Nijmeegse Vierdaagse Dagboek Alie Beeld Alie Lanooij
Beeld Alie Lanooij

PREMIUM

Nijmeegse Vierdaagse dagboek: ‘Het is een soort APK voor je lijf, nu weet ik dat ik nog steeds gezond ben’

Alie Lanooij (64) woont in Nijmegen en wandelt dit jaar voor de vierde keer mee met de Vierdaagse. Hoe vergaat het wandelen haar? Deze week volgen we elke dag haar belevenissen tijdens het grootste meerdaagse wandelevenement van de wereld.

Vrijdag is de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse aangebroken.

Via Gladiola

De wandeltocht leidde Alie en de andere wandelaars dit keer langs Overasselt en Heumen. Waar er elke dag mensen langs de kant staan, is het vandaag extra druk. De laatste twee uur kwam ze terecht bij een zee van zingende en applaudisserende mensen: de Via Gladiola. Wandelaars die de Vierdaagse volbracht hebben krijgen daar gladiolen uitgedeeld als symbool voor overwinning en kracht. “Het was zo ontzettend leuk. Ik vind het nu al jammer dat het alweer afgelopen is. Ik heb heel veel gladiolen gekregen, ook van mensen die ik helemaal niet ken. Geweldig! De bloemen zijn wel heel zwaar om te dragen. Gek eigenlijk, hoe ze er ooit op gekomen zijn om zulke zware bloemen te geven aan iemand die al zoveel gelopen heeft. Het zijn wel hele mooie bloemen, omdat er een verhaal aan vastzit. Mijn hele woonkamer staat er nu vol mee. Maar wat mij betreft hadden ze beter lelietjes-van-dalen of margrietjes kunnen uitdelen. Die zijn toch een stuk lichter, haha.”

Tijdens de laatste dag kreeg Alie allemaal high fives van kleine kinderen aan de weg en liep ze het ene na het andere dweilorkest tegemoet. “Iedereen zou mee moeten doen om de gezelligheid en goedheid van andere mensen te ervaren. Ze zijn zó vrijgevig tijdens de Vierdaagse.”

Geen enkele blaar

Is het fysiek nog een beetje uit te houden na drie dagen wandelen? Vanochtend heeft Alie wat vaseline op haar kleine teen gesmeerd. Maar blaren, die heeft ze gelukkig nog helemaal niet. “Maar die zijn niet het ergste. Flinke spierpijn, dat is veel erger. Ik heb vandaag veel mensen over de weg zien strompelen. Mijn bovenbenen doen inmiddels ontzettend pijn na drie dagen lopen. Daarom heb ik vandaag ook een rokje aan. Puur praktisch. Het klinkt misschien een beetje gek, maar dan kan ik staand plassen. Het is namelijk te pijnlijk om naar een toilet te gaan of in de natuur te gaan hurken. Vlak voordat ik de Via Gladiola opliep, heb ik gewoon tussen al die mannen in de natuur staan plassen, haha.”

Nijmeegse Vierdaagse: APK voor je lijf

De laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse is voorbij. Alie vindt het ontzettend jammer dat het weer tot een einde is gekomen, maar voelt zich ook blij en voldaan. “Weet je wat het is met de Vierdaagse? Het is een soort APK voor je lijf. Je auto breng je een keer per jaar naar de keuring en ik loop elk jaar de Vierdaagse. Als dat dan zo goed gaat als nu, weet ik: met mijn gezondheid is dus niks mis. Op een bepaalde manier stelt me dat gerust. Ik heb goede genen én goede benen. Zolang ik meerdere dagen achter elkaar dertig kilometer kan lopen, heb ik genoeg energie om alles aan te kunnen in het leven. Dat geeft me een kick. Maandag word ik 65 jaar. Dan denk ik met een trots gevoel terug aan de Vierdaagse en ben ik dankbaar dat ik dit op mijn leeftijd nog steeds in goede gezondheid kan doen.”

Saskia WinkensAlie Lanooij

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden