MT39 M39 dromen durven doen Beeld Martijn Snels
Beeld Martijn Snels

PREMIUM

Nelly (60) kocht met haar partner een opknappertje: een vervallen boerderij

Drie jaar klussen, daarna was de klusboerderij die Nelly Snels-Dolron kocht met haar partner af. Nu is het tijd voor nieuwe plannen, maar nu eerst: de kamers die op de plaats van de vervallen schuren kwamen verhuren als B&B Ons Erfgoed.

“Een paar jaar terug stuitten mijn partner en ik op een vervallen boerderij uit de jaren vijftig. Een zogenaamde wederopbouwboerderij, want de oorspronkelijke boerderij was in de Tweede Wereldoorlog vernietigd. Hij stond al lang te koop als opknapper of zou worden ­afgebroken voor iets nieuws. Doodzonde vonden we dat van zo’n karakteristiek huis. We waren er inmiddels verliefd op geworden. Na maanden wikken en wegen kochten we het. Ook al hebben we beiden een pittige baan – ik ben directeur van ­Expertisecentrum Kind en Scheiding – het was nu of nooit. Nu waren we nog fit genoeg om zo’n project aan te pakken én we zouden dan meer tijd hebben om ervan te genieten. Vrienden zeiden: ‘Meid, waar begin je aan?’ Het huis had rotte kozijnen, de schimmel stond hoog tegen de muren, elke kamer in huis was houtje-touwtje gebouwd. De avonden, weekenden en vakanties werkten we samen met professionals en vrienden aan het waarmaken van onze droom.”

Altijd op vakantie

“Ik weet nog dat we een winter dakpannen aan het poetsen waren, pan voor pan. Maar het gaf zo veel energie om voor iets nieuws te gaan. In het begin sliepen we op matrassen op de grond, hadden we alleen koud water en brouwde ik op een kookplaatje ons potje klaar. Het deed me net als tijdens de kampeervakanties met de kinderen beseffen hoe weinig je eigenlijk nodig hebt. Beetje bij beetje kwam er meer comfort in het huis. We wonen nu ruim drie jaar op deze plek en de rust en prachtige natuur inspireert ons elke dag opnieuw. We zijn veel buiten en met onze handen aan het werk. Voor ons gevoel zijn we altijd op vakantie! Broodnodig met onze drukke banen.”

“Inmiddels gaan we naast ons werk een nieuwe uitdaging aan: we hebben van de aanbouw een B&B gemaakt. Vanaf het begin voelden we dat dit een plek is om te delen. We hadden al een tuinbankje voor het huis gezet waarop iedereen mag zitten. Ook geven we de verhalen die oudere dorpsbewoners ons over het huis vertelden graag door; zo staat de kastanjeboom op de plek waar in de oorlog een schuilkelder was. We hebben nog zo veel plannen, onder meer voor een theehuisje met terras en een pluktuin of voedselbos. Eerst maar eens de B&B openen. We hebben ontzettend veel zin in alle ontmoetingen met nieuwe mensen.”

Mariska VermeulenMartijn Snels

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden