null Beeld

Nog nooit verteld: ‘De eerste vakantie met mijn vriend en stiefdochter was een ramp’

Sophie (48) vertrok spontaan met haar kersverse vriend Ron en haar achtjarige stiefdochter Bella naar de Algarve. Al snel bleek dat dat een vergissing was.

“Ron was net gescheiden toen hij mij ontmoette. Tussen hem en zijn ex ging het moeizaam. Zijn dochter had hij een tijd niet mogen zien, nu was het contact weer op gang gekomen. Bella was acht. Een leuk meisje, een beetje verlegen. De paar keer dat ik haar had gezien, leken we goed met elkaar overweg te kunnen. Daar was ik trots op, want veel ervaring had ik niet met kinderen. Een baby was nooit iets voor mij geweest, ik was er te rusteloos en misschien te egoïstisch voor. Maar de laatste jaren dacht ik soms: jammer. Daarom vond ik het leuk dat Ron een dochter had. Ik was vastbesloten een band met mijn stiefdochter op te bouwen."

Op vakantie

"Toen Ron met Bella naar de Algarve ging en op het laatste moment voorstelde dat ik mee zou gaan, zei ik direct ja. Ik kende hem toen net een half jaar. Over wat zo’n vakantie met een kind erbij echt betekende, dacht ik niet na. Ik zag Bella vooral met vakantievriendinnetjes spelen of met een kleurboek bezig, terwijl Ron en ik samen zaten te tafelen.”

Spek en bonen

“Nou, dat liep anders. Al in het vliegtuig werd de toon gezet. Ik wilde naast Ron zitten, maar Bella glipte ertussen. En op vakantie bleek het lieve, verlegen meisje slechts één doel te hebben: zo veel mogelijk aandacht van haar vader naar zich toetrekken. Al snel zaten Bella en ik in een kinderachtige strijd verwikkeld. Het begon ’s ochtends al, als we bespraken wat we zouden doen. Bella wilde alleen maar naar het strand, in de golven duiken met haar vader, samen zandkastelen bouwen. Ik wilde iets van het land zien."

"In mijn ogen was Ron veel te toegeeflijk naar Bella toe. En hij liet haar elk gesprek van ons onderbreken. We kwamen amper aan onszelf toe. Ook omdat we de hele tijd spelletjes moesten doen. Bella was vreselijk fanatiek. Ron liet haar de hele tijd winnen, zelfs als dat ten koste van mij ging. Zo voed je een kind toch niet op? Ik ergerde me en had steeds meer het gevoel dat ik voor spek en bonen mee was.”

Lees ook: Nog nooit verteld: ‘Ik begrijp niet wat mijn zoon in haar ziet’

Minibar

“Na een week continu onder spanning te hebben gestaan, ben ik op een avond ontploft. Ik weet niet eens meer waar het over ging, maar ik ging vreselijk tekeer tegen Bella. En ik verweet Ron dat hij nooit partij trok. Waarop hij dat meteen wél deed. Voor Bella! Het liep zó hoog op dat ik ben weggestormd en ergens anders een kamer heb geboekt. Uit frustratie plunderde ik daar de minibar. Ik drink bijna nooit, maar nu goot ik alles in rap tempo naar binnen. Ik moest steeds harder huilen. Ook uit kwaadheid: Ron liet uit zichzelf niets horen en toen ik appte, schreef hij: ‘We praten morgen wel verder, wij gaan kaarten.’ Wat voelde ik me buitengesloten."

Dronken en overstuur

"Een uur later, dronken en totaal overstuur, wist ik zeker dat het nooit meer goed zou komen. Ik wílde het ook niet meer. Op mijn smartphone boekte ik voor de volgende ochtend, voor een belachelijk hoge prijs, een ticket naar huis. Als Ron en Bella om negen uur naar het strand gingen, zou ik naar onze kamer gaan en mijn spullen ophalen. Vol zelfmedelijden ben ik in slaap gevallen. Met mijn kleren en het licht nog aan."

"Toen ik de volgende ochtend wakker schoot had ik barstende hoofdpijn. Het was kwart voor elf. Dat vliegtuig zou ik nooit meer halen. Ik kon wel door de grond zakken. Niet omdat ik me had verslapen, maar omdat ik zo laag gezonken was dat ik er zomaar vandoor had willen gaan. Op de vlucht voor een kind van acht; mijn eigen stiefdochter. Zonder met Ron te overleggen, die mij, zo zag ik, een hele sliert lieve appjes had gestuurd.”

Beste vriendin

“Ik heb gedaan wat ik meteen had moeten doen: mijn beste vriendin bellen. Die liet me uithuilen, maar spaarde me daarna niet. Ik was hier de volwassene, Bella was een kind. Een kind met een scheidingstrauma dat haar vader nodig had. En Ron moest ook zijn draai nog vinden in het alleenstaandeouderschap. Het enige wat ik nu kon doen, was een manier vinden om het beste van deze vakantie te maken en thuis hulp gaan zoeken bij vriendinnen of desnoods bij een stiefmoedercoach. Maar nu: dimmen!"

Lees ook: Dees (50) over haar stiefkinderen: ‘De eerste keer dat ik bleef slapen, waren ze niet blij’

Kwartetten met stiefdochter

"Haar woorden schudden me wakker. Met hangende pootjes ben ik teruggegaan naar het appartement van Ron en Bella. Terwijl zij zich vermaakten op het strand heb ik mijn roes uitgeslapen. Aan het eind van de middag, toen Ron en Bella terugkwamen, had ik mezelf herpakt. Ik heb mijn excuses gemaakt en daarna hebben we zitten kwartetten tot we erbij neervielen. Bella kwam als grote winnaar uit de bus. Toen Ron me die nacht dicht tegen zich aan trok en fluisterde hoe blij hij was dat ik weer bij hem lag, sprongen de tranen in mijn ogen. Hij moest eens weten dat ik die ochtend bijna in het vliegtuig had gezeten!"

"Wonder boven wonder hebben we het hierna nog best leuk gehad. Ik ben zelf dingen gaan ondernemen, en heb vader en dochter qualitytime gegund. Na een hele dag samen was er dan ’s avonds ruimte voor mij. En doordat ik ontspande, ontspande stiefdochter Bella ook en liep alles veel beter."

Weer thuis

"Weer thuis is het nog een lange weg geweest. Een stiefdochter is nu eenmaal niet niks. Je moet jezelf keer op keer opzij zetten en laat dat voor mij nu net een behoorlijke opgave zijn. Maar door in te zien dat het voor Bella ook allemaal niet simpel was en mij elke keer weer te realiseren dat ik de volwassene was, ging het steeds beter. Bella is nu zestien en woont zelfs bij Ron en mij."

"Achteraf kan ik lachen om hoe moeilijk het die eerste vakantie was. Maar ik heb Ron nooit verteld dat ik zelfs een vliegticket naar huis had geboekt. Dat gênante detail weet alleen mijn beste vriendin.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Tekst | Lydia van der Weide

Beeld | iStock

De namen in deze tekst zijn vanwege privacyredenen gefingeerd.

Jouw geheim delen

Ook (anoniem) een geheim delen? Er wordt integer en vertrouwelijk met je bericht omgegaan. Mail naar Lydia van der Weide op redactie@margriet.nl o.v.v. ‘Nog nooit verteld’.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden