header nog nooit verteld juiste kleur Beeld redactie
Beeld redactie

Nog nooit verteld: ‘Haar ogen straalden wel héél erg als ze naar haar stiefbroer keek’

Tot Marika’s vreugde en opluchting waren er nooit al te grote problemen in haar samen­gestelde gezin. Tot haar dochter overduidelijk gevoelens kreeg voor haar stiefbroer: was ze echt verliefd?

“Wat was 2021 een roerig jaar. Terwijl het zo goed begon. Ons samengestelde gezin liep prima, Maarten en ik waren nog steeds stapelgek op elkaar en zijn slepende scheiding van drie jaar was eindelijk tot een einde gekomen. Nu begint onze tijd, dacht ik. Maar toen was er opeens dat gedoe tussen Valerie en Renato.

‘De kennismaking tussen onze kinderen was spannend’

Valerie is mijn zestienjarige dochter. Ik heb ook nog een zoon van elf. Hij was vijf toen ik scheidde van hun vader. De eerste jaren dat ik er alleen voorstond, heb ik me alleen op mijn kinderen gefocust. Tot ik na een paar jaar Maarten ontmoette en er vanuit vriendschap voorzichtig iets meer groeide. Na een halfjaar konden we er niet meer omheen: we wilden samen verder. Dus werd het tijd om elkaars kinderen te ontmoeten. Maarten heeft twee jongens, van wie Renato de oudste is. Een leuke jongen van bijna negentien, sprekend zijn vader. De kennismaking tussen onze kinderen was spannend. Maar het liep goed. Mijn zoon ging direct spelen met Maartens jongste, ze schelen maar één jaar. Valerie en Renato klikten ook. ‘Ik heb altijd al een oudere broer willen hebben,’ zei mijn dochter enthousiast, toen we die avond naar huis reden.”

Een goede klik

“Ik heb later wel gedacht: was ze toen niet al te lovend over hem? Maar ze kon altijd al beter met jongens opschieten dan met meisjes. Bovendien had ze in die tijd dikke verkering. Daar vond ik haar eigenlijk te jong voor, dus het leek me alleen maar gezond dat haar wereld weer wat groter werd.

Verder was ik vooral opgelucht dat de eerste ontmoeting zo’n succes was. En het bleef zó goed gaan, dat Maarten en ik na driekwart jaar besloten te gaan samenwonen. Mijn kinderen kregen een eigen kamer in Maartens grote huis. Hun week bij mij overlapte grotendeels met de dagen dat Maartens kinderen kwamen, zodat we ook nog een paar dagen voor onszelf hadden. Natuurlijk was het wennen en botste het weleens, maar over het algemeen ging het prima en iedereen was blij met de nieuwe situatie. Mijn zoon vond het fantastisch om altijd een speelkameraadje te hebben en ook Valerie had veel lol met Renato. Als ze niet met haar vriendje was, zat ze vaak in de kamer van haar stiefbroer. Ruzies waren er nauwelijks en Maarten en ik zeiden vaak tegen elkaar wat een geluksvogels we waren.”

Haar ogen straalden

“In maart van dit jaar ging Valeries verkering uit. Ze was ontroostbaar; alleen Renato kon haar nog laten lachen. Wat fijn, dacht ik. Tot ik op een avond bij het eten haar ogen zag. Die straalden wel héél erg als ze naar haar stiefbroer keek… Angstig bekeek ik Renato de dagen erna. Maar ik kon hem absoluut niet op speciale blikken betrappen. Hoe hij zich naar haar opstelde, leek puur vriendschappelijk. Gelukkig maar, want ik wist hoeveel meisjes hij al had versleten. Ik hoopte maar dat de gevoelens van mijn dochter haar niet in de weg zouden gaan zitten. Maar het liep dat anders.

Lees ook:
Nog nooit verteld: ‘Ik ben bijna zestig en wordt wéér gepest omdat ik stotter’

Een ijzige verstandhouding

Of er iets tussen hen is gebeurd, heeft Valerie me nooit willen vertellen. Het kan ook zijn dat ze alleen een blauwtje heeft gelopen. Feit is dat hun gezellige omgang, de harde grappen en het gieren van de lach tot wij er gek van werden, van het ene op het andere moment veranderde in een ijzige verstandhouding, waarbij Renato zich onverschillig opstelde en Valerie óf zweeg óf steken onder water gaf. ‘Waait wel over,’ zei Maarten. ‘Over een week zitten ze weer aan tafel te appen met elkaar.’ Niet dus. Valerie, die nooit echt had gepuberd, gooide continu de kont tegen de krib en werd steeds onmogelijker. Dwars doen, driftbuien en telkens nare opmerkingen naar Renato.

Een onhoudbare situatie

Wat heb ik veel pogingen gedaan om met haar te praten. Dan stond ik te kloppen op haar kamerdeur. Als ze thuis was tenminste, want ze was steeds vaker weg en bleef ook geregeld langer bij haar vader. Vreselijk vond ik dat, maar ik zei er maar niet veel over, bang dat ze dan zou roepen dat ze daar wel bleef wonen. Ook Renato veranderde. Hij werd stil, afgesloten. Voorbij waren de lange, gezellige gesprekken na het eten en de bordspelletjes die we in het weekend deden. En nee, met z’n allen naar Italië zat er ook niet meer in. Renato ging met vrienden weg en liet zich verder de hele zomer zo min mogelijk zien. Maarten leed daaronder en ook ik zag dat dit een onhoudbare situatie was.”

Voorzichtige hoop

“De enigen die er niet mee leken te zitten, waren de twee jongsten. Als zij er niet waren geweest, had ik allang weer naar eigen woonruimte gezocht. Gelukkig heb ik dat niet gedaan, want sinds twee maanden gaat het beter. Het is niet als vanouds, maar de kou lijkt uit de lucht tussen Valerie en Renato. Ze appen zelfs weer met elkaar. Dat Valerie een vriendje heeft en sindsdien veel vrolijker is, zal er zeker aan bijdragen.

Ik ben blij dat haar focus niet meer zo op Renato ligt. Hij wordt ook weer meer zichzelf. Hoewel de situatie nog steeds spannend blijft, heb ik de stille hoop dat we hier toch doorheen komen. Onlangs hebben we weer een spel gespeeld met z’n allen en toen Maarten voorstelde om met kerst een spelletjesmarathon te houden, zag ik ook Valerie en Renato enthousiast knikken. Als we de feestdagen zonder kleerscheuren doorkomen, durf ik weer voorzichtig te hopen dat er toch nog toekomstmuziek zit in ons samengestelde gezin.”

Beeld | Getty Images

Margriet 54/55 ligt in de winkel! Dit is het dikste nummer van het jaar en staat helemaal in het teken van de feestdagen en het einde van het jaar. Zo spreken we met dé gezichten van 2021 – onder andere Jan Dulles en Kasja Ollongren – en delen we de lekkerste recepten om lekker te bakken tijdens kerst. Ook lees je in deze Margriet de jaarhoroscoop voor 2022 én de mooiste kerstherinneringen. Haal ‘m snel in de winkel of bestel online zonder extra verzendkosten.

Redactieredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden