null Beeld Petra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer.
Beeld Petra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer.

PREMIUM

Nel (74): ‘Ik heb een nare jeugd gehad, maar bij Henk voelde ik me fijn’

Nel van der Vegte (74) is ruim vijftig jaar getrouwd met haar grote liefde Henk (73) die er door dik en dun voor haar is. “Henk gaat voor mij door het vuur.”

“Zelf vindt hij het allemaal heel vanzelfsprekend, maar ik ben ontzettend dankbaar dat Henk zo veel voor me doet. Toen we een jong gezin hadden, werd ik ziek en net voor mijn vijftigste rolstoelafhankelijk. Niet alleen ík heb veel moeten inleveren, Henk net zo goed. Hij damde op hoog niveau, met veel – internationale – wedstrijden. Volksdansen was mijn hobby. Dat ik dat niet meer kon, vond ik het allerergst; dansen was alles voor me.”

Rolstoeldansen

“‘Waarom ga je niet rolstoeldansen?’ vroeg Henk. Ik had daar weleens over nagedacht, maar de drempel was erg hoog voor me. ‘Ga jij dan mee?’ vroeg ik. ‘Tuurlijk.’ We belandden samen in een nieuwe wereld en bleken natuurtalenten. We deden mee aan wedstrijden in binnen- en buitenland en rolden door als instructeurs. Er is niemand die Henk niet aan het dansen krijgt. Prachtig vind ik dat! Met het zweet op zijn rug begeleidt hij iedereen. Voor dammen was geen tijd meer, maar hij heeft me nooit het gevoel gegeven dat hij zich heeft opgeofferd. Hij is er met evenveel vuur en plezier ingegaan als ik. Als we samen dansen, voel ik trots en zo veel verbondenheid.”

Onzeker

“Mijn zelfstandigheid heb ik aan Henk te danken. Hij heeft me over zo veel drempels geholpen. Letterlijk. Zonder hem had ik waarschijnlijk een klein wereldje en niet zoals nu juist heel veel van de wereld gezien. Die rolstoel maakte me onzeker en ik wilde het liefst in een hoekje kruipen. Daar nam Henk geen genoegen mee. ‘Kom op, proberen,’ zei hij dan. Hij hielp me met alles, maar liet me zo veel mogelijk zelf doen. Dankzij hem heb ik mijn rolstoel leren accepteren én waarderen. Hij sleepte me overal naartoe. ‘Joh, dat gaat niet!’ riep ik als ik hobbels en beren op de weg zag. ‘Jawel, kan wel!’ was steevast zijn antwoord. Ik vind het mooi dat hij anderen dat gevoel van vrijheid ook gunt. Daarom repareert hij afgedankte sportrolstoelen die we daarna wegbrengen naar landen waar ze goed terechtkomen.”

Een beetje tegengas

“Henk heeft een ontzettend mooi en eerlijk hart. Het is een lieverd, maar – gelukkig – niet altijd. Hij is ook recht voor z’n raap. Niks mis met een beetje tegengas. We begonnen als vrienden, toen we op ons zestiende bij dezelfde wandelsportvereniging zaten. Hij haalde streken uit om bij me op te vallen en ik begon hem te missen als hij er niet was. Ik heb een nare jeugd gehad, maar bij Henk voelde ik me fijn. Hij is een grote, gezellige knuffelbeer. Ook zijn ouders hebben me echt omarmd. Ik heb moeten leren om met dat warme nest om te gaan, die zachtheid was nieuw voor me. Henk heeft met alle geduld dat vertrouwen gewonnen en vanaf het moment dat ik me eraan over durfde te geven, was het voor altijd.”

null Beeld
Nathalie de Graaf en Caroline van MourikPetra Hoogerbrug. Styling: Karin van der Knoop. Visagie: Astrid Timmer.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden