Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Achter de schermen Persoonlijk

Een kerstgroet van Nick en Simon, speciaal voor Margriet-lezeressen

een-kerstgroet-van-nick-en-simon-speciaal-voor-margriet.png

Voor Margriet 54 spraken we Nick Schilder (37) en Simon Keizer (36) over hun nieuwe album en hoe dit jaar er voor hen uitgezien heeft. Helaas bevatte 2020 een aantal teleurstellende momenten, maar ook héél veel dingen om dankbaar voor te zijn.

Ze vertellen alvast een beetje over hun nieuwe album, het vak en kerst. Maar ze hebben ook een kerstgroet ingesproken speciaal voor Margriet! Deze bekijk je hieronder.

Het nieuwe album van Nick en Simon is geïnspireerd op hun twee muzikale helden: Paul Simon en Art Garfunkel.

Kun je zeggen dat dit jullie meest persoonlijke album is?

Nick: “Dit hele project – we hebben ook een documentaire en televisieserie over onze zoektocht naar Paul en Art gemaakt – staat heel dicht bij ons. Dat heeft misschien ook wel met de fase van onze leven te maken. Als je ouder bent reflecteer je op dat wat er in je leven is gebeurd. Welke keuzes hebben we gemaakt? Wie zijn we geworden? En dat is niet eens zozeer iets wat we uitspreken, maar wat organisch gebeurt. We zijn van jochies uitgegroeid tot volwassen mannen, daar hoort ook een volwassen album bij.”

Simon: “De liedjes die we schreven leenden zich er ook voor. Het eerste nummer, Boter en azijn, gaat over de fases van ons leven. Heideweg, de straat waar onze middelbare school stond, gaat over het begin van Nick & Simon. En Oostenwind gaat over dat het niet altijd goed gaat, dat het soms gewoon tegenzit. Dit is misschien ook wel een fase waarin we het wat dichter naar ons toe trekken, dat we de mooie kanten en minder mooie kanten van het leven, van óns leven, durven te laten zien.”

Jullie hebben het vak in de praktijk geleerd. Is dat een voordeel of nadeel?

Nick: “Sommige bandleden zijn betere musici dan ik en die hebben allemaal Conservatorium gedaan. Natuurlijk schiet er dan weleens door mijn hoofd: wat als…? Aan de andere kant kan een opleiding je ook te geconditioneerd maken. Afgestudeerde musici zijn niet per se de beste componisten. De onbevangenheid die wij hadden is een heel goede leerschool geweest.”

Simon: “Ik vind het soms jammer dat ik die bagage niet heb, maar was het anders gelopen als ik die wel had gehad? We zijn ook de muzikanten geworden die we zijn door de weg die we hebben afgelegd. Ik had het gedoe thuis graag willen overslaan, maar ik heb daar ook van geleerd. Met mijn dochter doe ik dat heel anders. Ik wil haar meegeven dat ze mag doen wat ze wil.”

Hoe ziet deze coronakerst er voor jullie uit?

Simon: “We hebben het nooit heel groots gevierd, dus voor mij zal er niet zo veel veranderen. Als het allemaal mag, ben ik op kerstavond bij mijn schoonouders en eerste kerstdag bij mijn moeder. Ik heb ook niet zo heel veel met kerst, het zullen vooral rustige dagen zijn.”

Nick: “Met kerst word je wel met je neus op de feiten gedrukt dat het een vreemde tijd is waarin we leven. Wij vieren het altijd wel groots met familie en vrienden, maar dat zal dit jaar waarschijnlijk niet kunnen. Ik heb er, om in kersttermen te blijven, vrede mee. Het is wat het is. Bovendien maakt dat het ook overzichtelijk en simpel. Je hoeft niks af te spreken, geen discussies van zullen we dit of dat doen? Die rust is ook fijn.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.


Nieuwsgierig geworden en wil je nu al het hele interview met Nick en Simon lezen? Margriet 54 ligt nu in de winkel! Liever online bestellen? Dat kan hier.

Tekst | Saskia Smith
Beeld | Marloes Bosch

Ook interessant