Nijmeegse Vierdaagse dagboek Beeld Alie
Beeld Alie

PREMIUM

Nijmeegse Vierdaagse dagboek: ‘Je vergeet even dat er ellende op de wereld is’

Alie Lanooij (64) woont in Nijmegen en wandelt dit jaar voor de vierde keer mee met de Vierdaagse. Doordat de eerste dag wandelen werd afgelast vanwege de extreme hitte, begon de wandeltocht voor Alie op Roze Woensdag, haar favoriete dag van de vier. Deze week volgen we elke dag haar belevenissen tijdens het grootste meerdaagse wandelevenement van de wereld.

Overal roze kleding, vrolijke muziek en entertainment langs de zijlijn: Roze Woensdag is een feest, als je het aan Alie vraagt.

Eerste wandeldag Nijmeegse Vierdaagse

Waar de Vierdaagse normaalgesproken op dinsdag start, was het dit jaar anders. Vanwege de nationale hittegolf besloot het evenement de wandeltocht een dag in te korten, en dus startte Alie op woensdag in plaats van dinsdag. Een dagje minder wandelen, maar dat mocht de pret niet drukken. Alie: “Ik voelde me euforisch bij de start, en dat zag ik ook bij mensen om me heen. Emoties waren volop aanwezig. Ken je die filmpjes van koeien die in de lente voor het eerst weer de wei in mogen? Zo voelde ik me.” Dat positieve gevoel droeg ook bij aan de fysieke activiteit, want echt zwaar vond Alie het niet. Een douche was achteraf nodig, maar alles zat mee: het weer was prima -zeker in de ochtend stond er nog een klein windje-, de sfeer zat er ook bij het publiek goed in, en blaren? Daarvan had ze geen last. Een goed begin dus, en dat mag ook wel met nog twee dagen te gaan.

Roze Woensdag

De voorgaande jaren had Alie er al 30 kilometer wandelen opzitten toen haar favoriete dag van de vier aanbrak, nu mocht ze de eerste kilometers lopen in haar roze outfit. Niet alleen Alies outfit kleurde roze, dat gold vandaag voor heel Nijmegen. De traditie van Roze Woensdag blijft namelijk bestaan -een dag waarop we de LGBTQ+-gemeenschap vieren. En dat gebeurt niet alleen met roze outfits, ook de muziek en het entertainment wordt erop aangepast. “Door de speakers klinkt ABBA, en langs de kant staan travestieten te zingen en dansen. Dat zorgt voor een grote glimlach op mijn gezicht.” Zeker wanneer alle afstanden (30 kilometer, 40 kilometer en 50 kilometer) samenkomen, schiet Alie vol. “Dan zie je al die verschillende nationaliteiten, leeftijden, politieke voorkeuren en persoonlijkheden samenkomen. Maar er is geen geweld, en alleen maar broederschap. Op Roze woensdag vergeet je even dat er ellende in de wereld is.”

Ups en downs

Of het dan allemaal zo makkelijk ging vandaag? Natuurlijk niet, want met 30 kilometer in de benen moeten er wel ups en downs zijn. Die moeilijke momenten ervaart Alie vooral wanneer er geen publiek langs de kant staat, wanneer ze bijvoorbeeld een uur langs een industrieterrein moet lopen. “Dat is niet alleen heel warm omdat je geen bescherming tegen de zon hebt, het is ook mentaal zwaar doordat er even geen muziek is, en geen mensen die voor je klappen en zingen.” Gelukkig is dit van korte duur, en begint de aanmoediging weer zodra je de Nijmeegse binnenstad inloopt.

Voorbereiden op de volgende twee dagen

Na 30 kilometer zit het erop, en kijkt Alie alweer vooruit naar de komende dagen. Met nog twee keer 30 kilometer te gaan, is ze goed voorbereid op wat nog komt. Natuurlijk doordat ze vooraf goed heeft getraind, maar ook haar kledingkeuze blijkt een belangrijke factor qua voorbereiding. “Ik leg alles de avond van tevoren klaar, en weet precies welke kledingstukken het lekkerst zitten.” Dé gouden tip van Alie om na vier dagen geen voeten vol blaren te hebben? “M’n wandelschoenen staan alweer klaar in de gang, gevuld met talkpoeder. Het zal ook deels geluk zijn, maar talkpoeder zorgt ervoor dat ik nog nooit grote blaren heb gehad.”

Leonie CollombonAlie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden