Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Persoonlijk

Neelie Kroes over vrouwen aan de macht

neeliekroes1-jpg.jpg

VVD-politica Neelie Kroes is vicepresident en commissaris Digitale Agenda van de Europese Commissie. Ondanks haar razend­drukke agenda maakt ze graag even tijd voor de jonge Margrietreporters Ismahen (11) en Melissa (8). Die vinden het maar wat interessant dat ze Nederlands eerste vrouwelijke EU-commissaris mogen interviewen.

NeeliekroesVrouw aan de macht
Ismahen: “Wij vinden het gaaf dat u op zo’n hoge positie bent gekomen. Dat is girlpower! Bent u tevreden over wat u heeft bereikt?”
Neelie Kroes: “Ik ben dankbaar dat ik deze functie mag hebben. Ik heb een heel interessant leven achter de rug en hopelijk voor de boeg. Als ik jullie een raad mag geven: stop altijd zo veel mogelijk onderwijs in je rugzakje en maak alle scholen en opleidingen die je doet af. Dan kom je nooit voor een deur te staan waar men zegt: ‘U heeft uw opleiding niet afgemaakt, dus u kunt nu niet kiezen wat u wilt.’ Het is zo heerlijk als je zelf kunt kiezen! En als je later die prins op het witte paard ontmoet… Ik denk dat jullie daar toch ook nog van dromen, hè?”
Melissa en Ismahen: “Ja…”
“Zorg dan dat je niet afhankelijk van die man bent en bij hem moet blijven omdat je anders geen geld hebt. Als je zelf je opleiding hebt, kun je je eigen geld verdienen en doen en laten wat je wilt.”

Ismahen: “Hoe voelt het om de baas te zijn in Europa?”
“Het is een heel zware verantwoordelijkheid. Vijfhonderd miljoen mensen wonen in Europa. Soms weet je dat je mensen verdriet gaat doen. In mijn vorige portefeuille moest ik scheepswerven sluiten. Medewerkers kwamen hier demonstreren en riepen: ‘Je haalt onze baan weg!’ Dat moest, omdat zij oneerlijk concurreerden waardoor anderen weer niet konden overleven. Die moeilijke beslissingen horen erbij. Ik ben overigens niet ‘de baas’. Ik zit in een team, we doen het met elkaar.”

Neeliekroes1Melissa: “Heeft u hartsvriendinnen?”
“Ja, twee: Monique en Sylvia.”

Melissa: “Ken ik die? Niet Monique Smit, hè, de zus van Jan?”
“Haha, nee; Monique Heijn. Zij is getrouwd met Albert Heijn, die laatst is overleden. En Sylvia Toth, zij heeft haar eigen ­bedrijf opgericht. Verder heb ik een goede band met mijn zusje en met mijn schoonzusje. Maar dat is familie.”

Zorgen en dromen
Ismahen: “Wat is uw droom?”
“Ik heb er twee: een werkdroom en een privédroom. In mijn werk wil ik een steentje bijdragen aan Europa als belangrijke economische macht die de mensen welvaart brengt, dus veel banen, een goed milieu en uiteraard vrede. Voor mij is het uniek dat ik in de ‘regering’ van Europa mag zitten.”

Ismahen: “En uw tweede droom?”
“Mijn privédroom is dat ik mijn kleinkinderen vaker zie. Ik heb er twee. Wacht, dan laat ik jullie de foto zien…” Neelie pakt een posterformaat foto van achter haar bureau. “Kijk, dit is Finn, zij is nu drieëneenhalf, en de jongste, Palmer, is anderhalf.”

Carrière en kinderen
Melissa: “Wij willen later ook een baan en kinderen. Heeft u nog een advies voor ons?”
“Ja: zo veel mogelijk opleidingen afmaken en ervaringen opdoen. Blijven lezen, ook kranten lezen of op je mobieltje het nieuws volgen. Niet alleen over mode en dat soort dingen, maar echt over de samenleving. Maar als jullie al zeggen dat je later met mensen of dieren wilt werken, ben ik ervan overtuigd dat het jullie gaat lukken.”

Interview: melissa atkinson en ismahen kleberg. Productie en uitwerking: ineke van lier. Fotografie: iris planting (studio 5982), anp, getty images, brunopress.

Ook interessant