Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Nog nooit verteld: ‘Pas nu besef ik dat ik ben misbruikt’

nog-nooit-verteld-misbruikt.jpg

De fysiotherapeut van Annelies (52) is op non-actief gezet wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag met zijn patiënten. Annelies schrok daar ontzettend van. Ze realiseert zich nu pas dat hij ook bij haar zijn boekje te buiten ging.

“Het was puur toeval dat ik bij Edwin terecht kwam. De fysiotherapeut die ik eerder bezocht, wist mijn rugklachten niet te verhelpen. Ik kwam geen stap verder bij hem. Op een dag was ik dat zo zat dat ik de eerste de beste andere praktijk in mijn buurt belde. Edwin nam op en had twee dagen later al plek.”

Chronische rugklachten beter te verdragen

“Het eerste bezoek was een verademing. Mijn vorige fysio was een stijve hark en had altijd haast. Edwin, twee jaar jonger dan ik, stelde direct voor elkaar te tutoyeren en bleek een dubbele sessie voor me ingepland te hebben, omdat hij graag de tijd nam om kennis te maken. Na een uitgebreide intake ging ik vol vertrouwen op zijn behandeltafel liggen. Zijn handen raakten me bedachtzaam, voorzichtig aan. Na afloop liep ik verkwikt de deur uit. Mét een nieuwe afspraak. Sinds dat moment kwam ik twee keer per maand bij Edwin. Ik was heel enthousiast over hem. Niet alleen werden mijn chronische rugklachten beter te verdragen, het was ook gezellig. Tijdens de behandelingen praatten we over van alles en nog wat.”

Geen vraagtekens

“Dat onze gesprekken na een tijdje best persoonlijk werden, vond ik alleen maar leuk. Ik hou van mannen met diepgang en voelde echt een klik met Edwin. Dat hij mij van alles vertelde over zijn huwelijk, en mij uithoorde over het mijne, vond ik niet raar. Dat hij me na een paar maanden altijd stevig zoende als ik aankwam en ook weer als ik wegging, evenmin. Ik ben zelf ook een aanrakerig type.

Daarom zette ik er ook geen vraagtekens bij wanneer hij toevallig even een hand op mijn been legde, bij het masseren van mijn rug. En dat hij mijn slipje een stukje naar beneden deed als ik op zijn behandeltafel lag, tot halverwege mijn billen, daar stond ik ook niet bij stil. Hij zei dat het belangrijk was om niet alleen de zere plek in het midden, maar mijn hele rug mee te nemen. Waarom zou ik aan zijn woorden twijfelen?”

Van de aardbodem verdwenen

“Nu denk ik: er had misschien een belletje moeten afgaan toen hij me begon te appen. Nu werd ons contact wel erg close. Maar ik was wel gevleid dat hij me kennelijk zo graag mocht dat hij ook buiten onze afspraken aan mij dacht. Om de grappige, vaak dubbelzinnige filmpjes die hij doorstuurde moest ik lachen. Ik heb ook een zwager die graag de lolbroek uithangt op die manier. Mannen!

Op een dag werd ik gebeld door ene Anita, een collega van Edwin. Ze vertelde dat Edwin een tijdje afwezig zou zijn en dat zij de behandelingen over zou nemen. Wat gek! Ik app’te Edwin om te vragen wat er met hem aan de hand was. Maar mijn berichten kwamen niet aan en ik kreeg hem niet meer te pakken. Anita liet ook niets los. Ik hoopte maar dat het tijdelijk zou zijn. Want de bezoeken aan haar waren lang niet zo gezellig. Al zorgde ook zij ervoor dat mijn pijnklachten wegbleven, en deed ze dat veel sneller – en door enkel de zere plek midden op mijn rug aan te raken. Maar ik miste Edwin en begreep niet waarom hij van de aardbodem verdwenen leek.”

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

“Na een maand of twee zei Anita dat ze met me wilde praten. Edwin bleek op non-actief gezet te zijn omdat hij was beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Er waren verschillende klachten geweest en die bleken zo serieus dat hij voor de rechter zou komen. Er werd nu nog steeds onderzoek gedaan. Ze vroegen zich af of hij nog meer slachtoffers had gemaakt. Ik schrok verschrikkelijk van haar woorden. Edwin, die zoiets zou doen? Onmogelijk, hij was altijd zo aardig! Ik reageerde verontwaardigd op haar vraag of hij bij mij zijn boekje weleens te buiten was gegaan. Nee, natuurlijk niet! Dan had ik dat toch allang aangegeven, ik was toch niet gek?”

Dikke leugens

“Onderweg naar huis moest ik huilen. Dit kon niet waar zijn. Niet die vriendelijke Edwin. Het waren gewoon verzinsels. Dikke leugens. Zo vertelde ik het ook nog tegen mijn man. Verontwaardigd en boos. Maar mijn boosheid nam in de dagen erna andere vormen aan. Ik voelde me diep teleurgesteld. En gek genoeg ook jaloers. Ik dacht dat alleen ík zo’n bijzonder contact had gehad met Edwin. Daarom was ik zo vertrouwelijk met hem geweest; omdat ik meende dat ik speciaal voor hem was. Maar als hij met elke patiënt van hem net zo intiem was geweest als met mij, dan veranderde dat de zaak. Dan moet ik toch wel toegeven dat ik mij een beetje gebruikt voelde.”

Gebruikt

“Opeens realiseerde hoe ik altijd voor hem had gelegen. Zonder bh – dat hoefde bij Anita ook niet – en mijn slipje een stuk omlaag. Hij die naast me zat, vaak tegen me aan geleund. Achteraf bezien sloeg dat nergens op. Hoe kon het dat ik dat niet had gezien? En dan onze openhartige gesprekken. Daarbij was seks ook weleens het onderwerp geweest. Best vaak, eigenlijk. Steeds meer situaties regen zich in mijn hoofd aaneen. Situaties die ik allemaal als normaal had afgedaan, onschuldig, maar die dat waarschijnlijk niet waren. Wat voelde ik me dom. Vernederd. En beschaamd.”

Schaamte

“Ik wilde het liefste wegkruipen en me voor iedereen verborgen houden. Ik schaam me nog steeds zo dat ik niemand over mijn grensoverschrijdende ervaringen met Edwin heb durven vertellen. Mijn man niet; die zou kwaad worden dat ik het zo ver had laten komen. En Anita niet – omdat ik me gewoon te dom en naïef voel. Omdat ik het niet zag en alles maar pikte. Ik weet dat ik mijn mond zou moeten opentrekken, want het zou getuigenissen van andere vrouwen onderschrijven. Maar ik durf het niet, het is te confronterend. Ik hoop dat Edwin de straf krijgt die hij verdient en iedere vrouw tegen hem beschermd wordt. Maar om mijzelf te beschermen, houd ik mij er liever verre van.”

Beeld | iStock

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2018-49. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant