Margriet logo
Nikky Hofland Beeld Tammy van Nerum
Beeld Tammy van Nerum

Nikky Hofland helpt mensen die zich willen omscholen naar de techwereld: ‘Ik vind dat iedereen toegang moet hebben tot educatie. Wat je situatie ook is!’

Elke week zet Margriets hoofdredacteur Helene van Santen een vrouw in het zonnetje. Een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze andere vrouwen in hun kracht zet. Omdat ze zich inzet voor een betere maatschappij. Omdat zij het verschil maakt. Deze week: Nikky Hofland, die mensen helpt die zich willen omscholen naar de techwereld.

Helene: “Technologie en IT klinken misschien niet heel spannend, maar dat wordt het werken in die sectoren wel steeds meer. Denk maar aan functies als digitaal marketeer of socialmediaredacteur. In die sectoren zijn mannen oververtegenwoordigd. Om personen zich willen omscholen naar de IT-sector te helpen, heeft Nikky stichting TechMeUp opgezet. Een heel mooi initiatief.”

Kun je vertellen wat je precies doet?

“Ik ben directeur bij Stichting TechMeUp. Wij helpen mensen die zich willen omscholen naar de IT-sector, maar hier financieel niet de mogelijkheid toe hebben, bijvoorbeeld omdat ze het lesgeld niet kunnen betalen of een inkomensgat hebben als ze fulltime gaan studeren. Dit doen we door een renteloze lening uit te geven, die pas wordt terugbetaald als er een baan wordt gevonden. We focussen ons op mensen die nog (te) weinig zichtbaar zijn in de IT, zoals vrouwen, studenten met een biculturele achtergrond en veertigplussers.”

Wat is jouw drijfveer?

“Ik vind dat iedereen toegang moet hebben tot educatie. Wat je situatie ook is! Ik heb zelf altijd kunnen studeren, ook toen er thuis weinig geld was. Dit heb ik zelf kunnen doen door websites te bouwen en te verkopen. Zo heeft de IT-sector mij veel mogelijkheden gegeven die ik anders niet had gehad. Deze voorsprong gun ik iedereen.”

Hoe ziet je droom eruit?

“Technische educatie voor iedereen, gewoon op de basis- en middelbare school. Zodat ieder kind met dezelfde kansen start. We leven in een digitale samenleving, digitale geletterdheid is zó belangrijk! Het hebben van digitale skills geeft heel veel mogelijkheden.”

Waar ben je het meest trots op, wat je tot nu toe hebt bereikt?

“TechMeUp bestaat nu een jaar. Ik ben megatrots hoe we dit vanaf een ideetje op papier hebben kunnen opbouwen. We hebben dit jaar vijftig studenten geholpen van wie er 26 zelfs al een baan in de IT hebben. Het andere deel is momenteel nog aan het studeren. Volgend jaar hebben we weer ruimte voor vijftig studenten. Wie had dat gedacht, een jaar geleden?”

Wie heeft voor jou het verschil gemaakt?

“Voor mij maken onze studenten het verschil. Hun verhalen. Hun doorzettingsvermogen. Zij hebben controle over hun leven genomen door deze stap te zetten, zichzelf via ons in de ‘schulden’ te steken en hebben nu een baan in de IT gevonden. Dit zorgt ervoor dat ik elke ochtend enorm gemotiveerd ben en mij wil inzetten voor deze groep.”

Hoe kunnen onze lezers bijdragen of meehelpen?

“Mochten er lezeressen zijn die zich willen omscholen, dan weten ze ons te vinden. Lezeressen die ons willen ondersteunen, kunnen doneren. Daar zijn we altijd blij mee. Maar ook is het fijn als er lezeressen zijn die bij organisaties werken die op zoek zijn naar IT-personeel. Daar werken we graag mee samen.”

Wie maakt volgens jou het verschil?

Ben of ken je ook een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze zich inzet voor andere vrouwen en/of de maatschappij? Mail naar zijmaakthetverschil@margriet.nl

Helene van SantenTammy van Nerum

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden