoetje straalde zo dat ik spijt had dat ik de maillot niet eerder voor haar had gekocht.

Maar ’s avonds, toen Vlinder in bed lag, brak mijn woede op volle kracht door. Dat Lisa mijn man heeft ingepikt, is al bijna onverdraaglijk. Dat ze ook nog goede maatjes probeert te worden met mijn dochter gaat me te ver. De maillot lag op de overloop. Het was sterker dan mezelf: ik trok er zo stevig aan dat er een gat in schoot. Even voelde ik me schuldig; ik wist hoe verdrietig mijn dochter de volgende dag zou zijn. Maar ik wist ook dat ik haar direct zou troosten door haar een nieuwe te beloven – ‘nu wel van goede kwaliteit, Lisa heeft zich er gewoon goedkoop vanaf gemaakt’ – én een roze jurkje. Ook organiseerde ik voor dat weekend meteen een uitje: een bezoek aan mijn ouders en het pretpark bij hen in de buurt. Ja, natuurlijk wist ik dat Matthijs onze dochter eigenlijk dit weekend zou hebben. Maar ik wist ook dat als ik het uitstapje eerst aan Vlinder zou voorleggen, zij haar vader zou weten te overtuigen haar te laten gaan. Spoedig erna gingen mijn ex en Lisa op vakantie dus natuurlijk zou hij balen dat hij onze dochter niet meer zou zien. Maar dat kon me niet schelen. Beter zelfs, als hij wat bedrukt in het vliegtuig zou stappen. Van mij mocht het hun vakantie overschaduwen."

Onherkenbaar

“Gemeen ja, heel gemeen. Sinds mijn scheiding is er een kant van mij naar boven gekomen die ik niet kende. Ik heb mezelf altijd als een redelijke, aardige en stabiele vrouw gezien. Maar wat er het afgelopen jaar gebeurd is, heeft het slechtste in mij naar boven gehaald. Soms herken ik mezelf niet meer. Op heldere momenten denk ik weleens: waar ben je mee bezig, Ingrid? Maar alle goede voornemens ten spijt, ik blijf zoeken naar subtiele manieren om mijn ex en zijn nieuwe vriendin dwars te zitten."

‘Afgelopen jaar heeft het slechtste in mij naar boven gehaald’

In goede en slechte tijden

"Dat het huwelijk van Matthijs en mij niet lekker liep, wist ik zelf ook wel. We leefden langs elkaar heen en deelden weinig meer, behalve onze dochter. Vriendinnen kwamen met tips om het weer leuk te maken, maar daar deed ik weinig mee. Ik wist namelijk niet of ik het nog wel zag zitten tussen ons. Mijn gevoelens voor Matthijs leken verdwenen. Maar een scheiding vond ik ook weer zo’n stap. Ergens had ik de illusie dat we op een dag wel weer naar elkaar toe zouden groeien. En dat tóch uit zou komen wat we elkaar hadden beloofd tijdens onze bruiloft: goede en slechte tijden doorstaan, oud worden samen. En we hadden Vlinder toch, voor wie we samen moesten zorgen? Matthijs dacht er anders over. Op een avond vertelde hij me dat hij weg wilde. Hij bleek al uit te kijken naar een andere woning. Volgens hem was er niemand anders, maar voor hem was duidelijk dat wij elkaar niet gelukkig konden maken. Ik kon hem onmogelijk op andere gedachten brengen.

De periode erna was heftig. Mijn emoties stonden op hun kop. Soms dacht ik: het is beter zo. Andere keren zat ik te huilen boven onze trouwfoto's. Toch denk ik dat ik er wel vrede mee had kunnen hebben, als Matthijs maar niet zo snel met een ander op de proppen was gekomen. Hij woonde amper vier maanden op zichzelf toen hij me belde. ‘Ik wil niet dat je het van Vlinder hoort, dus ik vertel het je zelf: ik heb iemand ontmoet.’ Ik was stomverbaasd, Matthijs is allesbehalve een womanizer en hij had gezegd dat hij voorlopig niet toe was aan een nieuwe relatie. Die avond in bed kon ik alleen maar huilen. Hoewel wij al heel lang niet meer intiem waren geweest, deed de gedachte van hem in de armen van een ander me pijn. En dat werd nog erger toen ik ‘haar’ ontmoette. Ze is acht jaar jonger dan ik en zeker twintig kilo lichter. Mooi, sprankelend en tenenkrommend innemend. Ze benadrukte dat ze mijn positie respecteerde, als ex, als moeder van Matthijs’ dochter en ze hoopte dat wij het goed met elkaar konden vinden. Mijn kaken stonden strak gespannen van ellende. Nieuwe huilbuien volgden, vooral wanneer Vlinder bij hen was. Ik kon en kan de gedachte dat zij nu ‘een gelukkig gezinnetje’ spelen niet verdragen. Matthijs is opgebloeid in zijn nieuwe relatie. Hij ziet er jaren jonger uit. En ik ben nog steeds alleen, en verschrikkelijk jaloers. Dat Vlinder Lisa graag mag, helpt absoluut niet. Maar ze komt altijd enthousiast terug van een weekend bij haar vader. Ik doe mijn best om dan hartelijk te reageren, maar inwendig ga ik kapot. En achter Vlinders rug om doe ik er alles aan om Matthijs en Lisa dwars te zitten. Op zo’n manier dat ze er niets van kunnen zeggen, maar het wél voelen. Door zonder overleg uitjes in ‘hun’ weekend te plannen, bijvoorbeeld. Met cadeautjes voor Lisa gaat vaker iets ‘mis.’ En hun droomreis naar Kenia met Vlinder dwarsboom ik, met bezwaren als ‘ik wil niet dat mijn dochter zo ver weg gaat’. Maar de enige echte reden is dat ik het ze niet gun. Matthijs moet het weten, dat kan niet anders. Maar hij zegt er nooit iets over. In hun gesprekken onderling ben ik waarschijnlijk de zielige, jaloerse ex, met wie ze medelijden hebben. Pijnlijk. Ik moet mezelf bij elkaar rapen en me anders gaan gedragen, want ik zet mezelf voor schut. Maar het lukt nog even niet.”

De namen in dit interview zijn vanwege privacyredenen gefingeerd. Ook (anoniem) een geheim delen? Er wordt inte

null Beeld

ger en vertrouwelijk met je bericht omgegaan. Mail naar Lydia van der Weide: redactie@margriet.nl.

Interview | Lydia van der Weide

Beeld| iStock

Dit interview stond in Margriet 2017-50. Deze editie kun je nabestellen via Magazine.nl.

Lees ook eens

Ook leuk om te bekijken

Petra is dankzij een maagverkleining maar liefst 44 kilo afgevallen en ging van maat 52 naar maat 38 (!). Een prestatie om trots op te zijn, alleen ‘verschuilt’ ze zich nog steeds in vesten en een dikke sjaal en dat wil ze veranderen. Met een ander kapsel, dito make-up en nieuwe kleding is ze haast niet meer te herkennen. Wat een resultaat: wauw! Bekijk hieronder haar metamorfose.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden