null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nog nooit verteld: ‘Iedereen wist dat mijn man vreemdging, behalve ik’

Emily (53) en Bas deden elke zomer gezellige dingen met hun buren. Tot bleek dat iedereen wist dat haar man vreemdging. Alleen zijzelf niet.

“Deze zomer werd mijn zoon achttien. Hij gaf een feestje in de tuin van zijn vader en ook ik was uitgenodigd. Dat vond ik vreselijk moeilijk. En niet eens vanwege mijn ex, want die heb ik sinds de scheiding alweer verschillende keren gezien. Leuk wordt dat nooit, maar omwille van de kinderen doen we beleefd tegen elkaar. En als mijn zoon had voorgesteld om met z’n allen ergens te gaan eten, was dat helemaal prima geweest."

'Dat had ik nog steeds niet aangekund'

"Maar terug naar die tuin, de omgeving waar het allemaal is gebeurd, dat voelde echt niet goed. Uiteindelijk ben ik maar heel even gegaan, aan het begin van het feest. Om na de taart snel weer te vertrekken. Ik rende zowat naar mijn auto, zo bang was ik dat ik een van de buren tegen het lijf zou lopen. Dat had ik nog steeds niet aangekund. En dan te bedenken dat ik zo veel gelukkige jaren heb gehad in dat huis, in die tuin, met alle mensen die daar in de buurt wonen."

Ideale omgeving voor onze kinderen

"Toen Bas en ik er kwamen wonen, waren de mooie twee-onder-een-kapwoningen met grote achtertuinen net gebouwd. Het was een ideale omgeving om onze kinderen te laten opgroeien. Om ons heen woonden andere jonge gezinnen. En zoals de kinderen al snel naar elkaar toetrokken, deden de volwassenen dat ook.

In de winter bleef het meestal bij een praatje op straat, maar als het warmer werd, werden er borrels en barbecues georganiseerd. Dan zaten we met een stuk of zeven stellen hele avonden bij elkaar. Dat was erg gezellig. Op mooie zomeravonden, als het in huis bijna niet uit te houden was, kon het zeker in de beginjaren erg laat worden.

Drie van mijn buurvrouwen begon ik in de loop van de jaren als vriendinnen te zien. We hadden elkaars sleutels, pasten op elkaars huisdieren en als er iets was, stonden we voor elkaar klaar. Bas en ik verzuchtten vaak tegen elkaar dat we het zo goed hadden getroffen.”

Lees ook:

Nog nooit verteld: ‘Mijn nieuwe liefde is twintig jaar ouder’

Gezellig geroezemoes

“Een paar jaar geleden ging een van de stellen scheiden. De man vertrok uit het huis, de vrouw, Esther, bleef met de kinderen achter. Ik had nooit veel met haar gehad, maar had wel met haar te doen. En natuurlijk bleef ook zij welkom in de zomer die volgde. Al had ik er soms wel moeite mee hoe ze zich gedroeg. De meesten van ons waren met de jaren minder gaan drinken. Zij maakte soms wel twee flessen soldaat en ging dan lallend naar huis."

"Als ik daar wat over zei tegen Bas, die zelf ook wel van een slokje houdt, suste hij met me woorden als: ‘Ze heeft het al moeilijk genoeg.’ En ach, dat was ook zo. Zelf was ik die zomer van 2019 niet fit. De overgang had me migraine gebracht en alcohol was een trigger, dus drinken deed ik helemaal niet meer."

'Niets te betekenen'

"Ik voelde me het best als ik regelmaat aanhield, dus ik vertrok vaak als een van de eersten van de gezellige avondjes. Als ik in bed lag, hoorde ik vaak nog het geroezemoes van de groep vanuit een van de tuinen. Nooit heb ik me zorgen gemaakt over wat daar gebeurde. Natuurlijk niet, waarom zou ik? Het was nota bene onze zoon die het balletje aan het rollen bracht."

"Op een avond in september kwam hij laat thuis, ik lag al lang in bed. Die avond zaten ze allemaal bij ons. Niemand had in de gaten dat hij de tuin in stapte. Ook mijn man niet – die op de tuinbank tegen Esther aan lag. Hij schrok zich rot toen onze zoon hem zag en schoot meteen overeind. Vijf minuten later was iedereen ongemakkelijk vertrokken – en bezwoer Bas onze zoon ‘dat dit niets te betekenen had'.”

'Er speelde meer'

“Onze zoon vertrouwde het niet en heeft het de volgende dag aan mij verteld. Omdat Bas op dat moment op z’n werk was, ben ik naar een van mijn buurvrouwen gelopen met wie ik het best bevriend was. Ik zag haar schrikken toen ik erover begon. En toen las ik het in haar ogen. Er speelde meer tussen mijn man en Esther."

"Toen Bas thuiskwam, heeft de grootste scène uit ons huwelijk plaatsgevonden. Ja, hij had inderdaad een affaire met Esther. Al de hele zomer. In mei had hij een keer diep in de nacht dronken met haar gezoend, gaf hij toe. Ja, er waren wat mensen bij geweest. Nee, dat er later méér was gebeurd dan die ene kus, dat wist niemand – al vreesde hij wel dat ze hun vermoedens hadden."

Man die vreemdging

"Want een paar mensen hadden weleens gezegd dat het niet fraai was dat hij, als ik erbij was, angstvallig Esther uit de weg ging, maar als ik ging slapen niet bij haar weg te slaan was. Maar verder hadden ze kennelijk een oogje dichtgeknepen en het niet nodig gevonden mij in te lichten. Zelfs de vrouwen niet die ik al jaren als goede vriendinnen beschouwde."

"Ik was ziedend op Bas, om de affaire en omdat hij mij zo voor gek had gezet. Maar ik was bijna nog bozer op de anderen. Toen ik verhaal ging halen bij mijn vriendinnen schoten ze vol. Met krokodillentranen zeiden ze dat ze het zo erg vonden, maar gewoon niet hadden geweten wat ze moesten doen. Nou, dat lijkt mij heel simpel: het vertellen."

Bedonderd

"Je speelt toch niet mee met zo’n akelig toneelstukje? Ik vind het echt onbegrijpelijk en het heeft me zo veel pijn gedaan. Ik ben halsoverkop vertrokken uit ons huis en ik ben er nooit meer terug geweest. Zelfs niet voor het verhuizen van al mijn spullen, dat hebben mijn broers voor me gedaan."

"Nu, twee jaar later, is de rust in mijn leven teruggekeerd. Dat Bas en ik uit elkaar zijn, daar heb ik vrede mee. Het ging al een tijd niet zo goed meer en seks hadden we nooit meer. Wat dat betreft kwam zijn verlangen naar een andere vrouw – die overigens niet meer dan een kortstondige vlucht is gebleken - niet uit de lucht vallen. Maar dat ik zo ben bedonderd, niet alleen door hem maar door zo veel mensen die ik vertrouwde, is een wond die nog steeds niet is genezen.”

Tekst | Lydia van der Weide

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 36 ligt nu in de winkel! Dit nummer staat volledig in het teken van 'La douce France'. Zo lees je een interview met Ilja Gort, vind je de lekkerste recepten uit de Franse patisserie, ontdek je Franse adresjes in Nederland en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden