Nicole Edelenbos helpt vrouwen aan de top te komen van het bedrijfsleven Beeld Eigen beeld
Beeld Eigen beeld

Zij maakt het verschil

Nicole Edelenbos helpt vrouwen in leidinggevende posities te komen

Elke week zet Margriets hoofdredacteur Helene van Santen een vrouw in het zonnetje. Een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze andere vrouwen in hun kracht zet. Omdat ze zich inzet voor een betere maatschappij. Omdat zij het verschil maakt.

Deze week: Nicole Edelenbos, oprichter van Future Female Leaders, een organisatie die vrouwen helpt om leidinggevende posities binnen organisaties te bereiken.

Helene: “In de top van het bedrijfsleven, waar beslissingen worden genomen die invloed hebben op miljoenen mensen, is de verhouding man/vrouw nog altijd verre van eerlijk verdeeld. In 2020 bestond nog altijd slechts 12 procent van de raden van bestuur van grote beursgenoteerde bedrijven uit vrouwen. Nicole Edelenbos zet zich met haar organisatie in om meer vrouwen in leidinggevende posities te krijgen.”

Kun je vertellen wat je precies doet?

Nicole: “Ik ben oprichter van Future Female Leaders. We hebben een leiderschapsprogramma ontwikkeld voor vrouwen die aan het begin van hun carrière staan. Het doel is om meer vrouwen op leidinggevende posities te krijgen door de gehele organisatie heen; dus niet alleen aan de top, maar in alle lagen van een bedrijf. We beginnen komende september alweer met de zevende groep vrouwen. Inmiddels zijn er ook programma’s bijgekomen voor vrouwen die verder zijn in hun carrière; het Advanced programma (minimaal 10 jaar werkervaring) en de proeverij (mix van leeftijden).”

Wat is jouw drijfveer?

“Dat ik zie dat vrouwen zich niet alleen ontwikkelen als mens en vanuit leiderschap, maar er ook blij en gelukkiger door worden.”

Hoe ziet jouw droom eruit?

“Uiteindelijk zal de groep vrouwen die aan onze programma’s hebben deelgenomen zo groot zijn, dan niemand meer om ze heen kan. Deze vrouwen hebben plezier in hun werk, worden gezien en gewaardeerd, kunnen goed voor zichzelf opkomen, kunnen tegen een stootje en laten zich niet gek maken.”

Waar ben je het meest trots op, van alles wat je tot nu toe hebt bereikt?

“Ik ben er trots op dat er een soort harde kern is ontstaan van ex-deelnemers die bij elkaar blijven komen en ambassadeurs van Future Female Leaders zijn geworden. Ook heeft een grote groep mentoren, ervaren bestuurders en commissarissen zich aan ons programma verbonden: zij fungeren als klankbord voor de jonge vrouwen. Daarnaast ben ik er trots op dat er zo veel ervaren vrouwen bereid zijn om hun eigen verhaal van vallen en opstaan, waar onze deelnemers veel van leren, te komen vertellen. Tot slot ben ik verheugd dat werkgevers bereid zijn vrouwelijke deelnemers te laten deelnemen aan onze programma's, niet alleen door daarvoor te betalen, maar ook om de tijd en begeleiding daarvoor beschikbaar te stellen.”

Wie heeft voor jou (persoonlijk) het verschil gemaakt?

“Mijn man heeft voor mij het grootste verschil gemaakt; wij hebben ooit voor elkaar gekozen. Met hem en door hem heb ik kinderen gekregen. Hij heeft mij vrijgelaten en zelfs gestimuleerd om te doen wat ik doe.”

Hoe kunnen onze lezers bijdragen of meehelpen?

“Bekijk onze website en kijk - als het niet iets voor jezelf is- of je een vrouw kent voor wie een van de programma’s geschikt zou zijn. Breng het onder de aandacht van je werkgever; zorg dat er op het gebied van vrouwelijk leiderschap een positieve verandering zal gaan plaatsvinden.”

Wie maakt volgens jou het verschil?

Ben of ken jij ook een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze zich inzet voor andere vrouwen en/of de maatschappij? Mail naar zijmaakthetverschil@margriet.nl

Helene van SantenEigen beeld

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden