Alie Lanooij (64) loopt mee met de Nijmeegse Vierdaagse Beeld Julia van den Muijsenberg
Beeld Julia van den Muijsenberg

PREMIUM

Nijmeegse Vierdaagse dagboek: ‘De afgelaste dag vond ik een beetje betuttelend’

Alie Lanooij (64) woont in Nijmegen en wandelt dit jaar voor de derde keer mee met de Vierdaagse. Wat vindt ze ervan dat de eerste dag is afgelast? En hoe vergaat het wandelen haar de komende dagen? Deze week volgen we elke dag haar belevenissen tijdens het grootste meerdaagse wandelevenement van de wereld.

De eerste dag is afgelast. Stevig doorwandelen in de tropische hitte kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Veel lopers zijn enorm teleurgesteld dat de eerste dag niet door kan gaan.

Eerste dag Vierdaagse afgelast

Wat vindt Alie ervan dat de eerste dag is afgelast? “Eerst dacht ik: wat een betuttelend gedoe. Ik bepaal zelf wel of ik die dag kan lopen: ik ben verstandig genoeg om bij lichamelijke klachten of wanneer het te zwaar wordt, te stoppen. Later dacht ik: ik ben blij dat ik niet zulke beslissingen hoef te nemen en dat de organisatie dat doet. Welk besluit er ook zou komen: iedereen mekkert toch wel. Dingen die je niet kan veranderen, moet je accepteren.”

Fris en fruitig over de finish

Om die dertig kilometer zonder kleerscheuren door te komen, heeft Alie zich goed voorbereid. Elke dag wandelt ze met honden in het bos en eerder liep ze de Bosbesjestocht en de Kalorama Mars. In het jaar dat ze zestig werd, liep ze de Vierdaagse voor het eerst. Dan mag je dertig kilometer lopen in plaats van veertig. “Ik weet van mezelf dat ik makkelijk loop, ik wandel graag door de bossen. Het is zo leuk om mee te doen: vanuit de hele wereld lopen er mensen mee. De sfeer is ontzettend fijn als je al die lopers ziet. Op mijn zestigste dacht ik: dat wil ik een keer meemaken. Dit is de derde keer dat ik officieel meeloop. Mijn doelstelling is: wat er ook gebeurt, ik kom fris en fruitig over de finish.”

Wandelen met je kleinkind

Nu de Vierdaagse vandaag niet doorgaat, zijn veel lopers teleurgesteld. Alie had zich het meest verheugd op het moment op de start. “Dat is een kippenvelmomentje. Zoveel verschillende mensen van verschillende nationaliteiten. Er lopen ook veel opa’s en oma’s met hun kleinkinderen mee. Dan denk ik aan mijn eigen kleindochter Ayla. Zij is nu één jaar en mijn grote wens is om met haar later de Vierdaagse te lopen als ze twaalf is. Dat lijkt me geweldig. Een beetje babbelen en genieten van elkaars aanwezigheid. Je komt in hetzelfde ritme en verbaast je samen over de prachtige natuur en de grappige mensen die je tegenkomt.”

Schijfjes komkommer uitdelen

Door meerdere keren mee te lopen doe je veel ervaring op en verzamel je mooie herinneringen tijdens het wandelen. Een van de mooiste herinneringen van Alie is de eerste keer dat ze meeliep en de finish met gladiolen bereikte. “Al die mensen die in de tribune klappen omdat je het gehaald hebt. Toen dacht ik: ‘straks is het voorbij.’ Dat vond ik zo jammer dat ik terug ben gaan lopen omdat ik nog niet wilde dat het voorbij was. Het is zo leuk om van wildvreemde mensen applaus te ontvangen of schijfjes komkommer en water aangeboden te krijgen. Dat schept heel veel verbondenheid en dat is ook waar de Vierdaagse voor staat.”

Kippenvelmoment bij het ziekenhuis

Een echt kippenvelmoment beleefde Alie vlák voordat ze bij de finish kwam. Voor het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen lagen zeker vijftig patiënten in hun bed aan de kant van de weg om naar de wandelaars te kijken. “Ik moet er alweer van huilen als ik eraan denk. Die patiënten klappen vanuit hun ziekenbed voor mij. Dan kun je niks anders doen dan huilen en terugklappen. En dan klaag ik tijdens het wandelen over een blaartje aan mijn kleine teen. Waar hebben we het dan over? Dan kun je niks anders zijn dan dankbaar dat je gezond ben.”

Saskia WinkensJulia van den Muijsenberg

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden