Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Nog nooit verteld: ‘Haar ex is de ware voor mij’

Toen Janine de ex van een goede vriendin 
op een datingapp zag staan, gaf ze hem 
in een opwelling een hartje. Ze had nooit verwacht dat ze verliefd zou worden.

"Ik stond twee maanden op een datingapp toen het vrolijke gezicht van Maarten voorbijkwam. Ik had hem al zeker zeven jaar niet gezien, maar zijn lach had hetzelfde effect op me als vroeger: ook mijn gezicht schoot in een glimlach. Ik had altijd goed kunnen opschieten met de man van mijn vriendin Katinka, maar na hun breuk was het contact met hem verwaterd."

Opwelling

"Katinka had het er moeilijk genoeg mee en verdiende mijn onvoorwaardelijke steun. Ik vond het niet gepast dat ik hem toen nog bleef zien. Maar dat was inmiddels jaren geleden en Katinka was allang gelukkig met iemand anders. Maarten kennelijk niet, anders kwam ik hem niet op deze app tegen. In een opwelling gaf ik hem een hartje. Als hij dat ook bij mij zou doen, zouden we kunnen chatten en bijpraten."

Afspraakje

"Diezelfde avond had ik al een bericht van Maarten. Ook hij was blij verrast geweest om mij te zien. Maar ook verbaasd: ik was dus ook gescheiden? De berichten vlogen heen en weer en al snel vroeg ik: 'Kunnen we niet beter bellen?' Vervolgens zaten we een uur aan de telefoon en spraken af om dat weekend met elkaar te gaan eten. We moesten nodig weer eens samen een wijntje doen. Dat hadden we vroeger vaak gedaan, met Katinka en mijn ex erbij. En wat hadden we toen altijd een lol gehad."

Kinderwens

"Katinka ken ik sinds de middelbare school. We waren samen uit toen zij Maarten ontmoette. Ik was blij dat mijn vriendin zo’n leuke man had getroffen. Want dat was hij: knap, grappig en betrouwbaar. Zo jammer dat het uiteindelijk misliep tussen hen omdat kinderen krijgen niet lukte en dat voor een te grote wig zorgde om nog samen verder te gaan."

Lees ook: Nog nooit verteld: ‘Ik ontwijk mijn vriendin, want ik ben bang dat ze mijn man afpakt’

Onverwachte vonk

"Ik had Maarten nooit anders bekeken dan als 'de partner van' en ook bij ons weerzien was de sfeer puur vriendschappelijk. En toch gebeurde er iets die avond. Een onverwacht vonkje dat oversprong toen we tegen sluitingstijd nog steeds onafgebroken zaten te praten. Toen we elkaar gedag zoenden, had ik zin om hem op zijn mond te kussen. Verward kwam ik thuis."

"Gauw slapen, dan zou alles morgen wel weer normaal zijn. Maar Maarten bleef door mijn hoofd spoken en wat vond ik het leuk dat ik na een paar dagen weer wat van hem hoorde. Ik antwoordde en we bleven appen. Net iets te intensief. Een nieuwe afspraak volgde, waarbij het me duidelijk werd dat hij zich ook aangetrokken voelde tot mij."

'Alleen voor de seks'

"Die avond belandden we samen in bed en het was heerlijk. Onze lichamen bleken perfect bij elkaar te passen. Sinds mijn scheiding drie jaar geleden had ik meerdere relaties en scharrels gehad, maar met niemand vonkte het zo in bed als met Maarten. Dit smaakte naar meer. Maar gewoon alleen voor de seks, spraken we af. Want dat wij ons ooit als stel zouden profileren, was uitgesloten."

"Dat kon niet, daarvoor was ons verleden te groot, kenden we te veel dezelfde mensen. Mijn kinderen, die Maarten nog als 'oom' kenden, zouden raar opkijken. En Katinka zou het verschrikkelijk vinden, Maarten was nog altijd een pijnpunt voor haar. Dus een relatie was uitgesloten. Maar we konden wel tijdelijk van elkaar genieten. We wilden ons toch nog niet opnieuw binden, hadden we tegen elkaar uitgesproken. Dus als we ons contact geheim hielden, was er niets aan de hand."

Geheime relatie

"Dus ik bleef zwijgen tegen Katinka, die ik ook al niets had verteld over het onverwachte weerzien met Maarten. Dat zou haar van slag brengen, want ze maakte al een moeilijke periode door: haar vader was net overleden. Ze schoot er niets mee op om iets over haar ex te horen. En toen Maarten en ik eenmaal met elkaar in bed waren beland, kon ik het natuurlijk helemáál niet meer opbiechten."

"Een paar maanden is dit niet zo erg geweest. Maarten en ik zagen elkaar eens per week, altijd bij een van ons thuis. Daarna leefden we ons eigen leven weer. Maar langzaam begonnen we steeds meer naar elkaar te verlangen. Als ik op vrijdag naar hem toe ging, bleef ik weleens het hele weekend. En soms kwam hij dan op woensdag weer naar mij."

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

'Een echte relatie'

"We konden er niet omheen, onze 'vriendschap plus' begon zich te ontwikkelen tot een echte relatie, al speelde die zich alleen maar binnenshuis af. Een relatie waar ik Katinka overigens wel iets over moest vertellen, want er waren te veel momenten waarop ze me niet kon bereiken. Ik vertelde dat er iemand was in mijn leven, maar niet wie. Onlangs hebben Maarten en ik naar elkaar uitgesproken dat we verliefd op elkaar zijn geworden. Dat dit niet voor eventjes is, maar dat we het serieus met elkaar willen proberen."

'Nooit helemaal over Maarten heen'

"Net toen ik nog aan het bekomen was van dit gesprek, hoorde ik van Katinka dat zij en haar vriend uit elkaar gingen. Het ging niet meer. Een van de voornaamste redenen: dat ze nooit helemaal over Maarten heen is gekomen. Ze had het er zelfs over om weer contact met hem te zoeken. Wezenloos luisterde ik naar haar verhaal, niet in staat om iets te zeggen. Die avond zat ik huilend bij Maarten. Ik had het al vreselijk gevonden om Katinka de waarheid te gaan vertellen, maar nu nog veel meer."

'Het zal haar hart breken'

"Ik voel me nog steeds verscheurd. Aan de ene kant heb ik een vriendin met groot verdriet, die opnieuw op mijn steun rekent. Aan de andere kant is er Maarten van wie ik veel ben gaan houden en met wie ik een leven wil opbouwen. Ergens heb ik het gevoel dat ik, net zoals zeven jaar geleden, voor Katinka moet kiezen. Dat is wat een echte vriendin zou doen. Maar ik vrees dat dat niet gaat lukken. Daarvoor is Maarten veel te belangrijk voor mij. Ik wil met hem verder. Het zal Katinka’s hart breken als ze dat hoort."

null Beeld

Tekst | Lydia van der Weide

Beeld | iStock

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-46. Je kunt deze editie hier nabestellen.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden