Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Nog nooit verteld: ‘Ik betaal voor mijn vriend én zijn kinderen’

betalenvoorvriend.jpg

Patricia heeft veel meer geld dan haar vriend. Zij trekt dan ook veel vaker haar portemonnee dan hij, maar verzwijgt dit voor haar omgeving, omdat ze de vooroordelen zat is.

“Onlangs heb ik glashard tegen een vriendin gelogen. Ze vroeg me hoe Richard onze geplande kerstvakantie, samen met zijn kinderen, kon betalen. Had ik niet verteld dat hij zo krap zat omdat hij een torenhoge alimentatie moest betalen? Dat was toch zelfs een reden geweest waarom ik twijfelde of ik wel met hem in zee moest gaan? Ik voelde dat ik rood werd en zei haar dat Richard onlangs wat geld had geërfd. ‘Hij betaalt ook voor mij,’ dikte ik aan. Ik voelde me rot om deze leugen, maar zette dat snel van me af; zij heeft immers niets met onze financiën te maken en ik ben haar geen verklaring verschuldigd. Dan zou ze Richard mogelijk een profiteur noemen en mij een naïeve vrouw – in elk geval in gedachten. En dat wil ik niet, want het is niet zo. Ik weet dat het echte liefde is tussen ons. Pure, prachtige liefde. Dat ik veel meer geld heb dan hij, en om die reden een hoop voor hem betaal, doet er niet toe. Bemoeienis daarover maakt me boos. Een welgestelde man die zijn vriendin mee op reis neemt
en in de watten legt: prima. Maar als de vrouw meer verdient, worden er meteen vraagtekens geplaatst.
Het klopt dat ik in het begin niet zeker was over Richard. Dat had met een hoop dingen te maken. Ik was nog maar net bij mijn ex weg en wilde me nog niet serieus binden. Zeker niet aan een man met twee kinderen onder de tien jaar. En zijn financiële situatie was ook nog eens uitermate slecht. Sinds zijn scheiding woont Richard in een prijzig huurhuis en houdt hij nauwelijks geld over om leuke dingen te doen, vanwege die belachelijk hoge alimentatie. Het contact met zijn ex verliep ook nog eens moeizaam.”

Liefde laat zich niet leiden
“De breuk met mijn ex had mij een hoop vrijheid geboden. Niet vanwege alimentatie – ik ontvang geen stuiver van hem – maar doordat ik na de verkoop van ons huis veel kleiner ben gaan wonen en daardoor een hoop geld op de bank heb. En omdat ik goed verdien als zelfstandig ondernemer. Mij binden aan een man met veel ‘beperkingen’ in verschillende opzichten was niet per se mijn grote droom. Maar liefde laat zich niet leiden. Wat begon als een ‘vriendschap plus’ groeide uit tot een serieuze relatie. We werden ontzettend verliefd op elkaar. Richard past heel goed bij mij, veel beter dan mijn ex, met wie ik toch ruim twintig jaar ben samen geweest. Richard is mijn soulmate, samen kunnen we alle problemen aan.

Voor anderen kan het lijken dat hij vooral problemen inbrengt in onze relatie. Door zijn ex (die zijn kinderen probeert op te stoken, wat overigens niet lukt) én zijn kinderen (de jongste wordt gepest op school, de ander is juist een vechtersbaas).
Natuurlijk praten we hier veel over, en help ik Richard zo goed als ik kan. Maar hij is ook mijn grote steun en toeverlaat, al spelen er bij mij geen grote dingen. Ik vind het heel fijn dat ik werkelijk álles met hem kan bespreken – spanningen met een klant, een nare e-mail waarover ik inzit, wat dan ook. Hij heeft altijd een luisterend oor voor mij. Onze relatie is uitstekend in balans.
Behalve dan financieel, maar dat kan mij allang niets meer schelen. Ik hou van Richard. Wat van mij is, is ook van hem, zo voelt dat, nu we al ruim een jaar samen zijn. Hij heeft het daar moeilijker mee. Zeker in het begin was hij afwerend wanneer ik dingen wilde betalen. Hij wilde graag fiftyfifty doen. Maar dat is lastig als je maar geld hebt voor maximaal één keer uit eten per maand, en zelfs dan niet te ruig kunt doen met de wijn. Ik voelde er niets voor om vanwege Richards trots altijd thuis te eten. Om niet naar de film te gaan, het theater, of weekendjes weg. Ik heb het geld wél, ik geniet eindelijk weer van het leven nu ik bij mijn ex weg ben: ik wil leuke dingen ondernemen. En niet alleen met vriendinnen, maar júíst met mijn grote liefde.

Dit heeft geregeld voor wrijving gezorgd, maar nu is Richard zover dat hij meer van me aanneemt. Hij moppert niet langer als ik de rekening pak op een terrasje. Hij geniet van een luxe diner, zo nu en dan. Van saunadagjes, maar ook van uitjes met zijn kinderen, die hij anders niet kan betalen. Ik heb hen dit voorjaar een midweek meegenomen naar Center Parks en dat was ontzettend leuk. Tegen een door mij betaalde zomervakantie verzette Richard zich nog, maar gelukkig heb ik hem nu kunnen overhalen; met Kerst vliegen wij naar de zon!”

‘Ik heb het geld, wil leuke dingen doen, júíst met mijn grote liefde’

Niet alle mannen zijn zo
“In mijn omgeving verzwijg ik dat ik vrijwel altijd degene ben die dingen betaalt. Op dit gebied blijken veel mensen weinig geëmancipeerd. Ik merk dat er veel vooroordelen zijn. Zeker door programma’s zoals Opgelicht, dat geregeld gaat over mannen die lange tijd op de zak van een vrouw teren en dan opeens verdwijnen. Afschuwelijk dat er zulke types zijn, en goed dat er aandacht aan wordt besteed, maar níét alle mannen met weinig geld zijn zo. Richard is echt niet op mijn portemonnee uit en vindt het moeilijk genoeg om zo veel van mij aan nemen. Ook hij wil niet dat mensen om hem heen alles weten. Daarom vertellen we niet over al onze uitjes, als we een sterrenrestaurant bezoeken bijvoorbeeld. En verzwijg ik dat dat mooie pak dat hem zo goed staat, is betaald met mijn pinpas. Het gaat niemand iets aan! Slechts één ding wil ik niet: dat zijn ex aan mijn geld komt. Dat gun ik de vrouw die hem zo uitknijpt echt niet. Daarom zit officieel samenwonen er voorlopig niet in, omdat zij dan nog meer alimentatie zal eisen. Maar dat geeft niet – zo leiden we ook een heel gelukkig leven. En ooit, ooit komen er weleens andere tijden. Of niet, wat maakt het uit. Als we maar gezond zijn.”

De namen in dit interview zijn vanwege 
privacyredenen gefingeerd. Ook (anoniem) een geheim delen? 
Er wordt integer en vertrouwelijk met je 
bericht omgegaan. Mail naar Lydia van 
der Weide: redactie@margriet.nl.

Interview | Lydia van der Weide
Beeld| iStock

Ook leuk om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant