Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Nog nooit verteld: ‘Ik denk dat mijn dochter geslagen wordt door haar vriend’

nnv-dochter-vriend-geslagen.jpg

Na een intimiderend bezoekje vertrouwt Natasja (47) de vriend van haar dochter (17) totaal niet meer. Ze vermoedt zelfs dat haar dochter geslagen wordt door haar vriend, maar dat laat ze niet blijken.

“Ik heb Jay nooit gemogen. Al vond ik het niet erg dat hij drie jaar ouder was dan mijn dochter. Ze valt nu eenmaal altijd op oudere jongens. Ook beoordeelde ik hem niet op zijn neuspiercing. Nee, het lag aan zijn gedrag: hij had iets ruws, iets brutaals. Zomaar een biertje pakken uit de koelkast, meteen ‘Natas’ tegen mij zeggen. En ik vond hem bezitterig naar Luna toe. Noemde haar ‘mijn chickie’ en pakte haar zomaar bij haar billen. Dat doe je toch niet als haar moeder, stiefvader en zusjes in de kamer zitten?”

Samenwonen

“Maar volgens Luna was hij ‘kapot leuk’ en ik was allang blij dat ze hem mee naar huis nam. Ze was nog maar zestien, ik wilde weten met wie ze optrok. En vooruit, dan moest hij maar blijven slapen in het weekend. Jan-Willem, de bonusvader van Luna, vond dat ik me niet zo druk moest maken. Ook hij was geen fan van Jay, maar was ervan overtuigd dat de relatie wel over zou gaan. Maar Luna was net zeventien toen ze aankondigde dat ze met Jay wilde samenwonen. Hij kon een huurhuis krijgen en drong aan dat zij met hem meeging. Verschrikkelijk vond ik het. Ze was nog zo jong! En ze was net met een MBO-opleiding begonnen. Die kon ze toch beter afmaken terwijl ze nog thuis woonde? Ik kon haar bovendien nog helemaal niet missen!”

Bang voor hem

“Luna was wel gevoelig voor mijn smeekbedes, maar Jay werd boos. Op een dag dat ik alleen thuis was stond hij voor de deur. Zijn ogen, zo kil. Hij pikte het niet dat ik zijn relatie verpestte, zei hij. Als ik Luna zo bleef claimen, zou ik nog eens wat meemaken. Ik schrok van zijn dreigende woorden en probeerde hem te sussen. Ik was bang voor hem, bang voor de gevolgen die dit kon hebben. Natuurlijk wist ik hoe gek mijn dochter op hem was. Ze zou hem niet zomaar opgeven. Dus ik moest kostte wat kost op goede voet met hem blijven staan. Uiteindelijk ging hij gerustgesteld weg en liet mij in paniek achter. Wat was dit voor een gast?”

“Maar ik had niemand iets verteld. Nee, ik wilde dit op míjn manier oplossen. Toen Luna de verhuizing toch wilde doorzetten, heb ik haar, met pijn in mijn buik, geholpen met dozen inpakken. Daar ging ze, mijn meisje. Gelukkig woont ze dichtbij en komt ze vaak langs. Ik kom ook bij haar; ik maak er zelfs elke week schoon. Zo kan ik een oogje in het zeil houden. Want ik vertrouw Jay voor geen stuiver. Toch blijf ik de gezellige schoonmoeder voor hem tot mijn dochter zelf zal zien hoe fout hij is.”

Lastige puber

“Want daar moet ze echt zélf achter komen, weet ik. Zelf was ik een lastige puber met veel behoefte aan vrijheid. Mijn ouders, met name mijn vader, was vreselijk streng. Hij sloot me op als ik te laat thuiskwam, gaf me dagenlang huisarrest. Mijn moeder kon me ook niet aan en uiteindelijk ben ik met veel trammelant op mezelf gaan wonen. Daarna ben ik losgegaan. Veel wisselende contacten, een hoop drank en hasj en andere drugs. Soms zocht ik mijn ouders op, want bij vlagen miste ik ze erg. Maar als ik dan weer preken kreeg, hield ik het gauw voor gezien. Uiteindelijk heb ik zelf ontdekt dat het anders moest. Ik ben weer met een studie begonnen, kreeg een geregeld leven. “

“Mijn vader zegt nog altijd: ‘Had maar naar mij geluisterd toen.’ Dan denk ik: ‘Pa, je had meer naar míj moeten luisteren. Je had me moeten blijven steunen. Dan was ik veel eerder bij zinnen gekomen.’ Ik wil het anders doen dan mijn ouders. Ik wil Luna wel dat luisterende oor bieden, en die veilige haven. En daar is ze al kwetsbaar in. Ik weet dat ze eronder heeft geleden dat ik met Jan-Willem een nieuw gezin gesticht heb. In de beginjaren was het erg druk met haar zusjes, waardoor Luna soms tussen wal en schip viel. Ik wil dat ze nu weet dat ik er voor ben, altijd, en dat ik haar nooit veroordeel, no matter what.”

Dochter geslagen door vriend

“Al kijk ik met lede ogen naar het leven dat ze tegenwoordig leidt. Gelukkig gaat ze nog naar school en haalt ze mooie cijfers. Jay zou liever willen dat ze gaat werken. Hij is erg van mooie, luxe spullen. Maar zij luistert naar mij; ze weet dat als ze nu doorzet, ze later veel meer kan verdienen. Haar vriendinnen heeft ze wel bijna allemaal opgegeven. Ze ziet ze amper nog. Als ik haar ’s avonds bel, zit ze op de bank met Jay. Of alleen, dan is hij uit met vrienden. Hij maakt het vaak laat en ik merk dat ze daar steeds meer van begint te balen. Ik denk dat de relatie tegen zijn einde loopt. Niet in de laatste plaats omdat ik vermoed dat Jay mijn dochter wel eens heeft geslagen.”

Blauwe plekken

“Het is al een paar keer voorgekomen dat ze blauwe plekken had die ze niet goed kon verklaren. Dat zogenaamde deurtje dat openstond, daar komt ze bij mij niet mee weg. Natuurlijk ben ik hier verschrikkelijk van geschrokken. Jay die mijn dochter heeft geslagen; ik vind het onverdraaglijk. Ik heb haar ook gevraagd of er niet iets was wat ze me moest vertellen. Maar toen ze daar boos op reageerde, heb ik mijn woorden weer ingeslikt.”

“Ze moet zich veilig bij me blijven voelen. Dus ik zeg of vraag niets meer, maar ga nog vaker langs. Met eten, dat ik zogenaamd te veel heb gekookt. Met een nieuwe aankoop. Of ik verzin een smoes. Soms geloof ik zelf haast in mijn vrolijke schoonmoeder-act, en Jay ook, want hij is altijd poeslief tegen me. En ik doe ook aardig. Maar ik ben die kille blik van hem niet vergeten. Ik vertrouw hem totaal niet, zeker nu ik denk dat hij mijn dochter al meermaals heeft geslagen. En soms lig ik er wakker van, dan wil ik Luna wel met geweld dat huis uit krijgen. Maar dat is niet de manier, daar ben ik zo van overtuigd. Dus ik wacht af. Tot Luna er zelf aan toe is. En dan sta ik haar met open armen op te wachten.”

Jouw verhaal delen?

Ook (anoniem) een geheim delen? Er wordt integer en vertrouwelijk met je bericht omgegaan. Mail naar Lydia van der Weide op redactie@margriet.nl o.v.v. ‘Nog nooit verteld’. De namen in deze tekst zijn vanwege privacyredenen gefingeerd.

Tekst | Lydia van der Weide

Ook interessant