Nicci French over hun nieuwe boek De Gunst Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Nicci French over hun nieuwe thriller De Gunst: ‘Je moet je door het boek laten meevoeren en de controle loslaten’

Je kent ze waarschijnlijk van hun bloedstollende thrillerserie over Frieda Klein: Nicci French. Dit jaar viert het schrijversduo, dat bestaat uit het koppel Nicci Gerrard (63) en Sean French (62), hun 25-jarige werkjubileum. Vorige week kwam hun nieuwste thriller ‘De Gunst’ uit.

Margriet ging met het schrijversduo in gesprek over haar nieuwste thriller en de jarenlange samenwerking.

Vorige week is jullie nieuwe thriller De Gunst uitgekomen.

Sean: “Ideeën komen bij ons vaak ineens op. Meestal beginnen we dan meteen met schrijven. Maar voor De Gunst was het anders. Dit is een idee waar we het al jaren over hebben, we hadden er alleen nog geen goed personage voor. Het boek gaat over de ongemakkelijke momenten wanneer je iemand helpt die in nood is. Diegene komt later weer bij je terug en vraagt om een gunst en heeft dan macht over je. Een vraag die bij ons speelde was: als iemand je leven redt, moet je dan alles doen wat de ander je vraagt te doen? Het moment was nu rijp en we besloten het verhaal, met hoofdpersoon Jude, te gaan vertellen.”

Het boek begint met hoofdpersoon Jude, die van haar jeugdvriend Liam de vraag krijgt of zij hem een gunst wil verlenen. Is dit ook waar jullie idee voor het boek begon?

Nicci: “Eigenlijk wel. Het verhaal begon voor ons met de vraag: wat is een gunst eigenlijk? Wat betekent het om iemand iets verschuldigd te zijn en is dat onvoorwaardelijk? Jude heeft het gevoel dat ze geen keus heeft en zegt op alles ja. Dat blijkt uiteindelijk geen goed idee te zijn, het is niet voor niets een Nicci French-thriller.”

Sean: “We vroegen ons ook af wat nou eigenlijk de zwakke punten van mensen zijn. In veel opzichten zijn we namelijk allemaal verschillend, maar bepaalde dingen hebben we allemaal gemeen. Eén ding daarvan is dat het leven kwetsbaar is. Eén fout, één slechte beslissing of een ontmoeting met de verkeerde persoon kan alles op z’n kop zetten.”

Als jullie aan een boek werken, schrijft de één een stuk, waarna het gemaild wordt naar de ander. Heb je ooit een stuk van de ander gelezen en gedacht: dit gaat een hele andere kant op?

Sean: “Dat hebben we altijd! We bespreken van tevoren hoe een verhaal moet lopen. We weten waar we beginnen en wat het eindpunt is en bespreken vaak twee of drie dingen die onderweg langs moeten komen. Verder laten we alles open. Doordat alles open is ben je onderweg een stuk vrijer. Terwijl je aan het schrijven bent kom je punten tegen en denk je: dit is ook interessant en zo wijd je daar meer over uit. Je leert de personages kennen en weet wat mensen zouden zeggen en doen.”

Nicci: “Elkaar verrassen hoort er ook bij. Ik denk dat samen schrijven geen zin heeft als we elkaar niet verrassen. We weten hoe het moet voelen en waar we moeten eindigen, maar juist die verrassingen houden het spannend en maken het proces leuk. Dat is ook een van de dingen die we de afgelopen 25 jaar geleerd hebben. Je moet je door het boek laten meevoeren en de controle loslaten.”

Heb je de ander ooit vervloekt om een verandering die gemaakt werd?

Sean: “We schrijven altijd voor elkaar en willen elkaar ook graag verrassen. Maar over grote veranderingen praten we altijd en meestal zijn we het met elkaar eens. Als Nicci een bepaalde twist heel erg ziet zitten en ik niet, dan doen we het niet. We moeten allebei helemaal achter een idee staan en dat geldt dus ook voor veranderingen. Je hebt het wel over een jaar van ons leven, dus dingen maken waar we niet allebei achter staan, zijn dan tijdsverspilling.”

De Gunst speelt zich af op allerlei verschillende plekken in London, waaronder het mysterieuze huis van Liam en zijn vrienden. Zijn deze plekken allemaal verzonnen?

Sean: “We wonen beiden al heel lang in Londen, dus we kennen de stad heel goed. Het verbaast me altijd dat mensen zomaar een boek kunnen schrijven dat zich in Amsterdam afspeelt, terwijl ze er maar één keer geweest zijn. Wij kennen Londen super goed en lopen ook urenlang door de stad om inspiratie op te doen. Het huis waar het boek zich deels afspeelt, staat in de regio waar onze kinderen wonen, in Oost-Londen. Het was altijd een heel oude en verlaten wijk en dat sprak ons aan. Het huis is alles wat Jude niet is. Een baken van creativiteit, duisternis en mysterie. Eerst spreekt het haar heel erg aan, maar langzaamaan wordt het een donkere plek, waar ze niet meer wegkomt. Het blijft aan haar trekken.”

De Gunst is een op zichzelf staand boek, maar jullie hebben natuurlijk ook de ontzettend populaire Frieda Klein-boeken geschreven. Hebben jullie een voorkeur?

Sean: “Het is allebei heel erg verschillend. Als je een serie schrijft, kijk je op een andere manier naar de personages en verandert ook de relatie met je lezers. Bij een serie kom je continu weer terug op personages en kun je hun persoonlijkheid uitdiepen. Je ziet ze ontwikkelen en kunt ze echt volgen. Voor ons voelde het ook alsof we tien jaar lang samengewoond hebben met Frieda en alle andere karakters.”

Nicci: “Tegelijkertijd schuilt er veel frisheid in een losstaand boek. Zodra het verhaal afgelopen is, is het ook echt klaar. Voor ons is dat leuk, omdat we dan weer een nieuwe wereld kunnen creëren. Dat is waar wij onze creativiteit in kwijt kunnen. Maar we zeggen nooit nooit. Maar we moeten wel het juiste idee hebben voor een serie, anders doen we het niet.”

Jullie boeken zijn ongekend populair in Nederland. Hoe is het voor jullie om hier zoveel trouwe lezers te hebben?

Nicci: “Dat is geweldig. Iedere auteur wil natuurlijk lezers hebben en wij hebben een hele grote groep lezers. Wat extra bijzonder is, is dat onze boeken als eerst in Nederland gepubliceerd worden. Ze liggen hier zelfs eerder in de winkels dan in het Verenigd Koninkrijk, waar wij zelf vandaan komen. De Gunst komt in het Verenigd Koninkrijk pas in oktober uit. En we houden ook echt van Nederland. We komen hier al 25 jaar en nog steeds blijft het leuk. En de reacties van de Nederlandse lezers zijn natuurlijk ook altijd fantastisch.

Ondertussen werken jullie al 25 jaar samen. Hoe zorgen jullie ervoor dat het samenwerken leuk blijft?

Sean: “Samenwerken is voor ons altijd een leuk avontuur geweest. Zolang dat zo blijft, blijven we boeken maken. Tot nu toe zien we elke keer weer een nieuwe uitdaging of is er weer een interessante gebeurtenis waardoor onze handen gaan jeuken. Het zijn altijd dingen die in het echte leven ook gebeuren. Dat stopt nooit, dus er blijven altijd nieuwe verhalen die we kunnen vertellen.”

Nicci: “Wel hebben we afgesproken dat we allebei enthousiast moeten worden van een idee. Als we het gevoel krijgen dat we onszelf herhalen, dan moeten we stoppen.”

Benieuwd naar de nieuwe thriller van Nicci French? Doe hier dan mee aan onze winactie en wie weet zit je binnenkort met het boek op de bank.

Nynke Kooy en Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden