Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Mijn verhaal: ‘Mijn man wil zijn nier afstaan aan mijn ex’

mijn-verhaal.jpg

Anja: “Augustus 1995: mijn man Peter en ik gaan uit elkaar, onze zoon is dan anderhalf. Na een goed huwelijk geven we nog steeds veel om elkaar, maar niet meer als man en vrouw. Gelukkig blijft ons contact goed, ook als we allebei een andere partner krijgen.”

Nierziekte

“September 2018: Peter heeft sinds drie jaar een nierziekte. Hij is al twee jaar aan het dialyseren – vier keer per week, drie uur per keer – en zijn situatie gaat hard achteruit. Het is naar om vanaf de zijlijn toe te zien wat dit met hem doet…”

Han wil nier afstaan

“November 2018: mijn man Han zegt me dat hij een nier wil afstaan. Aan de vader van mijn zoon, mijn ex-man Peter dus. ‘Ben je helemaal gék geworden?!’ is mijn eerste reactie. Puur van schrik, angst en het ongelooflijke idee dat hij dit wil doen. Daarna verdiepen we ons in het onderwerp en als blijkt dat deze operatie erg vaak wordt gedaan en ook altijd goed afloopt én dat Han en Peter dezelfde bloedgroep hebben, zijn we het erover eens: dit gaan we met elkaar doen.”

Nierdonatie

“Januari 2019: Han vertelt tijdens een gezellig avondje, waar ook Peters vrouw en onze zoon bij zijn, dat hij Peter zijn nier wil schenken. Wat een geweldig moment voor ons allemaal en vooral voor Peter. Waar hij met dialyseren misschien nog maar twee jaar heeft, geeft Han hem er nu misschien wel achttien bij. Kort daarop start het lange onderzoekstraject.”

Lees ook: Mijn verhaal: ‘Het liefst sla ik de hele decembermaand over’

Verbroedering

“26 september 2019: beide mannen worden opgenomen in het AMC. Een bijzondere dag en wat een verbroedering. Peter en zijn vrouw willen hun dank graag uitdrukken in de vorm van een prachtige leren armband voor Han: ‘giver’ staat erin gegraveerd en Peter heeft er één met ‘receiver’. Mooi!”

Geslaagde operatie

“27 september 2019: een heftige, lange en spannende dag voor de ‘achterblijvers’ tijdens de operaties. Na afloop werkt de nier nog niet helemaal bij Peter, maar de afvalstoffen worden wel al goed afgevoerd, waardoor hij zich meteen veel beter voelt. Heel bijzonder. Han mag snel naar huis. Peter volgt twee weken later. Het energiepeil is bij beiden nog laag, maar elke dag boeken ze een beetje vooruitgang.”

Betekenisvol jaar

“En nu: met z’n allen kijken we terug op een betekenisvol jaar. Dat deze twee mannen dit intensieve traject samen hebben doorgemaakt, vind ik ongelooflijk fantastisch. En het gaat goed met beiden. Misschien, ik hoop het, dat dit verhaal meer mensen ertoe kan brengen een nier te doneren, omdat je met één nier net zo goed kunt leven als met twee.”

Beeld | iStock

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-52
Je kunt deze editie nabestellen via MAGAZINE.NL >

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

 

 

Ook interessant