Alie op dag 2 van de vierdaagse Beeld Alie Lanooij
Beeld Alie Lanooij

PREMIUM

Nijmeegse Vierdaagse dagboek: ‘Volgens mij had ik vandaag sjans tijdens het lopen’

Alie Lanooij (64) woont in Nijmegen en wandelt dit jaar voor de vierde keer mee met de Vierdaagse. Hoe vergaat het wandelen haar? Deze week volgen we elke dag haar belevenissen tijdens het grootste meerdaagse wandelevenement van de wereld.

Donderdag was er vooral héél veel regen.

Regenachtige tweede wandeldag Nijmeegse Vierdaagse

Bij de start vanochtend was alles grijs en grauw, vertelt Alie. Het miezerde en druilde. Ze twijfelde of ze wel de juiste kleding bij zich had: droge sokken en een regenpak waren essentieel vandaag. “Ik ben een control freak, dus dat had ik al twee keer gecontroleerd. Vanochtend dacht ik eerlijk gezegd ‘gaat het ook nog een beetje leuk worden, of is dit het vandaag?’ Het duurde best lang voordat ik er goed in zat en dacht: yes!”

Als het regent staan er veel minder mensen langs de kant om de wandelaars aan te moedigen en ook de muziek knalt dan niet overal uit de speakers. Toch waren er een aantal toeschouwers die de regen trotseerden. “Dat is dan zó leuk, dat ze er toch speciaal voor ons staan. Ze hadden ook de muziek aangepast op het weer. Ritme van de regen van Rob de Nijs of dat liedje It’s raining men. Dan is het al snel een feestje! Tijdens zo’n regenachtige dag heb je de mensen en muziek meer nodig dan wanneer de zon schijnt. Ik waardeer het dan nóg meer als ze er staan. In de zon een biertje drinken en naar wandelaars zwaaien: dat vindt iedereen wel leuk. Dat is op zo’n dag toch anders, druilerig onder een paraplu.”

Zevenheuvelenweg: de hel van Groesbeek

Vandaag trotseerde Alie samen met alle andere lopers de beruchte Zevenheuvelenweg. Een pittige tocht waarbij je de ene na de andere heuvel op en af klimt. “Dat noemen ze ook wel ‘de hel van Groesbeek’. Je bent dan net van een heuveltje af gegaan en dan kom je op het diepste punt. Vanuit daar moet je gelijk weer een behoorlijk steile heuvel op, de lucht in.”

Om niet helemaal doorweekt te raken, droeg Alie een regenkapje van haar moeder. Die zette ze op zodat haar gehoorapparaten niet nat zouden worden. “Vroeger hadden vrouwen allemaal zo’n kapje op vanwege hun permanentje. Andere lopers gooien laconiek een regenponcho over zich heen. Dat kan ik niet doen, want als die capuchon afwaait, zit ik alsnog met natte gehoorapparaten. Ik heb vandaag meerdere complimenten over mijn uiterlijk gehad. Volgens mij had ik zelfs een beetje sjans. Er was een meneer die twee keer zei: “Mevrouw wat ziet ú er leuk uit. Ik wil u een compliment over uw uiterlijk maken.” Toen ik doorliep, riep hij zelfs nog een keer dat hij het echt meende. Daar moest ik heel hard om lachen, dat iemand een compliment maakt terwijl je een regenkapje op hebt, haha.”

Ritueel na het lopen

Hoe eindigt deze tweede wandeldag van de Vierdaagse voor Alie? “Als ik thuiskom gooi ik meteen al mijn natte kleding uit en doe het in de wasmachine. Dan vul ik mijn schoenen met proppen kranten, zodat ze morgen weer droog zijn. En daarna? Dan ga ik naar boven, lekker genieten van een warm bad!”

Alie op dag 2 van de vierdaagse Beeld Alie Lanooij
Beeld Alie Lanooij
Saskia WinkensAlie Lanooij

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden